Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejtěžší dítě světa? Ve třech letech 60 kg, matka ho neuzvedne

8. dubna 2011 | 22:43

NOVÉ FOTO: Číňánek Lu Hao má teprve tři roky a už váží skoro šedesát kilo. To je pětkrát více, než kolik váží děti v jeho věku. Je čím dál větší, takže se ho jeho rodina už začíná bát. Boj o to, aby se přestal přejídat, už téměř vzdávají.

Jeho rodiče jsou zoufalí. Pokud Lu totiž nedostane svou třetí nebo čtvrtou večeři, dostává záchvat vzteku. „Když mu nedáme, co chce, tak nepřestává křičet,“ řekla chlapcova matka Chen Huan. U každého jídla si chlapec minimálně třikrát přidá. „Sní víc než já a jeho matka dohromady,“ řekl chlapcův otec Lu Yuncheng.

I když se rodiče snaží nedávat chlapci tak velké porce, on si k jídlu cestu najde. Jen za poslední rok přibral téměř deset kilo. Jeho matka ho už neuzvedne. Problémy to činí i jeho otci. Přitom když se narodil, vážil pouhých 2,6 kilogramu. Rapidně tloustnout začal už ve třech měsících. Když mu byl rok, začali ho rodiče ve stravě omezovat. Dítě si však jídlo vynucuje.

Hubnutí se ale nedaří. Přinutit chlapce k pohybu není vůbec jednoduché. Chůzi nesnáší. Jakákoli námaha mu způsobuje dýchací potíže. Rodiče mu na dvoře připevnili koš na basketbal, chodí s ním také plavat do řeky. „Po pohybu mu ale vždycky vyhládne, on se nacpe a pak přibírá,“ tvrdí otec.

Kvůli své tloušťce byl už dokonce vyloučen ze školky. Její personál se totiž obával toho, že by jiné děti mohl zavalit. Proto si většinou musí hrát doma sám. Jeho nejoblíbenější hračka je Superman. Když se ho zeptali, jestli by chtěl umět létat jako on, se smíchem odpověděl: „Ne, jsem moc tlustý.“

Rodiče s ním absolvovali už řadu vyšetření. Výsledky si ale protiřečí. Lékaři nevědí, co si s chlapcem počít. Když jim v jedné nemocnici řekli, že má nádor na mozku, vyšetření v jiném zařízení to vyvrátilo. „Hladina hormonů je prý v normálu. Nikdo neví, proč je tak velký,“ naříká otec.

Autor: INT, šim, Klena