Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

DIETA 2010: Jsme národ tlouštíků?

7. ledna 2010 | 05:57

Je to metla 21. století, shodují se odborníci. Podvýživa se už objevuje jen ve třetím světě, zato obezita paradoxně nejvíc v nejnižších sociálních skupinách.

Protože jídlo je všude a jednoduše dostupné. Lidé jím řeší smutek i radost, bývá vášní i koníčkem. Prostě kalorické bomby útočí na chuťové smysly ze všech stran.I Češi stále víc tloustnou. Mírnější formou obezity trpí dvě pětiny z nás.

Nadváhu má téměř 60 procent českých mužů a přibližně polovina žen. Tři čtvrtiny mužů jsou ale se svou váhou spokojeny, zatímco mezi ženami jsou to tři pětiny.

Obezitu (BMI vyšší než 30 kg/ m2) průzkum zjistil u 14 procent osob, lidí s podváhou zaznamenal šest procent. Nadváhou trpí dvě třetiny mužů a více než polovina žen, každý pátý Čech je obézní. Česká populace patří ve výskytu obezity na jedno z předních míst v Evropě.

Stárnutí přináší kila navíc Lidí s vyšší hmotností přibývá podle průzkumu společnosti GfK Praha s věkem. Počet mírně obézních narůstá mezi lidmi od 35 let a největší počet jich je ve věkové kategorii 56 až 65 let – zhruba polovina.

Obézních přibývá mezi lidmi od 45 let. Víc tlouštíků žije na venkově Obéznější jsou podle průzkumu častěji obyvatelé nejmenších obcí a lidé s nižší úrovní vzdělání. Nejlépe s váhou jsou na tom obyvatelé východních Čech a severní Moravy.

Hmotnost chce snížit více než třetina dotázaných, téměř 60 procent oslovených lidí by si váhu chtělo udržet. Jako nejčastější způsob hubnutí lidé uplatňují úpravu jídelníčku, uvedlo ji 63 procent žen. Muži a mladší lidé dávají přednost sportu. Mezi nejméně vyhledávané způsoby hubnutí patří ty, které využívají hypnózu a nejrůznější pomůcky, jako jsou například magnetické náušnice.

Do jaké kategorie patříte vy?

BMI Kategorie
pod 18,5 podváha
18,5 - 24,9 norma
25 - 29,9 nadváda
30 - 34,9 obezita 1.stupně
35 - 39,9 obezita 2. stupně
40 a více obezita 3.stupně
Autor: Iva Dvořáková, ČTK