Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mlsáte rádi? I některé dobroty jsou povolené! + jídelníček na dnešek

Honí vás mlsná? Dejte si třeba ovocný tvaroh.
29. ledna 2009 | 05:52

Hubnout neznamená konec mlsání. Blesk přináší několik tipů na slané i sladké pokrmy, po kterých nepřiberete. Povolené je ale jen přiměřené množství. A nesmějí se jíst sladkosti večer.

Když vás přepadne chuť na něco dobrého, lze stěží odolat. V případě, že právě držíte dietu, nemusíte hned z jídelníčku vyškrtnout všechny pochoutky. "Nahraďte si sladkou chuť něčím sladkým dietním – nízkoenergetickou tyčinkou, pudinkem či jogurtovým krémem, například Guareta, Medidiet, Nutriline nebo DietLine, dejte si sladký tvaroh Ovofit či Diavita. Také je možné si přisladit pokrmy a nápoje vhodným umělým sladidlem. Běžné sladkosti si nechte schované až na dobu udržování váhy," radí doktorka Taťána Staňková.

Tyčinka
Autor: archiv firmy

Pro mlsaly "naslano"!
Kousky sušeného kuřecího, krůtího, hovězího či vepřového masa Jerky vám nahradí například chipsy. "Jde o čistou a vysoce kvalitní bílkovinu," říká Iva Málková ze společnosti STOB. "Protože v redukčních dietách bývá velkým problémem zajistit dostatek bílkovin bez doprovázejících tuků, je tento produkt velmi výhodný – obsahuje totiž jen minimum tuků a má jen 250 kJ." Ať už maso žvýkáte na túře či doma u televize místo chipsů, buďte si jisti, že vám vydrží ne na minutu, ale spíše na hodinu. Tuto pochoutku pořídíte v prodejnách zdravé výživy, u některých pump a ve fitness centrech.

Dietní mlsání
Autor: archiv firem

Slazené nápoje ne!
Džusy, limonády a slazené minerálky jsou kalorickou bombou. Pokud se chcete přece jen občas něčeho sladkého napít, dejte si kofolu bez cukru (1 l kolem 19 Kč). Neobsahuje totiž kyselinu fosforečnou jako většina kolových nápojů. Ta brzdí ukládání vápníku v kostech, což je rizikové hlavně pro vyvíjející se malé děti, ale také pro ženy v klimakteriu.

Dietní chipsy to řeší
Porovnejte chuť DietLine chipsů s běžnými bramborovými! "Zeleninové chipsy jsou prosté trans-nenasycených mastných kyselin, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a poškozují naše zdraví," tvrdí Iva Málková. "Hodí se při hubnutí jako náhrada svačiny. Jejich výživová hodnota je unikátní. Obsahují nejen vlákninu, ale také všechny důležité minerální látky a vitaminy."

Zeleninové chipsy
Autor: archiv firem

Tajemství bílkovin v našem jídelníčku
Množství tuků a sacharidů ve stravě se pokryje velmi lehce. Někdy je ale těžké zajistit potřebné množství bílkovin. Jejich zdrojem jsou zejména maso, mléko, mléčné výrobky, vejce a sýry, tedy potraviny nezřídka obsahující i větší množství živočišného tuku. Jako alternativu masa a sýrů můžete do jídelníčku zařadit Shmakyho. Jedná se v základní formě o plátky bílkovinné hmoty vzniklé z vaječného bílku, která obsahuje ve 100 g téměř 12 g bílkovin a jen 0,01 g tuku. 100 g dodá do našeho těla pouze 210 kJ. Vyrábí se také jako sekaná či párky a základ salátů.

Tip Blesku: Proteinová bábovka ze Smakyho

Věděli jste, že sto gramů klasické bábovky mívá 1600 až 2000 kJ? To dvě malé bábovičky, které vypadají jako z písku, mají jedna asi 465 kJ a stojí asi 27 Kč.

Iva Málková ze STOBu radí závislákům na sladkém

* Nepodléhejte reklamám, nedělejte si alibi konzumací rádoby nekalorických sušenek, takové neexistují.

* Nehledejte ani čokolády light bez cukru, dia apod., složení těchto čokolád je výhodnější pouze pro diabetiky.

* Pokud ještě nejste silní v kramflecích, kupujte si menší balení. Místo 100 g čokolády, si kupte 20 malých nebo si hořkou čokoládu rozlámejte na čtverečky a dejte do mrazničky a vyndejte jen příslušné množství.

* Občas si můžete dopřát místo jídla kvalitní nízkoenergetickou bílkovinnou tyčinku, ale rozlišujte mezi nízkoenergetickými bílkovinnými tyčinkami a müsli tyčinkami. Kvalitní tyčinky poznáte podle toho, že obsahují sacharidů maximálně 1,5krát více než bílkovin (např. Guareta nebo Nutriline) a mají asi 700 kJ. Koupíte je v lékárnách a nahradí vám svačinu.

Více receptů a dalších zajímavostí o výživě a rozumném hubnutí lze nalézt na www.stob.cz

Jídelníček na dnešní den:
Mírnější redukční dieta

Přijatá energie za celý den: 6494 kJ = 1546 kcal

Snídaně: chléb s rostlinným tukem, 30% sýrem Madeland, kedlubna
Svačina: krabí pomazánka, celozrnný žitný chléb s lněným semínkem
Oběd: jemné kuřecí rizoto se žampiony, sypané sýrem, angreštový kompot
Svačina: zeleninový sýr cottage
Večeře: přírodní telecí medailonky se zeleninovou směsí s brokolicí, grapefruit.

Vypracovala: nutriční terapeutka Věra Králová

Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Sportovní tip

Tenis

Výdej energie: 2350 kJ/hod.

Tenis se dá hrát v létě venku, v zimě v hale. Výdej energie za hodinu hry je opravdu velký.

+ vhodný pro všechny věkové kategorie

investice do vybavení a pronájem haly

Autor: Iva Dvořáková