Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dieta: Desatero pro vyvážený jídelníček

Máte při dietě neodolatelnou chuť na sladké? V tom případě jste si jídelníček neupravili správně!
5. ledna 2010 | 05:03

Možná jste zklamáni každoročním neúspěchem, třeba nadváhu svádíte na dědičnost nebo na nemocnou štítnou žlázu. Ale teď máte šanci s Bleskem zhubnout.

Pro začátek vám Blesk s nutriční terapeutkou Věrou Královou připravil návodové desatero, které je pro redukci váhy nezbytné. K jednotlivým bodům se budeme společně vracet podrobněji v dalších dílech. Pomocnou ruku vám nabídnou odborníci: Výživoví poradci, lékaři zabývající se redukcí váhy, osobní trenéři, ale poradí vám i lidé, kterým se podařilo s váhou konečně zatočit.

DESATERO PRO VYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK

1. Jezte pravidelně v malých dávkách, nejlépe 4–5krát denně! „Nebudete mít pocit hladu a zabráníte nárazovému přejídání a následnému tloustnutí,“ upřesňuje Věra Králová z informační linky zdravého životního stylu.

2. Snažte se, aby energetický příjem nebyl vyšší než výdej. „Nebudete přibírat a půjdou i kila dolů, pokud kromě úpravy jídelníčku zařadíte i fyzickou aktivitu,“ potvrzuje Králová.

3. Nedovolte, aby tuky tvořily více než 30% denního energetického příjmu.

4. Živočišné tuky, jako jsou máslo a sádlo, omezte nebo raději úplně vynechejte. „Nahraďte je rostlinnými oleji a margaríny, můžete vybírat i nízkotučné varianty,“ doporučuje Králová.

5. Pokuste se z ovoce a zeleniny udělat součást každého jídla a do jídelníčku je zařadit 5krát denně. Doporučené množství je 500 g ovoce a zeleniny denně.

6. Nahraďte potraviny z bílé mouky celozrnnými a tučné mléčné výrobky zakysanými nízkotučnými. Přednost dávejte bílým libovým masům před tučnými červenými. Ryby si dopřejte 2x týdně.

7. Nebojte se ochutnávat nové druhy potravin a zkoušet nízkotučné verze tradičních pokrmů.

8. Bez sladkostí, slaných pochutin a uzenin byste se určitě měli obejít.

9. Tekutiny jsou stejně důležité jako kvalitní strava, pijte 2–3 litry denně, nejlépe neslazené.

10. Není dobré hubnout příliš rychle. Optimální týdenní úbytek je 0,5 kg, maximálně 1 kg za týden. Při větším úbytku hmotnosti dochází velmi často k jo-jo efektu.

Autor: Iva Dvořáková