Spolehlivě zažene chuť na sladké, navíc z něj snadno připravíte lehká nízkoenergetická jídla.
Je jedno, jestli máte rádi bílé nebo modré hrozno, toto chutné ovoce dodá tělu množství antioxidantů, jako jsou betakaroten, vitaminy C, B6 a zinek. Další látky z hroznového vína se starají o ochranu srdce a zabezpečují vhodnou hladinu cholesterolu v krvi. Balastní látky podporují funkci střev a pomáhají odstraňovat zbytky z těla.
Čtěte také:
Na každý den
Snídaně: 0,1 l grapefruitové nebo pomerančové šťávy, 50 g celozrnného chleba, 1 lžička nízkotučného rostlinného tuku, 30 g vařené šunky
Přesnídávka: 100 g hroznového vína
Svačina: 1 nízkotučný jogurt (1,5 % tuku) a 100 g hrozna
Celkem 1 680 kJ
HROZNOVÝ TURBO DEN
Pokud chcete zhubnout ještě jeden kilogram navíc, můžete začít dietu výlučně hroznovým dnem. Během něj byste měla sníst 1,5 kilogramu hrozna, a to nejlépe v šesti porcích. Přitom nezapomínejte pít dostatek neslazených tekutin, pijte je však jen mezi jídly, nikoliv při konzumaci hroznového vína.
1. DEN
Oběd: Telecí plněný řízek Obložte 100 g libového telecího řízku 1 plátkem šunky a lístkem šalvěje. Z každé strany osmažte na teflonové pánvi se 2 lžičkami oleje asi po dobu dvou minut. Hotové řízky pokapejte citronovou šťávou a podávejte se salátem z řeřichy a 100 g hrozna.
1 390 kJ
Večeře: Mozzarellový salát Smíchejte 50 g hlávkového salátu s 60 g nakrájené mozzarelly a 1 rajčetem nakrájeným na plátky, přidejte 2 okapané sardinky nakrájené na malé kousky. Ochuťte 2 lžičkami oleje a 1 lžičkou citronové šťávy nebo octa. Nakonec do salátu přimíchejte 100 g hrozna a posypejte pepřem.
1 340 kJ
2. DEN
Oběd: Ovocná kuřecí prsíčka Osmažte na pánvi 250 g kuřecích prsíček na 1 lžičce oleje, asi po dobu 5 minut. Maso vyndejte a 100 g si odložte k večeři. Zbytek masa udržujte v teple. Šťávu z masa, která zůstala na pánvi, dolijte 2 lžícemi vody, přidejte 2lžičky želé z červeného rybízu a nechte rozpustit, potom přidejte 100 g hrozna. Osmažená kuřecí prsíčka nakrájejte na plátky, polijte ovocnou omáčkou a podávejte s hlávkovým salátem smíchaným s 1 lžičkou oleje, citronovou šťávou a s bylinkami.
1 340 kJ
Večeře: Drůbeží hroznový salát Smíchejte 100 g kadeřavého salátu s 1 červenou paprikou nakrájenou na kolečka, 100 g kuřecích prsíček nakrájených na plátky a osmažených (odložila jste si je od oběda) a 100 g hrozna. Smíchejte s 1 lžící nízkotučné majonézy (může být i sójová) a s 1 lžící nízkotučného jogurtu (1,5 % tuku), dochuťte solí a pepřem. Připraveným dresinkem přelijte salát a posypejte čerstvými bylinkami.
1 260 kJ
3. DEN
Oběd: Krůtí maso s hroznem Rozpusťte 1 lžičku medu ve 2 lžících horké vody. Osmažte po dobu asi tří minut v pánvi na 2 lžičkách oleje 130 g krůtích prsou nakrájených na plátky. Maso vyndejte a udržujte v teple. Do pánve vložte 150 g hrozna a zahřejte, přimíchejte vodu s medem a nechte chvíli vařit. Dochuťte sójovou omáčkou a podávejte s krůtím masem a nasekanou řeřichou.
1 410 kJ
Večeře: Sýrový talíř Na 100 g ledového salátu naservírujte 125 g sýra cottage, 1 hrušku rozdělenou na čtvrtky a 100 g hrozna. Salát pokapejte 1 lžičkou olivového oleje.
1 340 kJ
4. DEN
Oběd: Hroznový salát s rýží Uvařte 25 g rýže a nechte vychladnout. Do rýže vmíchejte 2 lžičky oleje, 80 g uvařené šunky nakrájené na malé kousky a 100 g rozpůlených hroznových bobulí. Podávejte na salátových listech.
1 430 kJ
Večeře: Hroznový salát s tuňákem Jednu konzervu tuňáka ve vlastní šťávě (90 g) smíchejte s 1 lžící nízkotučné majonézy. Vmíchejte 1 cibuli nakrájenou nadrobno, ochuťte octem a pepřem. Podávejte na 100 g hlávkového salátu se 100 g hrozna.
1 260 kJ