Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hubněte podle povahy: Melancholik potřebuje pravidelnou stravu, sangvinik střídmost

21. září 2011 | 11:46

Jak jíst, cvičit a odpočívat, abychom dosáhli harmonie sami se sebou? Zoptimalizovali svojí váhu, zdokonalili jídelníček... Napoví vám vaše povahové vlastnosti!

Už Hippokrates věděl, že jsme cholerici, sangvinici, melancholici a flegmatici. Kromě typických povahových vlastností nám však toto poznání dává do rukou užitečné páky - jak jíst, cvičit a odpočívat, abychom dosáhli harmonie sami se sebou.

Starověké rozdělení lidí do čtyř skupin je moudrý plán práce, který při podrobnějším zkoumání přináší kompletní návod na pohodové přežití. Zní logicky, že to, co sedí lhostejně klidnému flegmatikovi, nebude vyhovovat vášnivému a výbušnému cholerikovi.

Je pravda, že "čistý" temperament je spíše výjimečný, protože i když se s nějakou predispozicí narodíme, významnou roli sehraje i výchova, prostředí, inteligence a ano, i věk! Krajově se však ve vypjatých situacích ztrácejí, proto se určitě bez problémů najdete v jednom ze čtyř prototypů.

S Mgr. Gabi Halmovou, archetypologičkou a odbornicí na výživu podle holistické medicíny, jsme pro vás sestavili návod, jak zvládnout svůj temperament a vytěžit z něj co nejvíce.

MELANCHOLIK

Mnoho nepříjemných stavů spojených se zimou a nástupem jara je způsobených nedostatkem slunce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM


Tichý hloubavý samotář s extrémně citlivou duší. Rád se drží při zemi, ještě lépe v ústraní, partnera si vybírá velmi obezřetně. Je perfekcionista, bývá velmi talentovaný, oceňuje krásu, inteligenci a řád. Dobře se ovládá a je na sebe přísný, čehož důsledkem mohou být deprese. Na druhé straně jeho intenzivní vnitřní život způsobuje, že melancholici bývají štíhlí a neřeší problémy s linií.

Pohyb a odpočinek

V českých podmínkách sice Zumbu cvičí prozatím častěji ženy a mladé dívky, zájem však začínají mít stále více i muži.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Melancholicky při cvičení charakterizuje krátký trénink a dlouhá regenerace. Nejste tedy vhodné kandidátky na zařezávání v posilovně. Pokud, tak volte raději více krátkých cvičení než jedno dlouhé, neboť přílišná fyzická zátěž je pro vás demotivující. A určitě pod dohledem osobního trenéra, který do vás bude "hučet" a správně vás nastartuje.

Vaše introvertní povaha vás sice vybízí spíše k individuálním sportům, kde byste cvičili pěkně svým tempem, jen tak pro sebe, ale Mgr. Gabi Halmová doporučuje překonat a jít mezi lidi, abyste si konečně od všech svých myšlenek odpočinuli: "Důležité jsou skupinové sporty, abyste se trošku odreagovali od vlastního já. Vhodný je dance aerobik, zumba nebo cokoliv jiného spojené s tancem, aby se aktivoval hormon štěstí. "Člověk melancholik má vždy plnou hlavu tíživých katastrofických scénářů, proto mu prospívá všechno božsky uvolňující. Zkuste dobrou aroma masáž či rituál s lávovými kameny. Ideální je balneoterapie, na kterou jsou téměř všechny slovenské lázně jako stvořené.

Banány podporují koncentraci mozku, 100 g obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Jídelníček melancholika

Právě melancholie, typická pro vaši povahu, by měla být i důvodem pro změnu jídelníčku. "Soustřeďte se převážně na potraviny žluté barvy jako banány, brambory, žlutý meloun či žlutá paprika. Přesně takto do sebe dostanete trochu energie, slunce, vitamínů a minerálů zabraňujících depresím. Vhodná je i kvalitní hořká čokoláda. Určitě vynechejte přesolené potraviny jako chipsy, oříšky a podobně, "radí Gabi Halmová. Ale nejvíc se zamyslete nad pravidelností ve stravování. Často se stane, že pro přílišné duševní nasazení jídlo vynecháte. Mějte vždy po ruce něco, co si můžete bez výčitek zobnout.

To, čím se bavíte, hodně vypovídá o vaší skutečné povaze.
Autor: archiv firmy Nivea
SANGVINIK

Ne nadarmo je spojován s elementem vzduchu. Všude je ho plno, ale odevšad uniká, protože nesnáší stereotyp a nutně potřebuje změnu a pohyb. Ve společnosti je oblíben, rychle se nadchne, ale nadšení mu dlouho nevydrží. Je zábavný a komunikativní, ale do svého nitra se noří nerad, aby náhodou nemusel něco řešit. Problémy si nepřipouští, je bezprostřední, ale mírně egocentrický. Musíte se smířit s jeho nestálostí.

Pohyb a odpočinek

Váš den má 48 hodin (alespoň podle nasazení a zažitého) a jako přesný opak melancholičiek zvládnete i nepřiměřenou zátěž, takže vám paradoxně hrozí přetížení. Pokud ještě nejste regionálními mistryně v kulturistice, možná byste měli pouvažovat, neboť vaše schopnost sáhnout si až na dno fyzických a psychických sil z vás dělá super kandidátky na permanentku do posilovny.

Patřičně dynamicky se vybijete u všech společenských sportech. "Můžete si proto

Mánie na osmi kolečkách
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
zvolit cokoliv, ať už ve skupině, nebo mimo ni - dance jógu, body work, bruslení, lyžování, tenis, skvost ..." říká archetypologička. Na meditační jógu vás asi nepřemluví, a tak abyste vyvážili, co je třeba, volte při odpočinku maximálně zpomalení. Vše "kontaktní" je vám příjemné, takže masáže byste měli zařadit pravidelně. Nevybírejte si ty sportovní, ale spíše hladivé varianty, zábaly a kombinace s medem, čokoládou a exotickými vonnými oleji. Vyhovovala by vám i dobře udělaná reflexní masáž chodidel.

Suši
Autor: archiv
Jídelníček sangvinika

Co se týče vašeho jídla, typický problém sangvinika je "živé s mrtvým". Čili vyzkoušíte všechno, jen abyste si odškrtli další zážitek. Jako sůl potřebujete trošku střídmosti (ne nudy) a zchlazení. To znamená salát, jogurt, meloun a mnoho, mnoho vody. "Pro tento typ je vhodné ovoce a zelenina červené a modré barvy, energii vám dodá losos, tuňák. Takže když to shrneme, suši je správná volba. Měli byste se vyhýbat výrobkům z kravského mléka, kromě zmíněných bílých jogurtů, které vám prospívají, "vysvětluje Gabi Halmová.

Jste cholerik či flegmatik? Už zítra si můžete přečíst, jak zvládnout svůj temperament a vytěžit z něj co nejvíce.

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: lesk.sk, Klena