Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Auta českých prezidentů: Čím jezdil Zeman, Havel i Masaryk

2. ledna 2018 | 11:15

Přestože by se zdálo, že český prezident má jezdit v českém autě, spousta hlav státu si oblíbila zahraniční vozy. Jaká auta prošla hradem za celých sto let existence našeho státu? Podívejte se do fotogalerie.

Kdo bude dalším Českým prezidentem, se dozvíme již brzy, po prezidentských volbách 2018, které nás čekají už za dva týdny. Do té doby si pojďme připomenout, v jakých vozech jezdily hlavy našeho státu za celých sto let od jeho vzniku.

První prezident Československa - Tomáš G. Masaryk jezdil vozem značky Laurin a Klement, následně jej ale vyměnil za Tatru Grand. Pak dostal vůz Škoda Hispano-Suiza a ke konci svého prezidentského mandátu používal Tatru 70A a Tatru 80, se kterou pak jezdil i v přehlídkovém provedení Edvard Beneš.

Protektorátní prezident Emil Hácha dostal od Adolfa Hitlera pancéřovaný kabriolet Mercedes-Benz 770, kterým jezdil i sám vůdce Třetí říše. Luxusní a elegantní automobil kupodivu sloužil (po drobných úpravách) na Hradě i po válce a dokonce v něm mohli být viděni i komunističtí papaláši na přelomu 40. a 50. let. Ti také hojně využívali i vozy Tatra 603 a později 613, ale vozový park prezidentů a nejvyšších stranických představitelů měl k dispozici i tehdejší sovětské limuzíny ZIS a ZIL.

Prezident Václav Havel svého času dokonce jezdil Renaultem 21, ale hned v roce 1990 přešel na BMW řady 7 a nakonec si v roce 1992 oblíbil Mercedesy, když dostal dnes už klasického „mamuta“, tedy Mercedes-Benz 600 SEL třídy W140.

Věta „Superb drncá“, bývalho prezidenta Václava Klause už naprosto zlidověla. Přesto byl Václav Klaus v Superbu viděn poměrně často, i když si oblíbil hradní vozy Audi A8. Jeho nástupce, současný prezident Miloš Zeman už vyfasoval nový Superb. Tam se prý drncání nevyskytuje a Miloš Zeman je mu věrný. Není divu, prezidentská limuzina je opravdu luxusní záležitost. Podívejte se do fotogalerie:

Další zajímavosti ze světa aut se dočtete ZDE na webu autorevue.cz >>>

Autor: red, autorevue.cz