Madonna bývala téměř 20 let přísný vegan. V posledních letech se ale zaměřila na makrobiotickou stravu. Její jídelníček ovládají hlavně ryby, obilí a zelenina.
Má ale i své malé hříchy, jako sladké veganské zákusky (bez použití živočišných surovin), toasty s jahodovou marmeládou, bramborové hranolky, popcorn, či některá italská jídla. Ovšem vždy vařená podle přísných zdravých zásad.
Japonec v kuchyni
Makrobiotická kuchyně Madonny pochází z japonských tradic. Má proto japonského kuchaře, který cestuje všude s ní. Jídelníček se skládá z větší části z celozrnné stravy (neloupaná přírodní rýže, ječmen, proso, loupaný oves, pšeničná a žitná zrna, kukuřice, pohanka) a potravin známých z asijské kuchyně, především ze sóji, jako je miso, tofu, shoyu (přirozená sójová omáčka) a tempeh. Také z polévek (z jakékoliv zeleniny), mořských řas (nori, kombu atd.) a luštěnin.
Nesmíme ovšem opomenout, že Madonna jek tomu všemu sportovní fanatik. Denně chodí běhat, hodinu a půl cvičí v posilovně a také hodinu až dvě věnuje power józe.
Příklad jídelníčku Madonny:
Snídaně:
- rýžová kaše s javorovým sirupem
- jáhlová kaše s medem a ořechy
- zeleninová polévka a čerstvé ovoce a zelenina, nebo z nich čerstvě vyrobená šťáva
Oběd:
- miso polévka, zeleninový salát, ořechy
- dušená zelenina doplněná přílohou z tofu, luštěnin, či obilovin
- karotka vařená v páře s pohankou
Svačina:
- malý veganský zákusek, hrst borůvek
- malá miska libovolného ovoce (jeden druh i mix)
Večeře:
- losos s dušenou zeleninou
- dušená neloupaná rýže s mořskou řasou wakame
- celozrnné těstoviny s podušeným čerstvým špenátem a tofu
Makrobioticka dieta:* 50% celozrnných obilovin: hnědá rýže, ječmen, kukuřice a oves a pod.* 25% sezónní zeleniny, vařené nebo syrové, nejlépe zelené (zelí, kapusta, brokolice, salát) a mohou se občas zařadit i houby * 10% potravin s obsahem bílkovin (například ryby, mořské řasy nebo luštěniny) * 5% mořských plodů * 5% polévek a čerstvých bujónů * 5%, ovoce, ořechy nebo semínka |
Pravidla makrobiotické stravy:
• Je třeba se vyhnout průmyslově zpracovaným a potravinám.
• Nevhodné jsou jakékoliv cukry, koření, alkohol, vejce, maso a sýry.
• Potraviny musí být organicky pěstované a vždy pouze čerstvé.
• Tento životní styl také určuje, jak se jídlo připravuje. Nesmí se například vařit v mikrovlnce. A rýže musí být vařené pouze v tlakovém hrnci (nejlépe přímo hrnci na rýži).
• Podstatný je i způsob stravování. Jídlo se má jíst pomalu a uvolněně. Nedoporučuje se přejídání.