Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zónová dieta: Sází na ni Demi Moore i Jennifer Aniston

Demi Moore sází na zónovou dietu a vychází jí to.
18. února 2014 | 06:00

Zónová dieta není mezi hubnoucími programy žádnou novinkou, přesto stojí za to ji připomenout. Dieta by vás měla zbavit nejen nadbytečných kil, ale také únavy a celkově by měla zlepšit vaše zdraví.

Základem této diety je správná skladba jídelníčku, ale také harmonogram v jakém budete jíst, vše se dá jednoduše shrnout do několika pravidel.

1. Denní porce potravy, jsou rozděleny do 5-6ti porcí, nejlépe na 3 hlavní jídla a 2 menší svačinky. Odstup mezi jednotlivými jídly by pak neměl být větší, než 4 hodiny. Díky tomu byste nikdy neměli cítit hlad a neměla by vás přepadat tzv. žravá.

2. Každá porce je tvořena stejným poměrem kvalitních sacharidů, tuků a bílkovin a zapíjet byste ji měli dostatečným množstvím tekutin.

3. Hlavní jídlo by nemělo překročit energetickou hodnotu 2 000 kJ, svačina by pak neměla mít více, jak 450 kJ.

4. Zónová dieta omezuje sacharidy v každé denní porci na 40%. Zastoupení bílkovin by pak mělo být 30%. Vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků byste měli zachovat při přípravě všech jídel, ať už těch hlavních nebo svačinek.

5. Zónová dieta rozděluje bílkoviny, sacharidy a tuky na ty vhodné a nevhodné, které by ve vašem jídelníčku vůbec být neměly.

2003: Demi Moore ve filmu Charlieho andílci: Na plný pecky.
Autor: profimedia.cz
- Vhodné bílkoviny: Kuřecí nebo krůtí maso bez kůže, ryby, mořské plody, nízkotučné mléčné výrobky, vaječné bílky, sójové maso.

- Nevhodné bílkoviny: Vepřové maso, vaječný žloutek, plnotučné mléčné výrobky, uzeniny.

- Vhodné tuky: Olivový olej, avokádo, macadamiové ořechy, mandle.

- Nevhodné tuky: Živočišné tuky, ztužený rostlinný tuk

- Vhodné sacharidy: Čerstvá zelenina (papriky, rajčata, zelí, ředkvičky), vařená zelenina (špenát, brokolice, pórek, květák), jablka, grepy, nektarinky, jahody, meloun, pomeranč, maliny nebo kiwi. Ovesné vločky, celozrnné pečivo, přírodní rýže, celozrnné těstoviny. V omezeném množství pak brambory, kukuřice, banány, mango.

- Nevhodné sacharidy: Corn flakes, med, cukr, bílé pečivo, bílé těstoviny, čokoláda.