Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

DIETA 2010: Nenuťte malým tlouštíkům, co jim nechutná

16. ledna 2010 | 07:05

Víte, kolik dětí u nás trpí nadváhou? Poslední výzkumy ukázaly, že mezi šestým a dvanáctým rokem více než pětina a mezi třináctiletými až sedmnáctiletými je to 13 procent! Příčinou je málo pohybu a mnoho jídla, často hodně nezdravého.

Většina dětí, hlavně teď v zimě, přijde ze školy domů a hned si sedne k počítači nebo televizi. K tomu si dá nějakou sladkost nebo brambůrky a pohyb omezí pouze na pár kroků po bytě.

Ideální váha

Dítě, které měří 140 cm, by nemělo vážit více než 40 kg. Jednoduše řečeno: Od výšky dítěte v centimetrech odečtěte 100 a dostanete horní hranici dětské normální váhy. Jinak se už dá mluvit o nadváze. Nadváhu nebo obezitu vám na požádání přesně stanoví pediatr, který má potřebné speciální tabulky.

Čtyři otázky pro odbornici na výživu MUDr. Václavu Kunovou

1. Děti musí hubnout jinak než dospělí. Jak?

Dítě nesmí v žádném případě držet jednostrannou dietu. Problém je, že má vysoký příjem energie ze stravy, ale přitom velmi málo potřebných živin. Proto je důležité mu při hubnutí nabízet potraviny bohaté na bílkoviny a zároveň chudší na tuky: například tvaroh, jogurt, bílé maso. Dítě však nelze nutit do jídla, které mu nechutná. Výše zmíněné zdroje bílkovin je vhodné doplnit zeleninou, ovšem takovou, které s chutí sní. Mělo by vždy sníst aspoň něco malého k snídani a pak jíst zhruba po 3 hodinách. K večeři již není nutné dávat pečivo nebo přílohy.

2. Na kolik kJ by se měl snížit denní energetický příjem a pod kolik nejít?

Dítě by mělo jíst tolik, aby hublo přibližně 0,5 kg za týden. Příjem energie by neměl klesnout pod 5000 kJ. Více než na energii záleží na skladbě, takže dítě s lépe složeným jídelníčkem může zhubnout více při 6000 kJ/den než to, které jí méně – třeba 5000 kJ, ale má jídelníček převážně sacharidového typu. Je důležité, aby se dítě naučilo jíst v první polovině dne, obézní totiž jedí nejvíc až od oběda a to je chyba.

3. Kdy už navštívit odborníka?

Tehdy, kdy rodiče mají pocit, že vše dělají správně a dítě nehubne. Nebo tehdy, když dítě má potravinové alergie a smí jíst jen úzké spektrum potravin.

Brambůrky, sladké cereálie a sladkosti způsobují u dětí nadváhu. Do jídelníčku je potřeba zařadit libové maso a zeleninu, která jim chutná
Autor: scom

4. Které děti ohrožuje obezita nejvíc?

Obezita dětí je způsobena nejen špatnými stravovacími návyky, je dána nedostatkem pohybu i geneticky. Obézní rodiče mají v 80 procentech dítě, které se bude s vyšší váhou také potýkat. Aby toto riziko snížili, je třeba, aby celá rodina postupně měnila svůj životní styl i stravovací návyky.

Nenechte v tom dítě samotné

Dříve nebo později bude vašemu potomkovi nadváha vadit. V dětském kolektivu se může stát terčem posměchu, v pubertě může mít i mindrák.

☛ Zvyšte pohybovou aktivitu nejen dítěte, ale i vlastní

☛ Připravte do lednice ovocný nebo zeleninový salát, aby dítě po návratu ze školy si mohlo »zamlsat «

☛ Poučte babičky: ty mají tendenci dítěti napéct, dát mu čokoládu

☛ Jídelníček upravte tak, aby se dítě necítilo ošizeno. Využijte zdravou záměnu (tučný sýr za méně tučný, červené maso za drůbež apod.)

Hamburger a hranolky – to je to, co dětem chutná. Ale pokud potřebují zhubnout, je to naprosto nevhodná strava.
Autor: scom


 

Redukční jídelníček pro tento den

Snídaně: rajčatový salát se sýrem, kor nspitz
Přesnídávka: bílý jogurt s vlašskými ořechy
Oběd: krůtí nebo kuřecí prsíčka se zeleninou
Svačina: švestková musli tyčinka
Večeře: mořské rizoto, ananasový kompot
Celkový příjem za den energie: 6404,9 kJ
Bílkoviny: 78,7 g
Sacharidy: 190,6 g
Tuky: 50,9 g

Autor: Iva Dvořáková