Také si myslíte, že když si k obědu dáte sushi, dopřáváte si zdravé nízkokalorické jídlo? Ve skutečnosti však spořádáte až 1050 kalorií! Jedna rulička totiž obsahuje 290 – 350 kcal a množství uhlohydrátů se vyrovná 2-4 plátkům chleba. Není divu, mezi jeho ingredience patří tučné věci jako například majonéza. Naopak má nedostatky ve vápníku, ve vitamínu A a C a ve folátech, které pomáhají udržovat zdravý náš nervový systém.
Většina z nás rovněž žije v mylném přesvědčení, že sushi je dobrou cestou pro splnění doporučených 2 porcí ryb za týden. Pravdou však je, že ho obsahují jen velmi malé množství. Zatímco jedna porce ryb by měla činit 140 g, v sushi najdete v průměru jen 5 g. Musela byste tedy sníst 28 kousků!
Vyzkoušejte hubnout jako Japonci!
Autor: Profimedia.cz
Plné sacharidů
Hlavní složkou sushi je bílá rýže. Vinou jejího zpracovávání však ztrácí vitamíny, minerály a vlákninu. Navíc není vařená pouze ve vodě, takže pak obsahuje i nezanedbatelné množství sacharidů, které ještě zvyšuje ocet používající se na ochucení. To všechno pak z této syrové delikatesy dělá zásobárnu sacharidů a uhlohydrátů!
Nebezpečí v podobě soli
Dále je doslova nacpané solí. Částečně za to může vaření rýže se solí a sójovou omáčkou. Ryby jako losos či makrela tomu rovněž nepřidají. Navíc dlouhodobé konzumování nadbytku soli zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice a zvyšuje krevní tlak.
Jak tedy ze sushi udělat zdravý pokrm a nepřibrat? Vynechejte sójovou omáčku – je to totiž jako kdybyste si ruličky namáčela přímo do tekuté soli! Pokud si však nemůžete pomoct, pořiďte si tu s jejím sníženým obsahem a přidávejte po lžičkách. Sushi může být dobrou volbou pro ty, kteří musí držet bezlepkovou dietu. Mějte však na paměti, že sójová omáčka obsahuje pšenici!