Čerstvé saláty jsou chutné a lahodné a hlavně dietní. Kromě toho jsou plné důležitých látek pro naše tělo. Zelenina vůbec obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny, navíc výborně zasytí.
Skvěle bude chutnat třeba jen křupavý zelený salát s kuřecím steakem opečeným na trošce olivového oleje. Nechte se však vést vaší fantazií.
Co je důležité vědět při této dietě: ● Pokud použijete na zálivku olej, tak jen trochu a měl by být velmi kvalitní - nejlepší je extra panenský olivový. ● Nezapomínejte na pitný režim. Ideální jsou neperlivé minerální vody, ovocné a bylinkové čaje. ● Čerstvou zeleninu je nejvhodnější jíst během dne, ne na večer - může způsobit nadýmání. ● Pokud si chcete na salátu pochutnat i večer, připravte si jej z uvařené nebo grilované zeleniny. ● Pamatujte, že základ salátu je opravdu zelenina, ostatní přílohy jezte v rozumném množství (ne naopak!) |
Připravili jsme pro vás pár tipů na saláty, které hravě zvládnete:
Zeleninový salát s volský okem
Čerstvý salát omyjeme, osušíme a natrháme na menší kousky. Přidáme omyté, na plátky nakrájené rajče a oloupanou nakrájenou okurku. Střední bramboru ve slupce pokapeme olivovým olejem a upečeme v předehřáté troubě. Salát podáváme s volský okem a opečenou bramborou. Dochutíme solí a pepřem.
Melounový salát se šunkou
Oloupaný žlutý meloun nakrájíme na plátky a přidáme k němu dvě kiwi nakrájené na kostičky. Promícháme a přelijeme zálivkou z 1 pol. lžíce citronové šťávy, 1 pol. lžíce medu a 0,5 pol. lžíce vody. Zdobíme meduňkou. Podáváme se šunkou.
Cuketový salát
Omytou cuketu a mrkev nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citrónem, osolíme, opepříme, dochutíme oreganem a grilujeme na olivovém oleji. Servírujeme s opečeným tofu, piniovými oříšky a dvěma plátky grilované celozrnné bagety potřenými česnekem.
Opečená rajčata s mozzarellou
Troubu předehřejeme na 200 °C. Jedno větší rajče nakrájíme na plátky a rozložíme na plech. Potřeme stroužkem prolisovaného česneku, pokapeme jemně olivovým olejem a pečeme v troubě 15 až 20 minut. Nakrájenou mozzarellu poklademe na rajče a pečeme ještě asi 5 až 10 minut. Pár oliv nakrájíme na tenká kolečka a v misce smícháme s 1/2 pol. lžíce oleje a nasekanými bazalkovým listy. Rajčata vyjmeme z trouby a naservírujeme na talíře. Na vrch mozzarelly přelijeme olej s olivami a bazalkou. Podáváme s opečeným toastem.