Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na linii: Pět důvodů proč tloustnete

Nemusíte nutně hubnout, držet vysilující diety...
28. května 2010 | 11:36

Pokud budete znát příčiny, po kterých vaše tělo nabírá zbytečné kilogramy navíc, snáze se jim vyhnete. Jaké jsou ty nejčastější chyby?

1. Stresujete se

Časté nervní situace. Nedostatek relaxace, neustálé vyčrpání…V takové situaci je organismus si řekne o dávku energie. Vyvolá chuť na sladké, kalorickou bombu. Jen, aby mohl dál fungovat. Například prostředí v práci neustále nutí přikusovat drobnosti, čokoládu, oříšky…

2. Jídlo nevychutnáte, hltáte

V dnešní uspěchané době je celkem běžné, že se jí v práci nad klávesnicí. Není možnost oběd si užít,vychutnat si hlavní teplé jídlo, mít pocit naplnění. To je chyba. A to hned z několika důvodů. Při pořádném žvýkaní se strava dobře rozmělnítí a organizmus správně využije živiny. Pokud se hltá, žaludek nestihne včas varovat, že je nasycen.

Tak takhle ne! Jídlu je potřeba věnovat čas. U práce ho sníte rychle a nevychutnáte si ho.
Autor: scom

3. Dobroty po jídle

A po desítkách minut si tělo řekne o sladké. Díky zvýšené hladině cukru v krvi. Touha po zákusku je silná. Není nejlepší zvolit čokoládový dortík, sušenku. Je nejlepší využít zdravý cukr v ovoci. Třeba v půlce pomeranče.

4. Tekuté kalorické bomby

Lahodné smetanové koktejly, alkoholické nebo přeslazené nápoje. Zdroje nechtěných a zbytečných kil. Často se na to zapomíná. CaocaCola se dá nahradit vodou, či sitronádou, pivo bílým vínem.

5. Nehýbete se

Na spalování tuků tělo potřebuje především svalovou hmotu. Kalorie, které se za klidu spálí automaticky, stoupají s každým získaným gramem svalu. Ideálním vytrvalostním sportem, kterým se kalorie zlikvidují a vytvaruje tělo, je stále více oblíbený nordic walking nebo třeba jogging. Také plavání, pěší výlet nebo deset minut cvičení každé ráno.

Autor: Silvie Risová, amp