10 rad jak správně vybrat maso na gril + 10 super marinád z celého světa | Pro ženy | Blesk.cz

10 rad jak správně vybrat maso na gril + 10 super marinád z celého světa

27. července 2009 | 13:53

Dobrá marináda může produktům vašeho kulinářského snažení pomoci o dimenzi dál! Základem každé marinády je olej ochucený kořením, díky kterému se maso stává křehčí a má lepší chuť.

10 rad jak si správně vybrat maso

1. Z vepřového masa se nejlépe hodí krkovička, kotleta, panenka a mleté maso. Z drůbežího masa volte křidýlka, prsíčka s kůží i bez a stehýnka. Z hovězího se zaměřte na svíčkovou a nízký roštěnec.

2. Maso na gril nikdy nenaklepávejte! Než začnete grilovat, vyndejte ho z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu.

3. Jak zjistíte, že je maso hotové? Pořiďte si pomocníka profesionálních kuchařů – teploměr s bodcem. S ním lehce zjistíte teplotu uvnitř grilovaného masa. Teplota kolem 50° C znamená krvavý steak, při 60° je maso narůžovělé a od 70° je dokonale propečené.

4. Maso solte vždy těsně před přípravou. Necháte-li ho osolené odležet, sůl vytáhne z masa šťávu a nebude již tak šťavnaté.

Maso
Maso
Autor: Jiří Rubeš, scom

5. Při grilování je důležitá tloušťka masa. U vepřových steaků by měl mít plátek minimálně 2 cm u hovězích 3 cm.

6. Chcete-li grilovat ryby, kupte si je čerstvé! U mražených ryb popraská svalovina a při grilování se budou rozpadat. Pro malé děti je výbornou volbou halibut jen jemně okořenění provensálským kořením

7. Jste-li začátečníci pak si raději netroufejte na grilování hovězího. Zaprvé musíte vybrat opravdu dobré maso u dobrého řezníka, za druhé ho musíte dělat přesně na minutu jinak bude steak buď moc krvavý nebo moc tuhý.

8. Aby se kotlety, řízky či slanina při grilování nekroutily, nařízněte okraje plátků.

9. Chuť grilovaných klobás vylepšíte, když je na hodinu naložíte do pivního láku s cibulí a feferonkami. Na jehle je můžete opékat samotné nebo prokládat paprikou, cibulí, plátky brambor

10. Chcete-li získat uzenou chuť masa, přidejte do marinády trochu sójové omáčky nebo červené kari.

Autor: Archív

10 SUPER MARINÁD Z CELÉHO SVĚTA

Na 1 kg masa se doporučuje 1 hrnek grilovací marinády a maso se do něj snažte naložit vždy den předem (ryby postačí marinovat kratší dobu). Vybrali jsme pro vás nejlepší marinády, na vás již jen je, smíchat všechny ingredience a maso v nich na dostatečné dlouhou dobu – minimálně 6 hodin naložit.

Pikantní marináda z chilli papriček
2 chilli papričky, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, citrónová šťáva, petrželková nať, bazalka, kopr, oregano, bílý pepř, bílý jogurt

Texasko-mexická marináda
Je vhodná na kuřata:
1 dcl citronové šťávy, 1 dcl pomerančové šťávy, 3 lžíce nasekané petrželové nati, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička červeného (cayenského) pepře, 1 lžíce mletého cumina (bulharská čubrica, tlučený římský kmín), 2 lžičky soli, 6 stroužků utřeného česneku

Úžasná marináda a lá Indie
1/2 šálku/hrnku, sojové omáčky, 1/2 šálku/hrnku červeného vína, 1/2 šálku/hrnku vody, 1 polévková lžíce octa, 1-2 polévk. lžíce medu, 1-2 polévk. lžíce kečupu, 1-2 polévk. lžíce solamylu, 1 kávová lžička oregána, 1káv. lžička mletého zázvoru, 1 a 1/2 káv. lžičky soli, 5-6 stroužků česneku a kdo má rád pálivé, tak chilli dle chuti

Marináda na vepřová žebírka
125 ml sladké chilli omáčky (Thai sweet chilli sauce), 60 ml brusinkového džemu, 60 ml sojové omáčky, šťáva a nastrouhaná kůra z jedné mandarinky, šťáva a nastrouhaná kůra z jedné limetky, 15 - 20 vepřových žebírek

Sladká hořčicová marináda
Oblíbená marináda na kuřecí křidýlka, nebo jehněčí kotlety
Na 750 g masa: 60 g meruňkového džemu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce oleje

Delikatesy z roštu
Delikatesy z roštu
Autor: Meggle, archiv

Marináda na skopové maso
1 větší cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžička čilli nebo pálivé papriky, 1 lžička kari koření, 1/2 lžičky zázvoru, 1 polévková lžíce jogurtu, 1 lžíce ostré hořčice, 1 lžíce oleje, citronová šťáva, sůl. Jiná marináda na skopové maso: 2 kelímky jogurtu, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl

Blesková marináda na steak
Na 12 steaků: 250ml oleje, 4 lžíce balsamikového octa, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička worčestru, 1 lžíce utřeného česneku, 1/2 lžičky estragonu, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky bazalky, 1/2 lžičky tymiánu, 1 lžička cayenského pepře a 1/2 lžičky majoránky

Medová marináda s pivním přídechem
Je vhodná na krůtí a vepřové maso nebo na vykostěná kuřecí stehýnka:
3 lžíce tekutého medu, 2 – 3 lžíce vinného octa, 0,25 litru piva, lžíce mletého rozmarýnu, 2 lžíce olivového oleje

Ananasovo-citrusová marináda

Na vepřové nebo kuře:
1/2 hrnku ananasové šťávy, 1/2 hrnku pomerančové šťávy, 1/4 hrnku medu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru

Marináda s vůní Orientu
1/4 šálku panenského olivového oleje, 1 lžičku sušeného oregana, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 3 stroužky česneku (lisované)

Autor: kava, lena