Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Marie Háchová: První dáma, která zemřela moc brzy. Nahradila ji dcera

11. prosince 2017 | 06:00

Vlastně mezi první dámy nikdy nepatřila. Zemřela totiž ještě předtím, než byl její manžel Emil Hácha zvolen prezidentem naší druhé republiky poté, co byl Edvard Beneš nucen abdikovat. V únoru 1938 vydechla naposledy. Kdyby však žila, pravděpodobně by se Emil prezidentem nestal. Prý by to nikdy nedopustila.

Marie se narodila v roce 1873 jako Maruška Klausová a její otec byl bratrem matky Emila Háchy. Seznámili se na začátku devadesátých let v Praze – Emil studoval práva, ona se vážně zajímala o hudbu. Byla přitažlivá a tajemná, což Háchu přitahovalo. A Marii se Emil taky líbil i proto, že nabízel do života jistoty. Nebyl to sice žádný krasavec, ale měl jiné přednosti.

V jakých autech jezdili čeští prezidenti? Prohlédnětě si je ve fotogalerii ZDE >>>

Marie s Emilem chodili na výstavy, vyprávěli si o výtvarném umění a na bujaré večírky je neužilo. Vzali se v roce 1902 a v lednu 1903 se jim narodila dcera Milada. Marie měla ráda rodinnou pohodu a nejraději byla doma. Potrpěla si na perfektní chod domácnosti a na čistotu. Emil zase jako právník miloval bezchybné úřednické výkony, i v tom si byli podobní. 

Dokonale ho podporovala

Marie mu poskytovala skvělé zázemí, díky čemuž získal místo dvorního rady vídeňského Nejvyššího správního soudního dvora. V roce 1925 se stal jeho prvním prezidentem. Historikové říkají, že nebýt tichého souhlasu manželky Marie, jen těžko by dosáhl takové pozice.

Koho volit v prezidentských volbách 2018? Poradíme vám ZDE >>>

Jejich manželství bylo šťastné a poklidné. Jejich večery probíhaly doma, kdy Marie zpívala operní árie nebo si četli knihy. V létě obvykle jezdili do rodinné vily v Jincích, kde Marie pečovala o zahradu a Emil vyrážel na časté túry.

První dámou se stala dcera

Během třicátých let onemocněla se štítnou žlázou, přidaly se nervové problémy, srdeční arytmie a zánět žil. Začátkem roku 1938 zemřela. Emil její smrt nesl velmi těžce. Za čtrnáct měsíců poté se stal prezidentem. Roli první dámy převzala dcera Milada, v té době již rozvedená. Vlastně to byla ona, která doprovázela svého otce při oficiálních záležitostech a snažila se ho chránit.

Ještě než přijal „nabídku“ stát se prezidentem, Milada ho od toho odrazovala. Hácha ovšem naivně předpokládal, že jeho volba neprojde. Jak hluboce se mýlil! S Miladou pobývali nejprve na Hradě a pamětníci vzpomínají, že byla velmi příjemná a společenská. Hácha strádal zdravotně a ona spoustu věcí řešila za něj. Nepokrytě říkala, jak moc se těší, až se vrátí Beneš z exilu.

Preference kandidátů i výsledky prezidentských voleb naleznete ZDE >>>

Pomáhala obětem nacismu i partyzánům

V roce 1941 se přestěhovali do Lán, zřejmě proto, aby neměla Milada na očích nacistické hlavouny. V té době byl Hácha už ve velmi špatném stavu, spoustu dokumentů podepisovala právě Milada. Považovali ji za velmi odvážnou, snažila se i přes velké riziko pomáhat obětem nacistické perzekuce a také zásobovala partyzány kořalkou a mýdlem. Dovolila si intervenovat u K.H. Franka, aby propustil několik lidí z koncentráku, a on její žádosti vyhověl.

Konec války byl pro oba velmi krutý. V květnu 1945 zatkli Háchu a odvezli na Pankrác do vězeňské nemocnice. Miladu vyhodili a odvezli před kavárnu Letná jen s tím nejnutnějším. Jejich majetek byl zkonfiskován a ona neměla ani peníze, ani bydlení. Střechu nad hlavou jí nabídl její exmanžel. Hácha zemřel o měsíc později na Pankráci, aniž by ho dcera viděla. Milada žila až do své smrti na Letné a živila se jako prodavačka nebo švadlena. Zemřela 19. prosince 1989 a pohřeb měla v den, kdy byl zvolen Václav Havel prezidentem – 29. prosince 1989.

Vše o osudech prvních dam Česka se dočtete zde >>>

Autor: aši