Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

12 nejlepších "zeštíhlovačů"

Také si nedovedete představit ráno bez šálku horké a voňavé kávy?
26. ledna 2009 | 15:43

Podporují spalování tuků, brzdí pocity hladu a mají očistný účinek. Sestavili sme seznam nejlepších "tukožroutů" a spoustu praktických tipů, jak je zařadit do svého jídelního lístku.

BROKOLICE posiluje imunitu

Košťálová zelenina je bohatým zdrojom sekundárních rostlinných látek se silnými antioxidačními účinky, které posilují obranyschopnost. Vysoký obsah vlákniny v brokolici způsobí to, že nestravitelné uhlovodíky v žaludku nabobtnají a zabezpečí dlhotrvající nasycení. Díky tomuto procesu kila mizí jak pára nad hrncem.

PRAKTICKÝ TIP: Zařaďte brokolici do svého jídelníčku jako přílohu. Rozdělte ji na malé růžičky, povařte 10 až 15 minut v osolené vodě a slijte. Brokolice zůstane pěkne zelená, když ji následně krátce zchladíte ve studené vodě.

Brokolice
Autor: Michal Protivanský

ZELENÝ ČAJ zrychluje spalování

Zelený čaj obsahuje velké množství polyfenolů. Vědci zjistili, že jedna z těchto látek zabraňuje ukládání tuků v těle a zároveň podporuje jejich spalování.

PRAKTICKÝ TIP: Nechte vroucí vodu asi 10 minút zchladit, potom s ní zalijte čaj a nechte 3 až 5 minut luhovat. Pijte maximálně čtyři šálky zeleného čaje denně.

Čaj prospívá nejen při přechodných zdravotních potížích, ale pomáhá i při hubnutí a zpomaluje stárnutí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

ZÁZVOR pročišťuje

Tahle asijská hlíza dá vašemu metabolismu pořádně zabrat. Podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv, povzbuzuje trávení a potlačuje záněty. Éterické oleje zázvoru pročisťují tělo, protože podporují vylučování jedovatých látek.

PRAKTICKÝ TIP: Na 1 šálek "tukožroutského" čaje si uřízněte asi 2 centimetry z hlízy zázvoru, oloupejte ho a pokrájejte na tenké plátky. Zalijte vroucí vodou a nechte asi 5 minut luhovat.

Zázvor
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

ČOČKA stabilizuje hladinu cukru v krvi

Obľíbená luštěnina se postará o stabilní hladinu cukru v krvi, protože škrob, který je v ní obsažený, sa díky výhodnému glykemickému indexu pomalu odbourává. Vysoký obsah vlákniny vás nadlouho zasytí a chrání proti rakovině.

PRAKTICKÝ TIP: Pokud potřebujete uvařit rychle, použijte loupanou červenou čočku. Ta se nemusí namáčet a je měkká už za 15 minut vaření.

Autor: Archív

KÁVA zabíjí nadváhu

Kofein nejen zahání únavu, ale i zabíjí nadbytečná kila. Tělo sa dostane do stavu pohotovosti a zmobilizuje zásoby energie. Důležité ale je, aby byly tyto rezervy i spotřebované – nejlépe fyzickou aktivitou.

PRAKTICKÝ TIP: Černý čaj, zelený čaj a čaj z maté jsou jemnější k žaludku, proto jsou dobrou náhradou kávy. Obsahují srovnatelné množství kofeinu a působí stejně povzbudivě.

Káva
Autor: archiv firmy

CHILLI podporuje trávení

Znáte to, když je jídlo tak pálivé, že sa vám na čele vyrojí krůpěje potu? Je to způsobené zvýšením tělesné teploty vyvolané látkou zvanou kapsaicin. Tělo spotřebuje víc energie a budete se cítit sytější.

PRAKTICKÝ TIP: Mimořádně účinné jsou malé červené čili papričky. Ať už do polévky, omáčky, těstovin nebo jídel z rýže – přidejte jednu chilli papričku na osobu a povařte.

Autor: Archív

BRAMBORY nadlouho zasytí

Studené vařené brambory mají mimořádně výhodný glykemický index, protože při chladnutí se v nich vytváří nestravitelný škrob. Následkem toho nevyskočí hladina cukru v krvi, hlad se nedostaví a tuk se může klidně dál odbourávat.

PRAKTICKÝ TIP: Prřpravte si salát z vařených brambor. Na lehký dresing smíchejte nízkotučný jogurt a jablečnou šťavu. Dochuťte solí, kořením a čerstvými bylinkami.

Salát s vejcem
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

CITRON je bojovníkem proti tuku

Co sa týká obsahu vitaminu C, citron je číslem jedna mezi citrusy. Kromě toho spouští v našem organismu spalování tuků na nejvyšší obrátky.

PRAKTICKÝ TIP: Častěji přidejte trošku citronové šťavy do salátových dresingů, k drůbežímu masu nebo rybě, do čaje nebo džusového střiku.

Citron
Autor: Michal Protivanský

TOFU obsahuje hodně bílkovin

Tofu je výborným zdrojem bílkovin v lehkých a bezmasých jídlech.

PRAKTICKÝ TIP: Tofu nemá téměř žádnou specifickou chuť. Proto ho před přípravou nakrájejte na kostky a marinujte v sójové omáčce. Potom ho opečte na teflónové pánvy a servírujte.

Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Lze z ní vyrobit množství různých pokrmů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

GREP zabraňuje ukládání tuků

Američtí vědci zjistili, že hořké látky obsažené v grepu způsobují to, že tuk z potravy se spaluje přímo. Zabraňuje tak ukládání tuku na břichu, nohách a zadku.

PRAKTICKÝ TIP: Nejlepší spalovací efekt má grep po jídle, protože hořké látky podporují tvorbu trávicích šťáv.

Autor: Archív

VODA podporuje metabolismus

Už dvě sklenice vody pokojové teploty denně zvýší spotřebu energie asi o 210 kJ. Odborníci na stravování vypočítali, že pokud někdo pije celý rok denně dva litry vody, zhubne tak až 2,4 kg.

PRAKTICKÝ TIP: První sklenici vody vypijte ráno hned po probuzení. Přes den pijte vždy sklenici vody ke kávě a večer ke sklenici vína nebo piva si také dejte sklenici vody. Tak zvládnete vypít doporučené množství vody úplně bez námahy.

Tekutiny pomáhají vytvářet obranný štít našeho těla, protože dodávají sliznicím vlhkost.
Autor: archiv

CIBULE odvodňuje

Látka alicin obsažená v cibuli zlepšuje prokrvení, podporuje trávení a odvodňuje. Kromě toho působí antibakteriálně, povzbuzuje metabolismus a spalování tuků.

PRAKTICKÝ TIP: Česnek, jarní cibulka a šalotka působí podobně.

Cibule pomůže proti kašli i chrapotu.
Autor: Dušan Křístek

Autor: ks, lena