Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

DIETA 2010: Jak svět i Česko bojuje s nadváhou?

Více lidí umírá na nadváhu než na podvýživu!
17. ledna 2010 | 05:00

Podle Světové zdravotnické organizace umírá více lidí na nadváhu než na podvýživu! Časopis Reader’s Digest se proto rozhodl zblízka podívat na to, jak problémy s nadváhou vnímají lidé v různých zemích světa.

Centrálně zadaný exkluzivní průzkum provedla agentura Synovate v 16 zemích, v dalších deseti zemích včetně Česka zadaly svůj vlastní redakce místních edic časopisu. U nás průzkum provedla agentura Factum Invenio na reprezentativním vzorku 1012 respondentů.

Nejhorlivější dietáři? Státy na severu Evropy!
V polovině zkoumaných zemí se někdy pokusilo hubnout víc než polovina dotázaných. Prvenství v tomto ohledu náleží Finsku (83 % ), druhé se umístilo Nizozemsko (73 %), třetí Austrálie (72 %). Česko se v tomto ohledu a celkovými 36 % ztrácí na chvostu mezi Čínou (36 %) a Ruskem (33 %).

Na hubnoucí pilulky sází Číňané
Zajímavé jsou metody hubnutí. Například v Číně 37 % z těch, kdo už někdy zkoušeli shodit udává, že někdy brali nebo berou na hubnutí prášky. V této disciplíně zaujali suverénně první místo. Češi jsou v tomto směru mnohem zdrženlivější. Na léky spoléhá jen 18 % hubnoucích (21 % žen a dokonce i 8 % mužů). Nejzdravější přístup k hubnutí zaujímají Mexičané, kteří volí změnu stravy (93 %) a více pohybu (86 %).

Brazilci: Štíhlost především
Zdaleka největší tlak na štíhlou linii pociťují Brazilci. Celých 83 % si jich totiž myslí, že se na to, kolik člověk váží, klade v jejich zemi až příliš velký důraz. V Česku tento názor sdílí pouhých 30 % respondentů.

Právě i kvůli jídlu z fastfoodu děti tloustnou.
Autor: scom

Američanky nechtějí tlustého partnera
Největší touhu po tom, aby zhubl jejich muž, projevily Američanky (52 %), naopak u svých manželek by takovou změnu přivítalo nejvíc Indů (48 %). Jen 23 % lidí u nás si přitom myslí, že by měl zhubnout jejich partner. Váhu svých protějšků moc neřeší.

Francouzi: „Mohou za to americké hamburgry!“
Vinu za rostoucí problémy s nadváhou lidé všude nejvíc přisuzují nedostatku fyzické aktivity, 80 % Francouzů si ovšem také myslí, že za to mohou americké stravovací návyky. Tento názor s nimi sdílí 47 % Čechů.

Absolutně vede Finsko
Jasným důkazem, že se s s váhou lze úspěšně porvat, jsou Finové. „V 70. letech minulého století jich na srdeční onemocnění umíralo nejvíc na světě, přičemž hlavním viníkem byla obezita,“ říká Renata Červenková, šéfredaktorka české edice měsíčníku Reader’s Digest. „Díky velmi promyšlené a nápadité kampani se ale úmrtnost na choroby srdce a cév srdeční choroby snížila během třiceti let u lidí v produktivním věku o 80 procent. Finové zkrátka boj sami se sebou vyhráli.“

Autor: Iva Dvořáková