Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nový hit z Ameriky: Dieta doby kamenné

Lidé, kteří na tuto dietu nedají dopustit tvrdí, že jsme stvořeni k tomu, abychom jedli jako lovci a sběrači doby kamenné.
10. října 2012 | 08:01

Abychom se zbavily faldů, zkoušíme všechno. Jíst jen maso, jen polévku, jen vajíčka, nejíst vůbec nic... Teď se k nám z Ameriky dostává i nový způsob hubnutí. Říká se jí paleodieta.

Lidé, kteří na tuto dietu nedají dopustit tvrdí, že jsme stvořeni k tomu, abychom jedli jako lovci a sběrači doby kamenné. Spoustu masa, nějaké to ovoce, zeleninu a bobule. Jedině to je prý správné a přirozené stravování. Přiznám se, že by mi taková dieta zas tak nevadila, až na to, že maso by se mělo jíst syrové. Představa, že si naservíruji k večeři syrový plátek vepřového, mě nijak zvlášť netěší. Přesto tento způsob stravování láká čím dál víc lidí nejen v Americe, ale i u nás. Zastánci paleodiety nikdy nejí chleba, sušenky, obiloviny, mléko, dokonce ani brambory a nedopřávají si alkohol, kávu ani čaj.

Nic se nemá přehánět

Odborníci tvrdí, že princip této diety není tak špatný a doporučují do jídelníčku opravdu zařadit víc ořechů, zeleniny, ovoce i bílkovin a omezit sladkosti, kávu i alkohol, přesto má tento způsob stravování spoustu ALE. Jednak nezaručuje pestré stravování, a pak hrozí zdravotní potíže a přenos parazitů ze syrového masa, takže můžete dostat třeba salmonelózu nebo jinou nemoc. A jestli s paleodietou zhubnete? Možná ano, ale žádné zázraky nečekejte.

Lidé, kteří na tuto dietu nedají dopustit tvrdí, že jsme stvořeni k tomu, abychom jedli jako lovci a sběrači doby kamenné.
Autor: profimedia.cz

Autor: vin