Nejlepší elixíry z přírody: Rajče posílí organismus, okurka srdce

24. července 2013 | 10:00

Mají v sobě blahodárnou sílu, dodávají energii a slibují věčné mládí. Zeleninové šťávy jsou zásobárnou vitaminů, osvěží a posílí naše tělo. Od 19. století se také považují za léčivý prostředek.

Doporučené tři porce zeleniny denně, kdo to má zvládnout?! Ne každý se také může zakousnout do často tvrdých plodů. Chutnou variantou jsou čerstvé koktejly.

Proč je pít

•    Podporují imunitu
•    Detoxikují a regenerují
•    Obsahují spoustu vitaminů a minerálů
•    Blahodárně působí na zažívání
•    Dodávají tělu energii, odstraňují únavu
•    Působí proti stresu
•    Mají málo kalorií, přitom zasytí
•    Podporují nervovou a mozkovou činnost
•    Dodávají tělu tekutinu

Sklenice šťávy z červené řepy denně vám sníží vysoký tlak.
K výrobě se hodí téměř kterýkoliv druh – mrkev, rajčata, okurky, cibule... Vybírejte pouze zdravé plody, nejlépe v bio kvalitě. Šťávy konzumujte ihned po přípravě, jinak zoxidují a vytratí se z nich řada živin.

„Dobře připravená a čerstvá zeleninová šťáva je nejlepší živoucí a regenerující potravinou, kterou můžeme tělu poskytnout. V případě, že člověk bojuje se zdravotním problémem, je její pití, úprava jídelníčku a pitného režimu základním předpokladem úspěchu. Tuhá forma, tzn. konzumace celé zeleniny obsahuje mnoho vlákniny, déle se tráví. V kapalné formě vláknina chybí, a tak se šťáva a vitaminy do těla rychle vstřebávají. Pitím šťáv tělo nejrychleji přivedeme do normálního stavu,“ vysvětluje výživová poradkyně Zuzana Nováková.

Jak na to?

Začínáte-li s pitím šťáv, postupujte pozvolna. Tělo si na ně musí zvyknout. „Je vhodné zpočátku konzumovat cca dva decilitry denně a zředit ji vodou. Postupně můžete zvyšovat dávky na půl litru za den. Šťávy jsou vhodné pro každého, pouze děti by neměly překročit dávku 1,5 decilitru,“ tvrdí Zuzana Nováková.

Čerstvě vymačkaná ovocná šťáva může dětem způsobit průjmy nebo alergie
Tip našich babiček
Nemáte doma odšťavňovač? Nevadí. Zeleninu nastrouhejte, dejte na jemné sítko či do bavlněné látky a šťávu vymačkejte.

Na co si dát pozor

• Při odšťavňování nemíchejte zeleninu s ovocem. Lze kombinovat pouze mrkev-jablko.
• Šťávy pijte vždy čerstvé.
• Dbejte na hygienu všech použitých nádob.
• Šťávy jsou skvělou odlehčující kúrou. Nelze je ale užívat dlouhodobě, protože v nich chybí vláknina, kterou obsahují slupky.

Pochutnejte si
Šťávy můžete doplnit vodou. Neředěné jsou chuťově intenzivnější, zředěné lépe stravitelné. Zkuste také experimentovat a zkoušet různé kombinace.

zeleninová šťáva
Meloun – čistí ledviny, vylučuje vodu z těla.
Okurka – odvodňuje, podporuje činnost srdce a ledvin.
Rajče – má hodně vitaminu C, a tak dobře posiluje organismus.
Mrkev – obsahuje beta-karoten, vitaminy D, K a E. Posiluje a povzbuzuje chuť k jídlu.
Červená řepa – obsahuje dost železa, podporuje krvetvorbu, čistí a regeneruje játra. Pozor, zbarví stolici.
Zelí – tlumí zažívací potíže, zklidňuje žaludeční vředy. Má vitaminy A, B, C a K.
Cibule – pomáhá při kašli a nechutenství. Zklidňuje zažívání a snižuje krevní tlak.

Autor: Michala Jendruchová
Klíčová slova: zdraví, elixír, zeleninové šťávy
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile