Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dřina ve fitku je pasé! Při hubnutí je třeba sportovat na pohodu.

Při hubnutí se to se cvičením nesmí přehánět, tvrdí odborníci.
24. srpna 2014 | 06:00

Cvičíte jako blázen a nehubnete? Zvolněte a upravte jídelníček. Intenzivní trénink totiž nemá na hubnutí zdaleka takový vliv, jako to, co jíte. 

Specialisté slavné americké Mayo kliniky svým klientům doporučují jen mírnou fyzickou aktivitu a střídmý jídelníček. Obzvláště lidem trpícím větší nadváhou může intenzivní trénink spíš uškodit. Od intenzivního kardio tréninku se v současné době odklání celá řada dietologů. Shodují se na tom, že 30 minut chůze, jógy nebo pilates denně jsou tak akorát.

Cvičení jen na pohodu

Při 30 minutách svižné chůze spálíte cca 130 kalorií, ale k tomu, abyste shodily 1 kg za týden, potřebujete snížit svůj kalorický příjem o cca 500 kalorií denně. Musela byste tedy denně 500 kalorií vychodit a dvě hodiny denně na pohyb už vyšetříte stěží. Navíc taková fyzická zátěž je pro netrénovaného jedince příliš a je logické, že si po prvním dni namůže svaly a nebude moci ve cvičení dále pokračovat. Podle nejnovějších výzkumů se totiž netrénované tělo dostává nenadálou zátěží do šoku a začne si své tuky schraňovat na horší časy. Při hubnutí se tedy v pohybu nesmíte přepínat. Předpoklad, že kolik energie sportem spálíte, tolik můžete přidat do jídelníčku, je podle dietních specialistů mylný. Tělo zkrátka nefunguje jako elektrický spotřebič a i když cvičíte jako ďábel, dietní omezení jsou při hubnutí nutná.

Svaly tvarujte až bez kilogramů navíc

Ale neradujte se předčasně. Pokud chcete mít postavičku jako lusk, cvičení, alespoň v mírné podobě, vás nemine. Sice vám nepomůže se samotným shazováním tuku, ale za to vám zformuje postavu. A také po té, co zhubnete, s udržováním váhy a kondice.