Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Výživový poradci NATURHOUSE varují: Pozor na rychlé diety! Mohou způsobit nadváhu i vážně ohrozit zdraví!

.
28. listopadu 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Tak zvané rychlé, ve většině případů jednosložkové, diety mají nepříznivý vliv na lidský organismus. Hubnutím založeným na konzumaci jedné potraviny nebo jedné skupiny potravin tělo přichází o potřebné živiny. Zároveň se narušují metabolické procesy. Opakovaným zrychlováním a zpomalováním metabolismu pak dochází k jo-jo efektu, tedy získání kilogramů nad počáteční stav před hubnutím. V konečném důsledku mohou takové způsoby redukce hmotnosti vážně poškodit zdraví.

Mezi rychlé diety je možné zařadit všechny postupy, které slibují pro tělo nepřirozeně vysoký úbytek kilogramů v krátkém časovém úseku. Jsou založeny na minimální konzumaci potravin, nebo na jednosložkovém příjmu. Jedná se například o bílkovinné, limonádové, ovocné a další diety obdobného typu nebo o „nulové diety“, jejichž principem jsou půsty, hladovění či pouhý příjem vody. Jejich dodržováním je možné zhubnout 5 až 7 kilogramů za týden. Nejedná se ovšem o úbytek tuků.

Pokud se rozhodnete zhubnout, nejlepší volba je obrátit se na odborníky.
Autor: NATURHOUSE

Při dodržování výše uvedených diet se opakovaně střídá rychlost metabolismu. „Při hladovění je tělo instinktivně přeprogramováno na pomalý režim a veškerou přijatou potravu ukládá v podobě tuků jakožto dlouhodobého energetického zdroje. Tukové zásoby tak narůstají a tělo přichází o vodu a svalovou hmotu, které vytváří iluzi úspěšné redukce hmotnosti,“ vysvětluje Jana Jarošová, výživová poradkyně NATURHOUSE.

Rychlé diety přináší také řadu zdravotních rizik. Mezi nejznámější patří poruchy příjmu potravy – anorexie a bulimie, ale také ztukovatění jater, ke kterému dochází v důsledku uvolňování mastných kyselin, jež se podílejí na tvorbě tuků ukládajících se v játrech. „V nejvyšším procentu případů se objevují žaludeční vředy a problémy s trávením. K dalším problémům patří únava a řídnutí kostí, zanášení těla látkami, se kterými se hůře vypořádává, jako je čpavek nebo močovina, a celkovému selhání organismu,“ doplňuje poradkyně. Z estetického hlediska pak dochází ke zhoršení kvality pleti, vlasů, nehtů, jejich lámavosti a třepení, nebo povadání a svrašťování pokožky těla.

V dietetických centrech NATURHOUSE vás obslouží laskavý a zdvořilý personál.
Autor: NATURHOUSE

Bezpečného, dlouhodobého a zdravého způsobu redukce tělesné hmotnosti lze docílit pouze vhodnou úpravou jídelníčku a příjmem základních tří potravinových složek ve vhodném poměru. Ideální zastoupení sacharidů by mělo odpovídat 50 až 55 procentům celkového příjmu potravy. Bílkoviny by měly tvořit 30 procent a příjem tuků by se měl pohybovat v rozmezí 15 až 20 procent. „V centrech NATURHOUSE postup úpravy stravovacích návyků nazýváme „nová výchova ve výživě“. Jedná se o vypracování individuálního stravovacího plánu každému zájemci o hubnutí v závislosti na celkové anamnéze jeho aktuálního stavu. Všem zájemcům nabízíme ve všech centrech po celé republice konzultaci a poradenství ve věci správného stravování zdarma,“ doplňuje Jana Jarošová.

Na bezplatnou konzultaci se můžete objednat na telefonním čísle: 273 132 614 nebo e-mailem: info@naturhouse-cz.cz.

Kompletní informace získáte na webové adrese: www.naturhouse-cz.cz.

Ke správnému hubnutí dopomůže jídelníček sestavený na míru každému klientovi zvlášť a exkluzivní produkty vyrobené na bázi výtažků z rostlin.
Autor: NATURHOUSE