Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozhodli jste se zhubnout? Poradíme vám, jak začít!

Metr
3. ledna 2009 | 05:14

Pohled na váhu už vás natolik štve, že jste se rozhodli se sebou něco udělat? Máme pro vás deset rad, jak na to.

1. Zjistěte svou ideální váhu

Existuje vůbec reálný důvod, proč byste měli začít hubnout? Nebo jste se nechali jen ošálit 'vyhublinami' z přehlídkových mol? Poradíme vám, jak si jednoduše vypočítat svou ideální váhu v poměru k výšce.Možná zjistíte, že to s vámi není zas až tak špatné.

2. Dostatečně se motivujte

Nemá cenu chtít zhubnout za měsíc deset kilo a další měsíc znovu! Dosáhnete jen deprese z nezdaru. Stanovte si cíle, které odpovídají vašim možnostem. Pro začátek postačí shodit měsíčně jedno dvě kila. A uvidíte, jakou radost a další motivaci vám první úspěšně zdolaná překážka přinese!

3. Odhalte důvod obezity

Jíte z hladu, z únavy, ze vzteku, nebo vás jen honí mlsná? Jíte samé kalorické bomby, dáváte si velké porce, nebo máte jen špatný denní režim? Máte dostatek tekutin? Jíte kvůli tělu nebo spíše kvůli duši? To vše lze z vašeho zápisníku vyčíst a je dobré se nad ním poradit s odborníkem.

4. Chyby odstraňujte postupně

I když ze svých záznamů zjistíte, že děláte více chyb, zaměřte se na jejich odstraňování postupně. Už jen vědomí toho, že jíte automaticky u televize, vám může pomoci tento zlozvyk odbourat. Radikální kroky vás znovu přivedou jen do bludného kruhu jo-jo efektu, a to za to nestojí.

5. Ve dvou se to lépe táhne

Najděte si někoho, kdo bude hubnout s vámi. Poté se dohodněte na jednom dni v týdnu, kdy se budete společně scházet a debatovat, jak se vám dařilo plnit dietní úkoly. Budete si vzájemně poskytovat podporu. A ideální bude, když se spolu pustíte do nějaké sportovní aktivity.

6. Zapomeňte na zázraky

Pilulky na požírání tuku, ale také zeštíhlující pásy, náplasti nebo speciální náušnice obvykle slibují, že vše zařídí za vás, vy je jen musíte zaplatit... Pár dní vám možná tato iluze vydrží, ale brzy zjistíte, že pravdivé, i co se hubnutí týče, je spíše staré české – bez práce nejsou koláče.

7. Pravidelně se pohybujte

Jednoduchá rada: Čím pravidelněji zatěžujete organismus, tím lépe. Stanovte si pravidlo, že se budete hýbat jakýmkoli způsobem alespoň 20 minut denně. Pokud jste se mnoho let vůbec nehýbali, začněte s 10 minutami denně a postupně přidávejte.

8. Zapisujte si, co a kdy jíte

Hodně lidí překvapí, jak jednoduše se dá odhalit většina chyb, kvůli kterým tloustnou. Stačí, abyste si týden opravdu poctivě zapisovali, co normálně sníte, kdy a v jakém množství a co vás k jídlu vyprovokovalo.

9. Braňte se jídlu při stresu

Při stresové zátěži se náš organismus připravuje k záchraně. Buď se se situací popereme, nebo se stáhneme a počkáme, až se vše přežene. Možná je váš noční útok na ledničku v podstatě jen projevem strategie 'mrtvého brouka'. Pak je třeba naučit se zpříma podívat na traumata v duši.

10. Zajistěte si kvalitní váhu

Kvalitní váha může posílit změny vašeho chování. Údaje na ní – také o množství tuku a vody v těle – vám poskytnou rychlou zpětnou vazbu a tím upevní váš přístup k hubnutí. Cvičíteli, naberete svaly, které jsou těžší než tuk, ale dobrá váha tuto změnu zaznamená jako velmi pozitivní!

Autor: Blesk
Klíčová slova: dieta, hubnutí, jídlo, obezita
Diskuse ke článku
.
Související články