Zapomeňte tentokrát na večeři v restauraci. Byť by byla sebelepší. Připravte svému miláčkovi dokonalé valentýnské menu. Večer, na který nezapomene.
Uvidíte, že příští rok se na svátek svatého Valentýna bude netrpělivě těšit i on.
PŘEDKRM
Pizza srdce s uzeným lososem a koprem
Doba přípravy: cca 45 minut
Ingredience pro 2 osoby:
2 plátky mraženého či chlazeného pizza těsta (každý á 150 g)
2 jarní cibulky
2 rajčata
50 g mascarpone
40 g strouhaného parmazánu
4 plátky uzeného lososa
čerstvý kopr na ozdobu
Postup:
1. Pokud máte pizza těsto zmražené, nechte ho rozmrazit.
2. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Jarní cibulky očistěte, opláchněte a nakrájejte na kroužky. Omytá rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte dužinu a semínka a nakrájejte je na malé kostky. Pokrájenou jarní cibulku a rajčata smíchejte s mascarpone.
2. Z těsta vyřízněte podle šablony srdce a opatrně je přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Srdce potřete připravenou směsí a posypejte nastrouhaným parmazánem. Pečte asi 10 minut.
3. Na každé srdce pak naaranžujte plátek uzeného lososa a ještě na 1 minutu vložte zpět do trouby. Dozdobte čerstvým koprem a podávejte teplé.
Náš tip:
Zbytky pizza těsta nakrájejte na kostičky a dozlatova osmažte na olivovém oleji. V mističce je pak posypejte hrubou solí a bylinkami a ještě teplé podávejte.
HLAVNÍ JÍDLO
Špenátové ravioli s ricottou a šalvějem
Doba přípravy: 1 hodina
Ingredience pro 2 osoby:
100 g čerstvého špenátu
100 g mouky
1 středně velké vejce
1 malá cibule
100 g Ricotty (italský smetanový sýr)
1 ČL oleje z vlašských ořechů (pokud ho neseženete, použijte jemně mleté vlašské ořechy)
sůl
čerstvě mletý pepř
1 žloutek
30 g másla
6 listů šalvěje
Postup:
1. Špenátové lístky dobře omyjte, pečlivě osušte papírovou utěrkou a pokrájejte nadrobno. Polovinu špenátu smíchejte s moukou a vejci a hněťte 10 minut. Přikryté těsto nechte 1 hodinu odpočívat.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte zbývající špenát s ricottou a ořechovým olejem (popřípadě vmíchejte mleté ořechy). Dochuťte solí a pepřem.
3. Těsto na pomoučeném válu vyválejte na cca 2 milimetry silnou placku, ze které formičkou vykrájejte větší srdíčka. Polovinu z nich pak naplňte ochucenou ricottou, okraje potřete vodou nebo vajíčkem. Na připravená srdíčka pak zezhora položte vykrájená srdce, okraje pečlivě přimáčkněte.
4. Hotové ravioli nasypejte do vroucí osolené vody a vařte 3-4 minuty.
5. Na pánvi rozehřejte máslo a vhoďte do něj lístky šalvěje.
6. Hotové ravioli servírujte polité šalvějovým máslem a dochucené čerstvě mletým pepřem.
DEZERT
Hruškový Sabayon (Nadýchaná žloutková pěna)
Doba přípravy: 15 minut
Ingredience pro 2 osoby:
100 ml mléka
4 žloutky
70 g cukru krupice
1 štamprle hruškovice
na ozdobu:
meduňka a ovoce podle potřeby
Postup:
1. Mléko zahřejte.
2. Žloutky s cukrem a hruškovicí v horké vodní lázni vyšlehejte do pěny. Tenkým proudem pak za stálého míchání přilévejte vlažné mléko.
Směs v misce stále šlehejte pomocí elektrického šlehače, dokud nezmění barvu, není krémová a nezhoustne. Pomalu přidávejte víno, stále však šlehejte. Směs musí být teplá, napěněná a hustá. Dávejte pozor, aby směs nevařila, znovu by totiž zřídla.
3. Krém rozdělte do vyšších sklenic, dozdobte ovocem, lístky meduňky a ihned podávejte.
Náš tip:
Z listového těsta formičkou vykrájejte srdíčka, potřete je rozšlehaným žloudkem, posypejte krystalovým cukrem a v troubě rozehřáté na 200-225 stupňů pečte 8-10 minut.