Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

20 tipů, jak zhubnout: Úspěch zaručen!

Pokud se obklopujete štíhlými přáteli, budou vás jejich skvělé postavy táhnout kupředu, protože budete chtít být stejně krásné, jako jsou oni.
20. února 2011 | 07:49

Vyzkoušela jste už spoustu fíglů a rad, jak zhubnout, ale valný výsledek vaše snaha neměla? Máme pro vás dvacet tipů, které jsou až primitivně jednoduché, dodržovat je zvládne každý a výsledky jsou zaručené!

1. Nedělat vše najednou

Je nesmysl snažit se změnit celou životsprávu najednou. Možná vám to půjde, ale bude vás to zbytečně stresovat a dlouho nový rytmus nevydržíte. Je proto lepší změnit jen jeden či dva zvyky, například nejíst po večerech brambůrky a chodit do schodů pěšky.

2. Plánovat

Plánování je důležité. Vyřeší to spoustu věcí. Když víte, že budete mimo domov dlouho, mějte u sebe vždy nějakou zdravou svačinku. Pak se nestane, že si někde na zahnání hladu koupíte něco nezdravého.

3. Vyklidit spíž

Ne každý je silný a dokáže ignorovat jídlo ve spíži. Takže se bonbónků, brambůrků, čokoládiček a podobných pamlsků raději zbavte. Nebude vás to lákat.

4. Jíst husté polévky

Husté polévky skvěle zasytí na dlouhou dobu a jsou zdravé. Pozor také na to, abyste si nenaordinovala dietu, která obsahuje o hodně méně kalorií, než na co jste zvyklá. Držet dietu neznamená hladovět.

5. Vynechat alkohol

V alkoholu je kromě jiných zdraví škodlivých látek hodně cukru, což hubnutí určitě nepomáhá. Divila byste se, kolik kalorií spotřebujete jen vypitím pár sklenek. A když přestanete chodit na alkoholové dýchánky, uleví se nejen vašemu tělu, ale i vaší peněžence.

6. Ořechy

Deset ořechů, které obsahují zdraví prospěšné  tuky, s ovocem jako odpolední svačinka zaženou hlad a při večeři toho tolik nezkonzumujete. Nejlepší jsou vlašské.

7. Zelenina

Všichni dospělí lidé by měli denně spořádat minimálně tři porce zeleniny. Takže není od věci nosit vždy nějakou s sebou. Zelenina zažene hlad a nemá kalorie, protože je tvoří hlavně voda, což bude pro vaše hubnutí určitě přínosné.

8. Nepřeskakovat snídani

Podle odborníků se dobře hubne, když se polovina denní dávky kalorií sní ráno. Tudíž se nebojte pořádně se nasnídat.

9. Poloviční večeře

Když si místo přílohy nebo alespoň její části k večeři na talíř naložíte nějakou zeleninu, hubnout půjde samo. Divila byste, kolik zbytečných kaloríí člověk spořádá vrchovatou porcí brambor či jiné přílohy.

10. Před večeří salát

Když si dáte před večeří porci hlávkového salátu, poznáte změnu. Listy křehoučkého salátu uspokojí chuťové buňky a částečně zaplní žaludek, takže k večeři nesníte vrchovatý talíř něčeho nezdravého.

11. Nejíst pozdě večer

Po osmé hodině večerní byste si už neměla k jídlu nic dávat. Tělo už se připravuje na spánek a klid a už žádné kalorie nepotřebuje.

12. Jednou týdně udělat výjimku

Dodržovat stanovená pravidla je důležité, ale pravidla jsou od toho, aby se porušovala, to je známá pravda. Jednou týdně si proto dopřejte malý hřích a smlsněte si na jídle, které může mít o 250 kalorií více, než normálně konzumujete.

13. Správné restaurace

Návštěvy restaurace nejsou během držení diety zakázané, ale musíte si vybrat správně. Indická, čínská a thajská jídla obsahují hodně tuku. Netučné kuchyně jsou naopak například japonská a řecká.

14. Nehltat

Je známý fakt, že jídlo by se nemělo jíst rychle a za pochodu, ale hezky v klidu. Potrava do žaludku dojde až za dvacet minut od té doby, co ji spolkneme. To, že jíme rychle, má za následek, že jsme přejedení.

15. Přátelé na palubě

Pokud se obklopujete štíhlými přáteli, budou vás jejich skvělé postavy táhnout kupředu, protože budete chtít být stejně krásné, jako jsou oni. Naopak, pokud máte silnější přátele, zapojte je do svého hubnoucího procesu, ať v tom nejste sama.

16. Potřebná změna

Držíte dietu a vážíte stále stejně? Pak vámi zvolená dieta není ta správná pro vás a chce to změnu.

17. Místo cukru pasta

Máte-li chuť na něco sladkého, pomůže vyčistit si zuby, žvýkačka, větrové bonbony, voda s citrónem či zelený čaj.

18. Denně hodina pohybu

Stačí jedna hodina denně pohybu a kila půjdou dolů sama. Nemusíte se mořit v posilovně. Poslouží i chůze do schodů či večerní procházka.

19. Vážit se maximálně jednou týdně

Když se budete vážit denně, akorát vás to bude stresovat. Bohatě stačí si na váhu stoupnout jednou týdně. Hlavně nezapomeňte, že byste se měla vážit pouze ráno, nejlépe po vyprázdnění.

20. Krokoměr

Dospělý musí podle odborníků denně ujít deset tisíc kroků, aby si udržel váhu. Pokud chcete zhubnout, musíte přidat ještě dva až osm tisíc kroků. Pokud zjistíte, že potřebujete přidat, určitě postačí půlhodinová procházka po večeři. Krokoměr zajistí, že budete mít o svém pohybu přehled.

Autor: mivr