Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S kily jako na houpačce aneb typologie dietářů. Poznáte se?

21. ledna 2013 | 00:00
Prezentace klienta |

Týdny odříkání, trápení, pevné vůle, sebezapření, snahy… vše marné. Namísto váhového úbytku jsou vám kalhoty ještě těsnější. Čím to ale je?

Vám to přijde nemožné, výživovým poradcům logické. Lidé, kteří se snaží zhubnout, se stále dokolečka dopouštějí zásadních chyb. Podle toho, co dělají špatně, jsou nejčastěji rozděleni do několika skupin.

Autor: profimedia.cz

Věční dietáři

Věčného dietáře poznáte tak, že se neustále honí za lepší siluetou, jenže každý pokus znamená nějaké to kilo navíc. Věční dietáři jdou cestou nejmenšího odporu a namísto změny stravovacích návyků a pohybu volí všechny možné „ověřené“ a rychlé diety, případně „zázračné“ pilulky, které slibují nesplnitelné. Všechny tyto alternativy mají ale jeden háček. Většinou tělo okradou o svalovou hmotu. Dietáři se tak může zdát, že trochu zhubl a že to vlastně funguje. Poté, co však dietu vysadí, kila rychle nabere zpět, často i s „bonusem“. Proč? Každý příjem musí mít optimální výdej. To znamená, že pokud tělo přijímá určitý počet kalorií, musí vynaložit během dne takové aktivity, aby je také spálilo. Jinak se totiž budou ukládat v podobě tuku. „Rychlé diety jsou nesmysl samy o sobě. Každá dieta, která slibuje shodit několik kil za týden, je cestou k jo-jo efektu. Patříte-li do této skupiny, dejte od podobných diet raději ruce pryč a zaostřete na jídelníček, který vás bude kil zbavovat sice pomaleji, zato však účinně,“ říká Jana Jarošová, jedna z hlavních výživových poradkyň NATURHOUSE.

Autor: profimedia.cz

Noční nájezdníci

Noční nájezdníci jsou skutečně schopni držet dietu. Ale jen do chvíle, než přijde tma. Se soumrakem je přepadají chutě na všechno možné. Celý den se snaží přemáhat a pijí jednu sklenici vody za druhou, aby utišili žaludek. Jenže… hlad není převlečená žízeň a nenechá se tak snadno ošálit. Vytrvale se hlásí dál. V noci berou útokem vše, co má podobu jídla. Pokud se poznáváte, v tom případě si pamatujte, že tělu nelze omezit potravu na zeleninu, ovoce a další potraviny, které se tváří dietně. Organismus potřebuje vyvážený příjem tuku, cukru, bílkovin aj., aby mohl správně fungovat. „To, proč vás hlad budí ze spánku, a vy nevydržíte a najíte se, znamená, že konzumujete tak málo stravy, že vaše tělo neustále strádá. Optimální stravování vypadá tak, že jíte v malých dávkách zhruba každé 3 hodiny a rozlišujete, co za potraviny konzumujete. Jen tak tělu dodáte to, co skutečně potřebuje, a zároveň budete mít neustálý pocit sytosti. Tím ukončíte od nočních nájezdů,“ říká poradkyně.

Autor: profimedia.cz

Trpitelé a trýznitelé

Trpitelé a trýznitelé se nejčastěji řídí heslem „Jediná dieta, která funguje, je hlad.“ Jejich doporučení vypadá tak, že dva dny pijí jenom vodu. Sice zažívají hrozný hlad, ale jsou přesvědčeni o tom, opravdu rychle hubnou. „Trpitel/trýznitel opravdu zhubne. Jeho metabolismus totiž vyhlásí poplach a přepne se do klidového režimu, začne šetřit energií, aby déle vydržel. Poté, co zhubne pár vytoužených kil, přichází zlom. Jednoho dne usoudí, že už vypadá docela dobře a vrátí se k původním stravovacím návykům. A to je začátek konce,“ míní poradkyně.

Autor: Profimedia.cz

Profesionální schovávači

Jí často, jí málo, dokonce se i hýbou. Zdálo by se, že je jejich jídelníček ukázkový. Jen kdyby neměli neovladatelné chutě na sladké. Ty dokážou pár dní potlačovat. Sami před sebou schovávají na tajná místa čokoládičky, bonbony, sušenky a další dobroty. Po několika dnech ale své utrpení nevydrží. Jaká to je pak radost, když schované dobroty náhodou „objeví“ a všechny najednou zpracují! „Důvod, proč je „honí mlsná“, má jednoduché vysvětlení. V jejich denní skladbě chybí dostatečné množství kvalitních sacharidů. Jenže i ty tělo potřebuje a samo si o ně tímto způsobem říká. Doporučený denní příjem je přibližně 4–6 g na 1 kg vaší hmotnosti,“ dodává poradkyně Jana Jarošová. Pokud jste se právě v této kategorii našli, pak pamatujte, že potřebu sacharidů tělu dodáte například v podobě fruktózy, která se nachází v ovoci.

Autor: profimedia.cz

Ať už jste kterýkoli „dietářský“ typ, pamatujte si, že s odbornou pomocí můžete nejen zhubnout, ale také se naučit zdravě stravovat. S tím vším vám rádi pomohou odborníci v dietetických centrech NATURHOUSE.

Na konzultaci ZDARMA do více než 60 poboček po celé republice se můžete objednat na telefonním čísle: 273 132 614 nebo e-mailem: info@naturhouse-cz.cz.

Kompletní informace získáte na webové adrese: www.naturhouse-cz.cz.