Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ZHUBNĚTE BEZ HLADOVĚNÍ: Tipy a triky do plavek!

Průzkumy dokazují, že více než polovina dospělých českých žen a šedesát procent mužů jsou obézní.
5. června 2010 | 05:00

Konečně je tu slunce. Za chvíli budou prázdniny. Koupání, opalování se, vyhřívání na pláži. Ne každý se ale cítí v plavkách nejlíp. Čas letních radovánek provázejí mindráky z kil navíc, tukových závalců. I nyní před létem se dají alespoň částečně zlikvidovat. Jen je nutné vědět, jak.

Každý je jiný, a proto potřebuje trochu odlišný dietní režim. Je důležité přijít na to, jaké děláte chyby. Je dobré si napsat seznam návyků, které mohou souviset s nadváhou. Každodenní dortíčky po obědě, noční nájezdy na ledničku. Ale i časté hladovky nebo třeba milované uzeniny. Nelze vynechat ani oblíbené alkoholické a kalorické nápoje.

Stejně tak je dobré vyčíslit, co běžně děláte pro zdraví a štíhlou linii. Jde o to, si uvědomit, jaký je váš životní styl. Třeba za nadváhu může špatná funkce nějakého orgánu, například štítné žlázy. Nevzdávejte to. Prvním krokem k úspěchu je zbavit se stresu. To potvrdil i Petr Havlíček z pořadu Jste to, co jíte. Permanentní stres totiž bývá jedním hlavních důvodů, proč se některýmlidem dlouhodobě zhubnout nedaří.

Přeprogramujte mozek

Trápíte tělo dietami, jíte málo a prakticky pořád máte pocit hladu? Klíč k nadváze tvoří hlad - pud, jenž se nedá dlouhodobě ovládat, a také je základem neúspěchu mnoha diet. Pokud si jídlo neustále odříkáte a tělo si na hlad často stěžuje, je to špatná cesta. Dříve nebo později člověk podlehne nějaké kalorické bombě. A větší neví, kdy přestat.

Základem je nehladovět! Denní příděl se má rozdělit do šesti až sedmi malých jídel, které ukonejší žaludek. Velké porce jsou tabu. Před jídlem vypijte sklenici vody, i ta stále velký žaludek dokáže naplnit.

Bez pohybu to nejde

Každý rozumný dietolog nebo fyzioterapeut tvrdí , že dlouhodobé výsledky přináší i pravidelný pohyb. Lidé většinou namítají, že na něj nemají dost času, ale většinou se jen vymlouvají. Patnáct až třicet minut denně si pro sebe najde každý. Pokud je jeho pohodlnost i tohle odmítá, bude se tedy muset smířit s tím, že nikdy nebude mít hezkou pevnou postavu. Operační techniky odsátí tuku zvané liposukce, jsou nákladné a dieta sama o sobě většinou nestačí. Výjimkou můžou být hladovky, ale ty škodí zdraví a nepřinášejí dlouhodobé výsledky. Navíc se při nich místo tuků především ztrácí svalová hmota.

Méně sacharidů, víc bílkovin

Tělo je továrnou na spalování kalorií. Jako první se zbavuje sacharidů. Pokud se jich přijímá mnoho, začnou se ty přebytečné přeměňovat na tuky. Pokud se na začátku diety sníží příjem sacharidů téměř na nulu, přehodí se tělo na okamžité spalování tuků. A jestliže se k tomu přidá aerobní aktivita, i efekt ještě zesílí.

V praxi to znamená, na čas omezit příjem mouky, brambor a ovoce. A zvýšit příjem bílkovin. Ty se na tuky nikdy nepřemění a dodají pocit sytosti. Jednou za čas je dávka sacharidů na uspokojení chuti dovolena. Malý kousek čokolády nebo čajová lžička medu vám občas neuškodí ani při dietě.

Stresujete se?

Pokud ano, pak máte pravděpodobně i nízkou hladinu hořčíku v krvi, jemuž se někdy říká sůl vnitřního klidu. Pokud je menší než 1 mmol/l, pak je člověk ke stresu víc náchylný. Např. čokoláda obsahuje hořčíku velké množství, to je také důvod, proč se po í ve vypjatých situacích často sahá. Hořčík ale tělu dodat i jinak. V doplňcích stravy nebo třeba v mandlích. Pozor, při hubnutí dávejte přednost těm nesoleným.

Váha není podstatná

Pro většinu z nás jsou hodnoty na váze to nejpodstatnější, co nás při dietě a cvičení zajímá. Jenže je to špatně. V tomto případě sledujeme spíše kvantitu než kvalitu. Když se po týdnu hladovění a cvičení ručička ani nepohne, nebo se naopak přikývne na špatnou stranu, je naše nadšení pryč a hubnutí většinou zakončíme kynutými knedlíky. Jenže vtip je v tom, že normální váha ukazuje jen kilogramy, ne množství tukové a svalové tkáně.

I poměrně hubený člověk může mít vysoké procento tělesných tuků, protože ztratil svalovou hmotu, a naopak zdánlivě tlustý člověk může mít jen malé procento tuků a poměrně dobře vypracované svaly. Skutečnou váhu vám ukážou jen analytické váhy, které přes chodidla změří poměry tuků a svalů v těle, a zjistí, jak na tom opravdu jste.

Ovládá štítná žláza hmotnost?

Pokud máte nedostatečně funkční štítnou žlázu, trápí vás možná i nadváha. O hormonu štítné žlázy se říká, že je motorem pro spalování tuků. Málokdo ví, že hormonem štítné žlázy je bílkovina a ke správné a aktivní funkci potřebuje bezpodmínečně jod a selen. U nás je obecně jodu i selenu ve stravě nedostatek, proto je nutné se na ně v jídelníčku zaměřit.
Jezte tedy hodně bílkovin, nezapomínejte na ryby a plody moře. Selen je i v chřestu. A samozřejmě ve vitaminových doplňcích.

Co je dobré vědět

- Hlad nevzniká v břiše, ale často jen v hlavě. O tom, jestli máme nebo budeme mít hlad, většinou rozhodují naše myšlenky a zvyky.

- Kručení v břiše neznamená, že musí okamžitě sníst něco sladkého nebo kalorického. Kručení v břiše lze utopit ve sklenici vody.

- Za pocit hladu může hormon, produkovaný žaludeční sliznicí. Říká se mu ghrelin. Obézní lidé ho vylučují veliké množství a jeho hladina během dne neuvěřitelně kolísá.

Fígle, jak připravovat jídla bez tuku

- Hranolky se dají upéct v troubě na pečící fólii.
- K opékání nebo dušení použijte teflonovou pánev a místo oleje přidejte na dno dvě polévkové lžíce minerálky nebo zeleninového vývaru.

Tip: Jogurtová zálivka

Pozor na kupované salátové drezínky. Bývají velice tučné. Na rozdíl od lehké domácí zálivky. Je na ní potřeba nízkotučný bílý jogurt, trochu soli, pepře, pár kapek citronu. Lze dochutit čerstvými bylinkami.

Kreativní a zdravější přílohy

Češi nejčastěji jedí k jídlům brambory, těstoviny, rýži nebo knedlíky. Přitom v krámcích zdravé výživy se nabízí zdravější a neméně chutné varianty. Například kuskus, cizrna, jáhly, špalda nebo pohanku.
Jana Šlágrová, Františka Čížková

Autor: Jana Šlegrová, Františka Čížková