Valentýnské menu: Vyznejte mu lásku delikátními pokrmy | Pro ženy | Blesk.cz

Valentýnské menu: Vyznejte mu lásku delikátními pokrmy

10. února 2010 | 17:09

Muži tenhle svátek zamilovaných obvykle příliš neprožívají. Nadarmo se však neříká, že "láska prochází žaludkem". Dobrá večeře příjemně naladí i nejzarytější odpůrce. Orosená láhev sektu a hořící svíčky ještě dokreslí pravou romantickou atmosféru. Další scénář pak už budete mít jen ve své režii.

Zapomeňte tentokrát na večeři v restauraci. Byť by byla sebelepší. Připravte svému miláčkovi dokonalé valentýnské menu. Večer, na který nezapomene.

Uvidíte, že příští rok se na svátek svatého Valentýna bude netrpělivě těšit i on.

PŘEDKRM

Pizza srdce s uzeným lososem a koprem

Doba přípravy: cca 45 minut

Valentýnské menu
Valentýnské menu
Autor: isifa.com

Ingredience pro 2 osoby:

2 plátky mraženého či chlazeného pizza těsta (každý á 150 g)
2 jarní cibulky
2 rajčata
50 g mascarpone
40 g strouhaného parmazánu
4 plátky uzeného lososa
čerstvý kopr na ozdobu

Postup:

1. Pokud máte pizza těsto zmražené, nechte ho rozmrazit.

2. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Jarní cibulky očistěte, opláchněte a nakrájejte na kroužky. Omytá rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte dužinu a semínka a nakrájejte je na malé kostky. Pokrájenou jarní cibulku a rajčata smíchejte s mascarpone.

2. Z těsta vyřízněte podle šablony srdce a opatrně je přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Srdce potřete připravenou směsí a posypejte nastrouhaným parmazánem. Pečte asi 10 minut.

3. Na každé srdce pak naaranžujte plátek uzeného lososa a  ještě na 1 minutu vložte zpět do trouby. Dozdobte čerstvým koprem a podávejte teplé.

Náš tip:
Zbytky pizza těsta nakrájejte na kostičky a dozlatova osmažte na olivovém oleji. V mističce je pak posypejte hrubou solí a bylinkami a ještě teplé podávejte.

HLAVNÍ JÍDLO

Špenátové ravioli s ricottou a šalvějem

Doba přípravy: 1 hodina

Valentýnské menu
Valentýnské menu
Autor: isifa.com

Ingredience pro 2 osoby:

100 g čerstvého špenátu
100 g mouky
1 středně velké vejce
1 malá cibule
100 g Ricotty (italský smetanový sýr)
1 ČL oleje z vlašských ořechů (pokud ho neseženete, použijte jemně mleté vlašské ořechy)
sůl
čerstvě mletý pepř
1 žloutek
30 g másla
6 listů šalvěje

Postup:

1. Špenátové lístky dobře omyjte, pečlivě osušte papírovou utěrkou a pokrájejte nadrobno. Polovinu špenátu smíchejte s moukou a vejci a hněťte 10 minut. Přikryté těsto nechte 1 hodinu odpočívat.

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte zbývající špenát s ricottou a ořechovým olejem (popřípadě vmíchejte mleté ořechy). Dochuťte solí a pepřem.

3. Těsto na pomoučeném válu vyválejte na cca 2 milimetry silnou placku, ze které formičkou vykrájejte větší srdíčka. Polovinu z nich pak naplňte ochucenou ricottou, okraje potřete vodou nebo vajíčkem. Na připravená srdíčka pak zezhora položte vykrájená srdce, okraje pečlivě přimáčkněte.

4. Hotové ravioli nasypejte do vroucí osolené vody a vařte 3-4 minuty.

5. Na pánvi rozehřejte máslo a vhoďte do něj lístky šalvěje.

6. Hotové ravioli servírujte polité šalvějovým máslem a dochucené čerstvě mletým pepřem.

DEZERT

Hruškový Sabayon (Nadýchaná žloutková pěna)

Doba přípravy: 15 minut

Valentýnské menu
Valentýnské menu
Autor: isifa.com

Ingredience pro 2 osoby:

100 ml mléka
4 žloutky
70 g cukru krupice
1 štamprle hruškovice

na ozdobu:
meduňka a ovoce podle potřeby

Postup:

1. Mléko zahřejte.

2. Žloutky s cukrem a hruškovicí v horké vodní lázni vyšlehejte do pěny. Tenkým proudem pak za stálého míchání přilévejte vlažné mléko.

Směs v misce stále šlehejte pomocí elektrického šlehače, dokud nezmění barvu, není krémová a nezhoustne. Pomalu přidávejte víno, stále však šlehejte. Směs musí být teplá, napěněná a hustá. Dávejte pozor, aby směs nevařila, znovu by totiž zřídla.

3. Krém rozdělte do vyšších sklenic, dozdobte ovocem, lístky meduňky a ihned podávejte.

Náš tip:
Z listového těsta formičkou vykrájejte srdíčka, potřete je rozšlehaným žloudkem, posypejte krystalovým cukrem a v troubě rozehřáté na 200-225 stupňů pečte 8-10 minut.