Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tajemství štíhlé Demi Moore? Zónová dieta!

27. listopadu 2012 | 13:03

I když má tři dcery a už pár let jí není třicet, vypadá herečka Demi Moore (50) stále skvěle. Jedním z důvodů je i dieta, kterou drží. Právě díky ní vypadá hvězda filmu "Striptýz" pořád tak neuvěřitelně sexy.

Padesátiletá herečka za svůj život vyzkoušela celou řadu šílených a nesmyslných diet. Nakonec ale "zakotvila" u té zónové, jejímž autorem je americký nutriční specialista Barry Sears. A udělala dobře!

Jíst můžete vše

Nebojte, nemusíte hladovět. Jedním z největších pozitiv zónové diety je skutečnost, že nejde o další dietu, kterou "vydržíte" několik týdnů, ale že je to váš nový životní styl. Jíst můžete téměř vše. 

Samozřejmě však v rozumné míře a v souladu se zásadami správného stravování. Princip téhle diety spočívá ve správném poměru, v němž bychom měli přijímat jednotlivé živiny. Ten je: 40 % sacharidů, 30 % bílkovin a 30 % tuků.

Pozitivní účinky diety spatříte již po týdnu či dvou. Díky vyváženému složení přijímané potravy se vám už během několika dnů vyrovná hladina cukru v krvi. Už nikdy nebudete mít hlad mezi jídly. Díky zvýšené hladině kyslíku navíc budete podávat lepší výkony. Skvělou zprávou je, že docílíte nejen snížení hmotnosti, ale navíc dosáhnete i tolik potřebné hormonální vyrovnanosti.

Osvojte si pravidla

- Pijte! Minimálně dva litry denně, z čehož by tři čtvrtiny měla tvořit čistá voda.

- Jezte alespoň 5-6x denně. Ideální je jíst častěji porce s nižší kalorickou hodnotou.

- Snídejte nejpozději do hodiny od chvíle, kdy jste vstali z postele.

- Nikdy nezůstávejte bez jídla déle, jak 5 hodin.

- Množství ovoce a zeleniny by mělo být vyšší než množství potravin s vysokým obsahem sacharidů (těstovin, pečiva atd.).

- Pečlivě sledujte množství proteinů, které konzumujete. 30 minut před každým jídlem vypijte 3 dcl vody. 

- Horní hranice pro energetický příjem je u oběda 2000 kJ, u svačin se musíte vejít do 450 kJ.

- Před spaním nezapomeňte sníst nějakou tu maličkost (jahody, pár ořechů atd.). Stejně tak si dopřejte nějakou tu drobnost třicet minut před cvičením.

"Zakázané" potraviny

Z jídelníčku téměř vyřaďte potraviny s vysokým glykemickým indexem (bílé pečivo, klasické těstoviny, bílou rýži, cukr, ale i med...). Tabu je pro vás máslo, sádlo, smetana i ztužené rostlinné tuky, zatímco olivový olej, rostlinné margaríny, ořechy či avokádo máte jako zdroje tuků povolené.

Z bílkovin smíte bílé maso, ryby, dary moře, nízkotučné mléčné výrobky, sójové maso, vaječný bílek, sýry a příležitostně libové hovězí nebo telecí maso. Zapomeňte však na uzeniny (výjimku občas můžete udělat u prsní kuřecí šunky), vepřové maso, vaječný žloutek, polo a plnotučné mléčné produkty.

Pozor! Na alkohol a nápoje s obsahem kofeinu zapomeňte úplně.

Věděli jste, že...

...zónovou dietu drží mnoho předních světových sportovců, ale i další hollywoodské hvězdy a zpěvačky jako je Madonna, Brad Pitt, Winona Ryder, Jennifer Aniston, Demi Moore, Cindy Crawford, Janet Jackson, Sarah Jessica Parker, Rene Zellwegger a Sandra Bullock.