Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krásně vypracované bříško: Můžete ho mít i vy!

13. listopadu 2010 | 10:02

Schováváte přebytečná kila a maskujete je pod tmavým oblečením? Máme pro vás jiné řešení. Společně s osobní trenérkou Mirkou Vošickou vám ukážeme nejlepší cviky na všechny problematické partie.

Tentokrát jsme se zaměřili na oblast bříška. Víte, že břišní svaly máte i vy? Stačí pravidelné cvičení a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat!

1.

Jak na to:
Lehněte si na záda a pokrčte nohy. Hlavu vytáhněte temenem vzhůru a bradu směřujte k hrudníku - nevysunujte ji vpřed. Ramena rozložte do strany a stahujte dolů. Bedra přitiskněte k podložce.

Dýchejte správně:
S nádechem a s maximálním výdechem přitáhněte hlavu a trup směrem ke kolenům. S nádechem se vraťte zpět do výchozí polohy na lopatky.

Tip trenérky:
Mezi jednotlivými opakováními dbejte na to, abyste udržovali bedra stále v kontaktu se zemí.

cvičení
Autor: Tomáš Miřátský

2.

Jak na to:
Lehněte si a pokrčte nohy. Hlavu vytáhněte temenem vzhůru, bradu směřujte k hrudníku - nevysunujte ji vpřed. Ramena rozložte do strany a stahujte dolů. Bedra přitiskněte k podložce.

Dýchejte správně:
S nádechem a s maximálním výdechem přitáhněte hlavu a trup směrem ke kolenům do rotace. S nádechem se vraťte zpět do výchozí polohy na lopatky.

Tip trenérky:
Mezi jednotlivými opakováními dbejte na to, abyste měli bedra stále v kontaktu se zemí, břišní svaly stále v napětí a chodidla se dotýkala země. Rotaci střídejte po jednom nebo více opakováních tak, aby výsledný počet byl na obě strany stejný.

Čtenářům radí Mirka Vošická, osobní trenérka.
Autor: Tomáš Miřátský

3.

Jak na to:
Nohy položte na šířku kyčle. Jednu nohu opřete nad kolenem druhé nohy. Bradu stáhněte k hrudníku.

Dýchejte správně:
S maximálním výdechem rotujte trup k pokrčené noze a s nádechem se vracejte na lopatky.

cvičení
Autor: Tomáš Miřátský

4.

Jak na to:
Lehněte si, jednu nohu nechte pokrčenou a druhou přednožte. Hlavu vytáhněte temenem vzhůru, bradu směřujte k hrudníku, ale nevysunujte ji vpřed. Ramena rozložte do strany a stahujte dolů. Bedra přitiskněte k podložce.

Dýchejte správně:
S nádechem a maximálním výdechem přitáhněte hlavu a trup směrem ke kolenům s rotací k přednožené noze. S nádechem se vraťte zpět do výchozí polohy na lopatky.

Tip trenérky:
Mezi jednotlivými opakováními dbejte na to, abyste udržovali bedra stále v kontaktu se zemí. Břišní svaly mějte stále v napětí. Po několika opakováních vyměňte nohy a rotaci proveďte i na druhou stranu.

5.

Jak na to:
Lehněte si na záda a hlavu vytáhněte temenem vzhůru. Ruce upažte tak, aby dlaně směřovaly k podlaze. Nohy pokrčte v koleni.

Dýchejte správně:
S maximálním výdechem jděte do rotace, lopatky a ramena nechte položené na podložce.

Tip trenérky:
Do výchozí polohy se vraťte s nádechem.

cvičení
Autor: Tomáš Miřátský

6.

Jak na to:
Lehněte si na záda, hlavu vytáhněte temenem do dálky. Ruce podél těla, dlaně směřují ke stropu. Nohy pokrčte v koleni.

Dýchejte správně:
S maximálním výdechem přitáhněte kolena směrem k hrudníku a s nádechem se vraťte do výchozí polohy.

Tip trenérky:
Mezi jednotlivými opakováními dbejte na to, abyste udržovali břišní svaly stále v napětí a neprohýbali bedra.

cvičení
Autor: Tomáš Miřátský

7.

Jak na to:
Lehněte si na záda. Celou plochu zad položte na podložku. Ruce mějte položené podél těla, dlaněmi vzhůru. Bradu směřujte k hrudní kosti. Nohama pomyslně šlapejte na kole.

cvičení
Autor: Tomáš Miřátský

8.

Jak na to:
Lehněte si a pokrčte nohy. Hlavu vytáhněte temenem a bradu stáhněte k hrudníku. Ramena rozložte do strany a stahujte dolů. Paže držte podél těla dlaněmi vzhůru.

Dýchejte správně
Nadechněte se a spolu s maximálním výdechem odlepujte nejdříve lopatky. Dále kulatým předklonem odlepujte obratel po obratli až do sedu. S nádechem se vraťte zpět na lopatky.

cvičení
Autor: Tomáš Miřátský

9.

Jak na to:
Lehněte si a pokrčte nohy. Bradu přitáhněte k hrudníku, ramena rozložte do strany a stahujte je dolů. Paže držte podél těla dlaněmi vzhůru.

Dýchejte správně:
Nadechněte se a spolu s maximálním výdechem odlepte od země nejdříve lopatky. Dále kulatým předklonem odlepujte obratel po obratli až do sedu. Zároveň s kulatým předklonem rotujte trup a paže na stranu.

Tip trenérky:
Rotaci střídejte po jednom nebo více opakováních tak, aby výsledný počet byl na obě strany stejný.

cvičení
Autor: Tomáš Miřátský

10.

Jak na to:
Buďte ve vzporu, hlavu udržujte v prodloužení páteře, bradu nevysunujte vpřed. Ramena rozložte do strany a stahujte dolů. Nohy položte na šířku kyčlí, ruce na šířku ramen.

Dýchejte správně:
V této pozici proveďte výdrž. Nezadržujte dech, ale dýchejte plynule po celou dobu výdrže. Ve výdrži můžete setrvat libovolně dlouhou dobu.

Tip trenérky:
Jde o cvik s důrazem na břišní svaly, které jsou enormně namáhané. Proto v případě pocitu nepřekonatelné únavy břišních svalů, která způsobí jejich povolení a následné prohýbání bederní části zad, je nutné výdrž ukončit.

cvičení
Autor: Tomáš Miřátský

Jak často cvičit?

Pokud chcete dosáhnout viditelných výsledků, měli byste se zpevňování svalů věnovat alespoň 2 až 4 krát do týdne, alespoň 45 minut.Doplňte také aktivity s vyšší tepovou frekvencí a nezapomeňte na vhodnou skladbu jídelníčku. Pokud se bojíte, že se do toho nedokážete donutit pravidelně, domluvte si cvičení s osobním trenérem. Výsledek určitě bude stát za to.

Autor: Miroslava Vošická, Jana Šlegrová