Rajčatová omáčka s vínem
Suroviny:
1,5 kg rajčat
250 g červených cibulí
2-3 zelené papriky
2 stroužky česneku
1 dl červeného vína
cukr
sůl
Postup:
Zralá rajčata, zelené papriky i s cibulí rozložíme na plech. Pečeme v předehřáté troubě, dokud cibule a papriky nezměknou. Rozpečenou zeleninu oloupeme a rozmixujeme spolu s česnekem. Přilijeme červené víno. Osolíme, osladíme dle chuti a podusíme, dokud čatní nezhoustne. Nezapomeňte omáčku stále míchat! Horké čatní plníme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme třicet minut při 90 stupních Celsia.
Jakub Bartoš, Šestajovice
Rajčatová s cibulkou
Suroviny:
300 g nezralých rajčat
1 cibule
1 lžička mletého pepře
¼ lžičky bazalky
¼ lžičky papriky
½ lžičky zázvoru
kůra z citronu
Postup:
Rajčata grilujeme, dokud slupka není spálená. Pak je nasekáme, rozmixujeme s kořením, tence nakrájenou citronovou kůrou a nastrouhanou cibulí. Podáváme chladné.
Miroslav Schienost, Praha
Česneková s jogurtem
Suroviny:
100 g bílého jogurtu
100 g majonézy
100 ml zakysané smetany
2 stroužky česneku
chilli
sůl
Postup:
Jogurt, smetanu a majonézu smícháme s utřeným česnekem. Dochutíme chilli a solí. Necháme proležet v chladničce.
Iva Bínová, Praha 5
Poctivé zeleninové čatní
Suroviny:
400 g paprik
400 g rajčat
6 cibulí
400 g moučkového cukru
2 lžíce drceného hřebíčku
½ l octa
sůl
Postup:
Rajčata, papriky i s cibulí nakrájíme, posolíme dle chuti a necháme do druhého dne pořádně uležet. Pak už jen přidáme zbývající přísady a na mírném plameni ohříváme až do okamžiku, kdy musíme omáčku podlít. Do sklenic omáčku plníme až po vychladnutí.
Libuše Ježková, Lysá nad Labem
Ředkvičkové potěšení
Suroviny:
150 g cibule
50 g zelené papriky
3 lžíce ředkviček
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička pálivé papriky
¼ lžičky Cayenského pepře
½ lžičky soli
Postup:
Cibuli a zelenou papriku jemně nakrájíme, smícháme s hrubě nasekanými ředkvičkami, solí, Cayenským pepřem a citronovou šťávou. Před podáváním posypeme pálivou paprikou.
Miroslav Schienost, Praha
Pikantní rajčatové čatní
Suroviny:
1,5 dl octa
2 kg rajčat
1 cibule
300 g moučkového cukru
2 lžíce rozinek
2 bobkové listy
1 lžička mletého zázvoru
½ lžičky kardamonu
1 stroužek česneku
chilli
špetka soli
Postup:
Rajčata na několik vteřin ponoříme do vařící vody, oloupeme a následně nakrájíme do větší misky. Přidáme česnek, na drobno nakrájenou cibuli, mletý zázvor a podusíme. Zelenina musí změknout. Teprve potom přidáme ocet, cukr, koření a ostatní suroviny. Dusíme za stálého míchání, až omáčka zhoustne, a plníme do nachystaných sklenic.
Marie Doutnáčová, Praha 4
Ďábelská omáčka
Suroviny:
250 ml majonézy
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička chilli
½ lžičky pepře
2 stroužky česneku
Postup:
Majonézu, sójovou a worcesterskou omáčku dobře smícháme. Přidáme koření, stroužky česneku a opět důkladně promícháme. Pak už jen necháme omáčku na dvacet minut pořádně uležet, nejlépe v lednici. Skvěle se hodí ke kuřecímu masu.
Hana Nováková, Praha 4
Barbecue omáčka
Suroviny:
250g nakrájených rajčat
1 cibule
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce cukru
špetka soli
drcený pepř
Postup:
Oloupanou cibuli a papričku bez jader nakrájíme na malé kostičky, prolisujeme česnek. Na rozehřátém oleji podusíme cibuli s česnekem a chilli papričkou. Přidáme nakrájená rajčata, lžičku citronové šťávy a ochutíme dle libosti cukrem, solí a pepřem. Omáčku patnáct dvacet minut vaříme na mírném ohni. Vychlazenou podáváme k masu.
Olga Strnadová, Hradec Králové
Ostrá bylinková
Suroviny:
50 ml zeleninového vývaru
50 ml olivového oleje
1 citron
2 feferonky
2 lžičky hořčice
1 stroužek česneku
50 g směs bylinek
Postup:
Feferonky, bylinky a citronovou kůru nakrájíme na drobné kousky. Promícháme s hořčicí, citronovou šťávou a utřeným česnekem. Přidáme olej a vývar, osolíme, promícháme a ozdobíme posekanou feferonkou.
Alena Oličová, Kladno
Supertip!
Klasická okurková omáčka
Suroviny:
50 g hladké mouky
50 g másla
3 kyselé okurky
1 lžička nakrájeného kopru
1 lžička moučkového cukru
4 zrnka celého pepře
zakysaná smetana
citronová šťáva
špetka soli
Postup:
Z másla a mouky usmažíme jíšku. Zředíme ji studenou vodou, ochutíme zrnky pepře a povaříme. Pozor na hrudky! Omáčka by měla být hladká. Vložíme nakrájené okurky, osolíme, vyjmeme zrnka pepře a opět povaříme. Potom přilijeme zakysanou smetanu, dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Nakonec omáčku posypeme nakrájeným koprem.
Libuše Jesztrebi, Praha 5