Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vegetariánská dieta: Recepty, které zachutnají i masovým závislákům

4. prosince 2022 | 06:00

Je známé, že při hubnutí nejvíc zabírá ovoce a zelenina. To však neznamená, že se musíte nadobro zříct masa. Jen si od něj na pár dní odpočiňte a uvidíte, co to s vaší postavou udělá. Tady jsou chutné dietní recepty.

Nejdůležitějším pravidlem vegetariánské diety je nekombinovat potraviny v rámci dělené stravy. Bílkoviny a sacharidy se tedy konzumují zvlášť.

Chléb s míchanými vejci je tabu, ale těstoviny s cuketou nebo zeleninové saláty s uvařeným vejcem, či rajčatovou omáčkou jsou v pořádku.

Věřte, že dodržet toto jednoduché pravidlo není žádný problém a s našimi recepty to určitě hravě zvládnete.

Kromě toho tímto způsobem stravování prospíváte i svému zdraví. Mnoho studií totiž prokázalo, že vegetariánská strava je ideální a zdravá dieta, tak to aspoň v rámci hubnutí zkuste.

VIDEO: Děti a vegetariánská/veganská strava

Video se připravuje ...
Děti a vegetariánská/veganská strava • VIDEO: Videohub

Pro postavu i duševní pohodu

Ovoce a zelenina jsou prokazatelně základní potraviny, které obsahují vitamíny, minerální a další rostlinné látky, které nás chrání před různým onemocněním.

Tato dieta má ale ještě další plus: Nahrazení živočišných proteinů rostlinnými totiž vede ke snížení cholesterolu a tím ke snižování krevního tlaku, k regulaci cukrovky a preventivně působí také proti rakovině.

Každodenní konzumace zeleniny samozřejmě pomáhá i pravidelnému vyprazdňování střev. No a co je velmi důležité, optimální hladina rostlinných proteinů v krvi brání ukládání tuků a zároveň aktivuje jejich spalování z našich zásob!

Autor: 

Jak to funguje?

* den začněte zdravou snídaní, důležitý je pak i oběd a večeře. Mezi hlavními chody nesmí chybět i něco k zakousnutí, tedy svačiny.

* pravidelným stravováním předejdete nečekaným návalům hladu, tedy zabráníte zbytečnému přejídání.

RECEPTY

Skvělé snídaně:

Obložený celozrnný chléb
V misce smícháme 1 lžičku křenu, 3 polévkové lžíce nízkotučného tvarohu, 1 polévkovou lžíci mléka, sůl a pepř. Pomazánku natřeme na plátek celozrnného chleba, který ozdobíme tenkými plátky z 1/2 jablka. Podáváme se 100 g přírodního bílého jogurtu.

Sýrová míchanice s bylinkami
2 vejce smícháme s 2 polévkovými lžícemi minerální vody, osolíme, opepříme a přidáme 2 polévkové lžíce nasekaných bylinek. Na pánvi zahřejeme olej, na něm usmažíme rozšlehané vejce. Posypeme nastrouhaným sýrem gouda (30 g).

Autor: 

Chutné svačiny:

Ředkvičkový salát
Na plátky pokrájíme 250 g očištěných ředkviček. Smícháme 1 polévkovou lžící nízkotučného čerstvého sýra, osolíme, opepříme a přimícháme 1 polévkovou lžíci nakrájené pažitky. Servírujeme s celozrnným pečivem (40 g).

Kokosovo-ovocný tvaroh

Na plátky nakrájíme asi 70 g jahod. Smícháme s 1 lžičkou nastrouhaného kokosu a 100 g nízkotučného tvarohu. Podle chuti přidáme špetku vanilkového cukru.

Oběd bohatý na vitamíny:

Salát s jogurtovým dresinkem
Do mísy natrháme asi 125 g opraného hlávkového salátu, přidáme na malé kostičky nakrájené: 1 rajče, 1 pórek, 1/2 svazku ředkviček a 50 g salátové okurky a dvě vejce uvařená natvrdo nakrájená na čtvrtky. Zalijeme dresinkem: 150 g bílého jogurtu, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1/2 lžičky kremžské hořčice, sůl a pepř.

Autor: 
Těstoviny s houbami
V hrnci uvaříme 75 g těstovin. Cibuli nakrájíme na jemno a necháme zesklovatět na 1 lžičce oleje. Přidáme očištěné nakrájené houby (jakékoliv podle možností, ale nejchutnější jsou lišky), zprudka opečeme a zalijeme 50 ml zeleninového vývaru. Na zjemnění chuti přimícháme 1 polévkovou lžíci čerstvého tvarohového sýra, osolíme a opepříme. Nakonec posypeme čerstvě nasekanou petrželkou a servírujeme se 100 g nakrájených cherry rajčátek.

Lákavé večeře

Autor: 
Zapečený camembert se zeleninovým salátem
Do nádoby na pečení dáme 100 g sýra camembert v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Pokapeme 2 pol. lžícemi oleje a krátce zapečeme do zlata v troubě vyhřáté na 200 °C.
Na salát připravíme 200 g rajčat, 1 pórek, nakrájíme na tenké plátky a smícháme s 1 lžičkou olivového oleje. Přidáme 100 g hlávkového salátu. Servírujeme se zapečeným camembertem a lžící brusinkové omáčky, která dodá sýru vynikající chuť!

Omeleta s rajčatovým salátem

400 g rajčat nakrájíme na plátky, přidáme jeden nakrájený pórek, osolíme, opepříme, pak přidáme špetku krystalového cukru, 1 lžičku olivového oleje a zlehka promícháme. V misce rozšleháme 2 vejce, 3 polévkové lžíce chilli omáčky a 2 polévkové lžíce mléka. Směs nalijeme na zahřátý olej a na mírném ohni smažíme 5 až 8 minut. Servírujeme s rajčatovým salátem.

Autor: lesk.sk, Kbak