Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trápí vás záněty a výtoky? Tohle jsou nejčastější chyby při intimní hygieně!

  • Nedělejte chyby při intimní hygieně
    5. října 2018 | 06:00

    O tom, že ženské intimní partie vyžadují zvláštní a pravidelnou péči, není pochyb. Ale ani zažité dlouholeté zvyky neznamenají, že vše děláte správně a bez rizika.  Třeba i vy zbytečně chybujete a svému tělu škodíte. Na co byste si měla dát pozor?

    Bohužel existuje ještě spousta žen, které si myslí, že k intimní hygieně stačí jen časté mytí mýdlem. Jenže to je omyl. Tak jednoduché to s péčí o intimní partie opravdu není. Pokud se chcete vyhnout pálení, svědění, nepříjemným výtokům, a dokonce i  zánětům močových cest, vyvarujte se následujících chyb.

  • Přeháníte to s mytím

    Nedělejte chyby při intimní hygieně
    Autor: iStock

    Věnujete se často a důkladně intimní hygieně? Myslíte, že časté mytí pomocí běžného mýdla či sprchového šamponu je to nejlepší, co pro tuto oblast můžete udělat? Tak na to si dávejte velký pozor! Příliš častá a důkladná intimní hygiena totiž s sebou přináší zdravotní problémy, jako je gynekologický zánět, který může být doprovázen výtokem, svěděním pokožky nebo pálením. V oblasti intimních partií ženy totiž převládá kyselé pH, a přirozená obranyschopnost tak může být snadno narušena naprosto banálními chybami, mezi něž patří používání obyčejného mýdla či sprchových gelů. Vymýváte si tak totiž bakterie, které jsou přirozenou součástí poševní mikroflóry.

    Pamatujte tedy, že zatímco vnější okolí intimního ústrojí si důkladnou očistu vyžaduje, vnitřní prostředí už tolik ne. Klidně se několikrát denně sprchujte, ale intimní partie si oplachujte jen čistou vodou. Měla byste také používat speciální mycí gely, které  jsou k intimní hygieně určené. Mají speciální složení (kyselina mléčná, provitamin B5, alantoin a mnohé další) a pomáhají zachovat přirozenou vaginální mikroflóru a předcházet nepříjemnostem.

  • Nosíte nevhodné spodní prádlo

    Nedělejte chyby při intimní hygieně
    Autor: iStock

    Také výběr vhodného spodního prádla hraje důležitou roli. Saténové či krajkové kalhotky jsou určitě velmi sexy, ale pro každodenní nošení jsou opravdu nevhodné. Vybírat byste měla z materiálů, které jsou prodyšné. Nejlepší volbou jsou ty ze 100% bavlny. Syntetické materiály totiž mohou pokožku dráždit a nedovolují jí dýchat. V oblasti intimních partií se pak drží zrádná vlhkost, ve které se množí bakterie. Vyhýbejte se také celodennímu nošení těsného oblečení (např. skinny džín).

  • Používáte často intimky



    Nedělejte chyby při intimní hygieně
    Autor: iStock

    Špatnou službu vám může prokázat i časté nošení parfémovaných slipových vložek, které slibují svěží a pohodový pocit. Jenže některé přinášejí více škody než užitku. Kvůli jejich neprodyšnosti se můžou intimní partie snadněji zahřívat a vysušovat. Snažte se tedy omezit jejich používání. Ale pokud jste na ně zvyklá a nechcete se jich vzdát, při nákupu dobře vybírejte. Sáhněte po těch neparfémovaných a co nejprodyšnějších. Často pak také intimky měňte. Můžete také sáhnout po speciálních probiotických krémech, které pomáhají předcházet suchosti a udržují hydrataci citlivých intimních partií.

  • Používáte často vlhčené ubrousky

    Nedělejte chyby při intimní hygieně
    Autor: iStock

    Přehánět byste to také neměla s vlhčenými ubrousky. Určitě nejsou vhodné pro každodenní použití! Jejich přehnané používání může narušovat vlhkost intimních míst. Navíc si kvůli nim můžete zadělat na vaginální záněty nebo mykózy. Je lepší je používat jen tehdy, pokud jedete někam, kde si nebudete moct dopřát sprchu. A určitě vybírejte speciální intimní ubrousky, které pokožku nedráždí a obsahují i prospěšné látky, jako je třeba L-kyselina mléčná. Stejně jako v případě intimních vložek by měly být neparfémované, protože jinak by mohly podráždit pokožku.

  • Utíráte se a myjete se špatným směrem

    Nedělejte chyby při intimní hygieně
    Autor: iStock

    Bohužel i na důležitou zásadu správného utírání, kterou nám maminky vštěpovaly od dětství, se někdy zapomíná. Za každých okolností by se mělo dodržovat pravidlo „zepředu dozadu, a nikdy naopak"! Jednou z nejčastějších příčin zanesení infekce do pochvy je totiž přenos bakterií z okolí konečníku při hygieně po toaletě.

    Stejné pravidlo byste také měla dodržet při mytí. Vždy byste se měla mýt směrem od vaginy ke konečníku. I při špatném mytí si můžete zavést dovnitř bakterie, které tam nemají co dělat. Nejefektivnější způsob, jak nejrůznějším problémům zamezit, je důkladná očista vodou vždy poté, co si dojdete "na velkou". Je jasné, že ne vždy je to možné. Pokud nemáte doma místo na bidet a do sprchy se vám pokaždé nechce, můžete si pořídit toaletu s integrovanou sprchou. K dostání jsou i prkénka se stejnou funkcí. Nasadí se na stávající toaletu a dokonale omyjí intimní partie.  

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...