Do 10:00
Vhodné: Müsli a ovoce buď s nízkotučným mlékem, s kefírem, se syrovátkou nebo s jogurtem. Nebo např. celozrnná houska s trochou hořčice, s nízkotučným sýrem (max. 30 procent tuku v sušině) a se zeleninou. Tělo totiž v tomto čase spaluje "dobré" sacharidy (ty, které potřebuje jako denní dávku energie) a nízkotučné bílkoviny a navíc tak dokáže odbourávat zásoby tuku.
Nevhodné: Slazené kukuřičné lupínky nebo pečivo z bílé mouky s džemem – tato jídla rychle zvýší hladinu cukru, která následně i velmi rychle klesne. Pak brzy přijde velký hlad.
Mezi 10:00 a 12:00
Vhodné: Kousek čerstvého ovoce a malý nízkotučný jogurt jsou v tuto dobu na zahnání hladu skvělá volba a také nejlepší ochranou před dopoledním poklesem energie.
Nevhodné: Ruce pryč od čokoládových tyčinek. Obsahují příliš mnoho cukrů a tuků. To rozhodí z rovnováhy i hladinu cukru v krvi.
Mezi 12:00 a 15:00
Vhodné: Tělo nyní potřebuje vedle komplexních sacharidů i bílkoviny. Zabrání tak odpolednímu poklesu cukru v krvi a pomůže spalovat tuky. Například: fazolovo-rajčatová polévka s hovězím masem nebo brambory s bylinkovým tvarohem a zeleninou. Kromě toho si po jídle smíte dopřát 1 čokoládovou tyčinku. Po obědě nejsou výkyvy v hladině krevního cukru tak výrazné.
Nevhodné: Těstoviny s rajčatovou omáčkou nejsou sice nezdravé, v poledne ale potřebujete doplnit i bílkoviny, abyste brzy nevyhladověli.
Mrkev je skvělý zdroj beta-karotenu
Autor: profimedia.cz
Mezi 15:00 a 17:00
Vhodné: Je čas dodat tělu energii – nejlépe porcí zeleninových tyčinek (nakrájejte si je z mrkve, okurky, řapíkatého celeru, papriky a další zeleniny, kterou máte rádi).
Nevhodné: Koláče a káva – nedokáží nasytit nadlouho. Brzy po nich dostanete ještě větší chuť na sladké.
Po 17:00
Vhodné: K večeři zařaďte hodně zeleniny, saláty a živočišné bílkoviny. Už malé porce bílkovin dokáží skvěle zasytit. Tím, že nepřijmete sacharidy, spálíte přes noc mnohem více tuku. Příklad večeře: Nízkotučná vepřová roláda s houbami nebo zeleninou, případně ryba se zeleninou.
Nevhodné: Sacharidy obsažené např. v těstovinách by se v této době už jen těžko proměnily na energii. Místo toho se ukládají v podobě tukových polštářků. I tučné vepřové maso s omáčkou se nyní promění na zaoblené boky.