Pečená mladá kachna s nádivkou
Budete potřebovat:
1 kachnu
4 hlavičky celého česneku
3 cibule
Na nádivku:
2 housky
2 bílky
2 žloutky
120 g anglické slaniny
1 stroužek česneku
6 jarních cibulek
1 hrnek mléka
nasekaná petrželka
1 hrst mandlí
hrst sekaných mladých kopřiv
sůl
pepř
Postup:
1. Kachnu omyjte a osušte. Rozetřete česnek se solí a kachnu pastou potřete ze všech stran i uvnitř.
2. Slaninu nakrájejte na kostky, zasmahněte, přidejte nasekanou jarní cibulku a orestujte.
3. Housky nakrájejte na kostky, smíchejte s nasekanými lístky mladých kopřiv, drceným česnekem a vše polijte mlékem, aby se pečivo nasáklo. Pak vmíchejte cibulku se slaninou, žloutky a mandle. Osolte a opepřete. Do směsi zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
4. Kachnu naplňte připravenou nádivkou, otvor sešijte nebo spíchněte jehlami a nožky svažte provázkem. Pečte hodinu a půl v troubě předehřáté na 180 °C. Občas polévejte vypečenou šťávou.