1. Vejce
Vynecháváte vejce ze svého jídelníčku jen kvůli obavám z cholesterolu? Nemusíte. I přes jeho vysoký obsah ve žloutku, nejsou vejce hlavní příčinou jeho zvyšování v krvi. Navíc nedávná studie prokázala, že vajíčka příznivě působí na hormony a snižuje ten, který vyvolává chuť k jídlu.
Vejce jsou tedy perfektní kombinací bílkovin a tuků, lepší než například chleba se šunkou. Pokud však máte stále obavy, zkuste tekuté vaječné bílky a také docílíte pocitu sytosti.
2. Voda
Je obecně známo, že denně bychom měli vypít nejméně 2 litry tekutin pro dobré fungování orgánů a trávicího systému. Můžeme ale najít i jiný důvod, proč pít dostatek vody. Průzkum ukazuje, že účastníci, kteří pijí dvě skleničky vody před jídlem, snědí o 75 až 90 kalorií méně než ti, kteří nic před jídlem nepijí.
3. Řecký jogurt
Řecký jogurt je bohatý na vápník a zároveň má nízký obsah cukru. Jedna porce tohoto jogurtu obsahuje dvojnásobek proteinů než obyčejný jogurt a přibližně stejné množství, jaké obsahuje kus libového masa. Proteiny v potravinách jsou jedním z hlavních faktorů, které nás zasytí. Jídlo bohaté na bílkoviny obsahuje také tuk, který podporuje pocit sytosti na delší dobu.
4. Polévka
Stalo se vám, že jste měla menší chuť k jídlu, když jste snědla více polévky? Podle posledního průzkumu to tak opravdu je. Ženy, které si daly porci nízkokalorické kuřecí polévky s rýží k svačině, k obědu snědly o sto kalorií méně než ty, které začaly svůj den s kuřecí šunkou. Polévka totiž obsahuje vysoký obsah vody, která nás zaplní. Dávejte přednost vývarům před smetanovými krémy, ty mohou být zbytečně tučné a kalorické.
5. Mandle
Všechny ořechy obsahují srdci prospěšné tuky, ale jedině mandle obsahují v jedné porci velké množství vlákniny, která vás udrží déle sytou. Doporučená denní dávka (15 mandlí) k svačině vyplní mezeru mezi obědem a večeří a pomůže vám vyhnout se sladkostem. Nepřekračujte ale toto množství, protože mandle obsahují více tuku, než je naše tělo schopné vstřebat. Což by pak mohlo vést k opačnému účinku.