10 vynikajících receptů na omáčky | Pro ženy | Blesk.cz

10 vynikajících receptů na omáčky

8. srpna 2008 | 16:22

10 vynikajících receptů na zeleninové i sladkopálivé omáčky čatní, vhodné ke grilovanému masu nebo k rybám. Supertip pro lahodnou okurkovou omáčku!

 

Rajčatová omáčka s vínem

Suroviny:

1,5 kg rajčat

250 g červených cibulí

2-3 zelené papriky

2 stroužky česneku

1 dl červeného vína

cukr

sůl

Postup:

Zralá rajčata, zelené papriky i s cibulí rozložíme na plech. Pečeme v předehřáté troubě, dokud cibule a papriky nezměknou. Rozpečenou zeleninu oloupeme a rozmixujeme spolu s česnekem. Přilijeme červené víno. Osolíme, osladíme dle chuti a podusíme, dokud čatní nezhoustne. Nezapomeňte omáčku stále míchat! Horké čatní plníme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme třicet minut při 90 stupních Celsia.

Jakub Bartoš, Šestajovice


Rajčatová s cibulkou

Suroviny:

300 g nezralých rajčat

1 cibule

1 lžička mletého pepře

¼ lžičky bazalky

¼ lžičky papriky

½ lžičky zázvoru

kůra z citronu

Postup:

Rajčata grilujeme, dokud slupka není spálená. Pak je nasekáme, rozmixujeme s kořením, tence nakrájenou citronovou kůrou a nastrouhanou cibulí. Podáváme chladné.

Miroslav Schienost, Praha


Česneková s jogurtem

Suroviny:

100 g bílého jogurtu

100 g majonézy

100 ml zakysané smetany

2 stroužky česneku

chilli

sůl

Postup:

Jogurt, smetanu a majonézu smícháme s utřeným česnekem. Dochutíme chilli a solí. Necháme proležet v chladničce.

Iva Bínová, Praha 5


Poctivé zeleninové čatní

Suroviny:

400 g paprik

400 g rajčat

6 cibulí

400 g moučkového cukru

2 lžíce drceného hřebíčku

½ l octa

sůl

Postup:

Rajčata, papriky i s cibulí nakrájíme, posolíme dle chuti a necháme do druhého dne pořádně uležet. Pak už jen přidáme zbývající přísady a na mírném plameni ohříváme až do okamžiku, kdy musíme omáčku podlít. Do sklenic omáčku plníme až po vychladnutí.

Libuše Ježková, Lysá nad Labem


Ředkvičkové potěšení

Suroviny:

150 g cibule

50 g zelené papriky

3 lžíce ředkviček

2 lžíce citronové šťávy

1 lžička pálivé papriky

¼ lžičky Cayenského pepře

½ lžičky soli

Postup:

Cibuli a zelenou papriku jemně nakrájíme, smícháme s hrubě nasekanými ředkvičkami, solí, Cayenským pepřem a citronovou šťávou. Před podáváním posypeme pálivou paprikou.

Miroslav Schienost, Praha

omáčky
omáčky
Autor: abl

 

Pikantní rajčatové čatní

Suroviny:

1,5 dl octa

2 kg rajčat

1 cibule

300 g moučkového cukru

2 lžíce rozinek

2 bobkové listy

1 lžička mletého zázvoru

½ lžičky kardamonu

1 stroužek česneku

chilli

špetka soli

Postup:

Rajčata na několik vteřin ponoříme do vařící vody, oloupeme a následně nakrájíme do větší misky. Přidáme česnek, na drobno nakrájenou cibuli, mletý zázvor a podusíme. Zelenina musí změknout. Teprve potom přidáme ocet, cukr, koření a ostatní suroviny. Dusíme za stálého míchání, až omáčka zhoustne, a plníme do nachystaných sklenic.

Marie Doutnáčová, Praha 4


Ďábelská omáčka

Suroviny:

250 ml majonézy

2 lžíce sójové omáčky

2 lžíce worcesterské omáčky

1 lžička chilli

½ lžičky pepře

2 stroužky česneku

Postup:

Majonézu, sójovou a worcesterskou omáčku dobře smícháme. Přidáme koření, stroužky česneku a opět důkladně promícháme. Pak už jen necháme omáčku na dvacet minut pořádně uležet, nejlépe v lednici. Skvěle se hodí ke kuřecímu masu.

Hana Nováková, Praha 4


Barbecue omáčka

Suroviny:

250g nakrájených rajčat

1 cibule

1 stroužek česneku

1 chilli paprička

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce cukru

špetka soli

drcený pepř

Postup:

Oloupanou cibuli a papričku bez jader nakrájíme na malé kostičky, prolisujeme česnek. Na rozehřátém oleji podusíme cibuli s česnekem a chilli papričkou. Přidáme nakrájená rajčata, lžičku citronové šťávy a ochutíme dle libosti cukrem, solí a pepřem. Omáčku patnáct dvacet minut vaříme na mírném ohni. Vychlazenou podáváme k masu.

Olga Strnadová, Hradec Králové


Ostrá bylinková

Suroviny:

50 ml zeleninového vývaru

50 ml olivového oleje

1 citron

2 feferonky

2 lžičky hořčice

1 stroužek česneku

50 g směs bylinek

Postup:

Feferonky, bylinky a citronovou kůru nakrájíme na drobné kousky. Promícháme s hořčicí, citronovou šťávou a utřeným česnekem. Přidáme olej a vývar, osolíme, promícháme a ozdobíme posekanou feferonkou.

Alena Oličová, Kladno


Supertip!

Klasická okurková omáčka

Suroviny:

50 g hladké mouky

50 g másla

3 kyselé okurky

1 lžička nakrájeného kopru

1 lžička moučkového cukru

4 zrnka celého pepře

zakysaná smetana

citronová šťáva

špetka soli

Postup:

Z másla a mouky usmažíme jíšku. Zředíme ji studenou vodou, ochutíme zrnky pepře a povaříme. Pozor na hrudky! Omáčka by měla být hladká. Vložíme nakrájené okurky, osolíme, vyjmeme zrnka pepře a opět povaříme. Potom přilijeme zakysanou smetanu, dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Nakonec omáčku posypeme nakrájeným koprem.

Libuše Jesztrebi, Praha 5


Autor: red
Klíčová slova: omáčky, zavařování