Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ochucené máslo

Steaku dodá chuť hrudka másla obohaceného nejrůznějšími příchutěmi, která se na pokrmu rozpustí dodá vaší hostině šmrnc.
3. října 2008 | 12:25

Chystáte rodinnou oslavu, těšíte se na grilované či pečené masíčko a chcete se před všemi blýsknout? Podávejte pokrm s vynikajícím máslovým kopečkem.

Každé jídlo si zaslouží svoji pomyslnou třešničku na dortu. Neplatí to však jenom o dortech a sladkých koláčích. Také slaná jídla si zaslouží nějakou pomyslnou tečku. Masu, zelenině nebo rybě dodá chuť hrudka másla obohaceného nejrůznějšími příchutěmi, která se na pokrmu rozpustí dodá vaší hostině šmrnc.

Na různé způsoby
Asijskou specialitu připravíte tak, že máslo smícháte s nasekanou chilli papričkou, se špetkou nastrouhaného zázvoru a solí. Takové máslo lahodně doplní rybu a je také idální pro dušení zeleniny. Máslo s italskou příchutí získáte smícháním másla s nasekanou bazalkou, prolisovaným česnekem, nasekanými olivami, nastrouhanou citronovou kůrou a mořskou solí. Hodí se k rybě, masu a chlebu ciabatta. Chutné je i máslo na orientální způsob, které vymícháte s dušenou nastrouhnaou mrkví a s nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte špetku chilli koření, kmín a citronovou šťávu. Je vynikající ke grilovanému masu, k rybě a na arabský chléb. Doporučujeme vám ochutnat i houbové máslo, které lze umíchat z mletých sušených hub, prolisovaného česneku a soli. Hodí se například na dochucení bramborové kaše a na kuřecí a vepřové přírodní řízky. V zásadě lze k máslu přidat jakékoliv koření, včetně čestvých a sušených bylinek.

Servírování
Okořeněné máslo můžete servírovat několika různými způsoby. Efektně vypadá ve tvaru růžiček, které vyrobíte jednoduše pomocí cukrářského sáčku s hvězdicovitým nástavcem. Nastříkejte kopečky na pečicí papír a dejte je ztuhnout do lednice. Hezky budou vypadat i plátky nakrájené vroubkovaným nožem. Krájejte vždy ztuhlé máslo a plátky před podáváním vychlaďte. Tvořítka na led ve tvaru mušliček nebo srdíček také poslouží jako formičky na máslo. Ochucené máslo vtlačte do prohlubní a nádobku dejte do lednice nebo do mrazáku, aby se jednoltivé porce daly snadno vyklopit.

Steaku dodá chuť hrudka másla obohaceného nejrůznějšími příchutěmi, která se na pokrmu rozpustí dodá vaší hostině šmrnc.
Autor: archiv

Autor: Ladislava Protivanská