Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zhubněte pitným režimem: 4 fakta, která vám v tom pomohou

Pijte a zhubnete, jen myslete na to, že není jedno, co zrovna pijete.
15. května 2014 | 14:00

Ať už držíte jakoukoli dietu, bez správného pitného režimu se ručička na vaší váze směrem dolů jen tak nepohne. A kolik a čeho byste měli denně vypít, abyste zhubli? Víme to!

Každý den naše tělo ztratí mezi 2,5-3 litry tekutin, ať už vylučovacím traktem, pocením nebo třeba dýcháním. V potravě pak naše tělo přijme zhruba jen 500 ml tekutin a zbytek je zapotřebí doplnit pitným režimem, jinak vaše tělo nebude schopno správně fungovat.

Dobrá balená voda není chemicky upravovaná
Autor: profimedia.cz
1. Pít se musí průběžně celý den

Patříte mezi ty lidi, kteří za celý den vypijí sklenku vody a celý pitný režim pak dohánějí večer, kdy vypijí celou láhev vody naráz? Pak se nedivte, že nejenže nehubnete, ale ještě se necítíte úplně nejlépe. Jednorázové zavodnění organismu vám totiž v ničem nepomůže, zbytečně zatěžuje ledviny, vyplavuje z těla minerály a navíc nestačí organismus dostatečně hydratovat. Pít je proto zapotřebí během celého dne, nejlépe ihned po probuzení, před každým jídlem a také zhruba každou půl hodinku vypít malou sklenku vody. Pokud totiž za celý den nepocítíte pocit žízně, pijete správně. Žízeň totiž není signálem, ale alarmem, že je tělo dehydratované.

ss
Autor: profimedia.cz
2. Pitný režim shazuje kila

Ať už držíte redukční dietu nebo cvičíte, hubnutí vám bez pomoci pitného režimu nepůjde. Během odbourávání tukové tkáně je totiž zapotřebí toxické látky vyplavit z těla ven, jinak se nahromadí zpět v těle a vy se můžete těšit buď na jo-jo efekt nebo fakt, že se ručička na váze nepohne dolů ani za nic.

Doporučené tři porce zeleniny denně, kdo to má zvládnout?! Chutnou a především zdravou variantou jsou čerstvé koktejly.
Autor: Shutterstock.com
3. Rozhodně není jedno, co pijete

Co vlastně pít, aby tělo správně fungovalo? Do správného pitného režimu rozhodně patří voda. Většina z nás pije vodu balenou nebo si natočí vodu z kohoutku, jenže ta v sobě nemá vcelku žádné prospěšné látky a tak je dobré čas od času přibrat do party ještě vodu minerální. Pitný režim ale rozhodně není jen o vodě, patří do něj také neslazené bylinné čaje nebo čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Pozor ale na ty kupované, které často obsahují velké množství cukrů a konzervantů, ty totiž našemu tělu a ani váze zase naopak dobře nedělají.

...
Autor: Shutterstock
4. Hlad je někdy opravdu převlečená žízeň

Dehydrovaný organismus bije na poplach a vysílá do mozku signál, který si ale my často špatně dekódujeme jako pocit hladu.  Jídlem jej ale nezaženeme vůbec nebo jen na chvilku a pak to celé začne znovu. A tak se celý den, v domnění, že máme hlad, ládujeme jídlem, které vlastně vůbec nepotřebujeme, a naše kila jdou závratně nahoru. A právě to je důvod, proč byste měli tekutiny přijímat průběžně po celý den, aniž byste předtím pocítili pocit žízně.