Úterý 29. září 2020
Svátek slaví Michal, zítra Jeroným
Oblačno, déšť 14°C

Makrobiotická dieta podle Madonny: Zhubnete 2 kila za týden!

19. září 2011 | 05:00

Po Madonně i mezi dalšími celebritami začala být makrobiotická dieta velmi populární. Jde vlastně o vegetariánský způsob stravování, který je založený na rovnováze potravin s energií "jin" a "jang".

Madonna bývala téměř 20 let přísný vegan. V posledních letech se ale zaměřila na makrobiotickou stravu. Její jídelníček ovládají hlavně ryby, obilí a zelenina.

Má ale i své malé hříchy, jako sladké veganské zákusky (bez použití živočišných surovin), toasty s jahodovou marmeládou, bramborové hranolky, popcorn, či některá italská jídla. Ovšem vždy vařená podle přísných zdravých zásad.

Japonec v kuchyni

Makrobiotická kuchyně Madonny pochází z japonských tradic. Má proto japonského kuchaře, který cestuje všude s ní. Jídelníček se skládá z větší části z celozrnné stravy (neloupaná přírodní rýže, ječmen, proso, loupaný oves, pšeničná a žitná zrna, kukuřice, pohanka) a potravin známých z asijské kuchyně, především ze sóji, jako je miso, tofu, shoyu (přirozená sójová omáčka) a tempeh. Také z polévek (z jakékoliv zeleniny), mořských řas (nori, kombu atd.) a luštěnin.

Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Lze z ní vyrobit množství různých pokrmů.
Až třetinu každého jídla by měla tvořit zelenina vařená v páře, či ve vodě, případně dušená s minimem tuku. Používají se pouze přírodní (tedy ne průmyslově vyráběné nebo chemicky upravené) potraviny. Zakázáno je maso (kromě ryb a mořských plodů), mléko, vejce, sladkosti a káva. Z nápojů je ideální zelený čaj z tříletých čajových větviček, zázvorový čaj, nebo čaj z opražené rýže.

Nesmíme ovšem opomenout, že Madonna jek tomu všemu sportovní fanatik. Denně chodí běhat, hodinu a půl cvičí v posilovně a také hodinu až dvě věnuje power józe.

Příklad jídelníčku Madonny:

Snídaně:
- rýžová kaše s javorovým sirupem
- jáhlová kaše s medem a ořechy
- zeleninová polévka a čerstvé ovoce a zelenina, nebo z nich čerstvě vyrobená šťáva

Steak z lososa vařený v páře.
Oběd:
- miso polévka, zeleninový salát, ořechy
- dušená zelenina doplněná přílohou z tofu, luštěnin, či obilovin
- karotka vařená v páře s pohankou

Svačina:
- malý veganský zákusek, hrst borůvek
- malá miska libovolného ovoce (jeden druh i mix)

Večeře:
- losos s dušenou zeleninou
- dušená neloupaná rýže s mořskou řasou wakame
- celozrnné těstoviny s podušeným čerstvým špenátem a tofu

 

Makrobioticka dieta:

* 50% celozrnných obilovin: hnědá rýže, ječmen, kukuřice a oves a pod.
* 25% sezónní zeleniny, vařené nebo syrové, nejlépe zelené (zelí, kapusta, brokolice, salát) a mohou se občas zařadit i houby
* 10% potravin s obsahem bílkovin (například ryby, mořské řasy nebo luštěniny)
* 5% mořských plodů
* 5% polévek a čerstvých bujónů
* 5%, ovoce, ořechy nebo semínka

Pravidla makrobiotické stravy:

• Je třeba se vyhnout průmyslově zpracovaným a potravinám.
• Nevhodné jsou jakékoliv cukry, koření, alkohol, vejce, maso a sýry.
• Potraviny musí být organicky pěstované a vždy pouze čerstvé.
• Tento životní styl také určuje, jak se jídlo připravuje. Nesmí se například vařit v mikrovlnce. A rýže musí být vařené pouze v tlakovém hrnci (nejlépe přímo hrnci na rýži).
•  Podstatný je i způsob stravování. Jídlo se má jíst pomalu a uvolněně. Nedoporučuje se přejídání.

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: INT, bak, lesk.sk