Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

9 zlozvyků, které děláte ve stresu: Také si koušete nehty a motáte vlasy?

  • Jedním ze zlozvyků je i okusování tužky. Co si tím můžete způsobit?
    12. října 2015 | 06:00

    Většina z nás snad každý den zažívá chvíle stresu, napětí, obav… A každý napětí uvolňuje jinak. Někdo medikamenty, někdo různými zlozvyky, kterými si mnohdy můžeme přivodit i zdravotní problémy. Tady je devět nejčastějších, kterých bychom se rozhodně měly vyvarovat.

  • Okusování nehtů

    Také si v nervozitě koušete nehty?
    Autor: Shutterstock.com
    Jeden z nejčastějších zlozvyků, které děláme, když jsme nervózní a napjaté. Má dva obrovské minusy: prvním je fakt, že takto „ošetřené“ nehty vypadají hrozně, daleko rychleji se štěpí a lámou. V případě, že je máte nalakované, jsou jejich ohryzané konečky totální faux pas. Druhým velkým minusem je možný přenos bacilů. Vždyť během dne saháme na desítky, ne-li stovky věcí a předmětů, a to nejen v práci, ale i v MHD, v obchodech platíme ohmatanými bankovkami... Snadno tak můžeme dostat infekci, bakteriální nebo virovou. Některé takové infekce jsou velmi nepříjemné i nebezpečné.
  • Žvýkání žvýkaček

    Pokud vás často bolí hlava, trpíte závratěmi a hučí vám v uších, možná za to může dysfunkční porucha čelistního kloubu.
    Autor: Profimedia.cz
    Rychlé, neurotické přežvykování nejen vypadá nehezky, obzvlášť u žen, ale navíc i hodně zatěžuje čelist. Pokud si dáte žvýkačku po jídle nebo si občas zažvýkáte, když máte hlad, nic se neděje. Ale na hodiny a hodiny žvýkání není čelist přizpůsobená. Výsledkem můžou být bolesti, ve starším věku pak oslabení její činnosti, a dokonce potíže při konzumaci jídla.
  • Skřípění zuby

    úsměv
    Autor: Shutterstock.com
    Nepříjemný a protivný zlozvyk jak pro vás, tak pro vaše okolí. Ničíte si zubní sklovinu, praská a ztrácí svou ochrannou funkci, častěji se vám pak kazí zuby a taky si urychlujete tvorbu zubního kazu i zvýšenou citlivost na chladné, nebo naopak horké jídlo a nápoje. Když máte na skřípání z nervozity opravdu dlouhodobý návyk, můžou zuby „zkřehnout“ natolik, že se vám začnou ulamovat. A oprava se vám pak u zubaře může citelně prodražit.
  • Cucání bonbonu

    marshmallow
    Autor: Shutterstock.com
    Sladká chuť, přehazování bonbonu v ústech ze strany na stranu, kousání, když jde o pořádně tvrdý bonbonek, pomalé usazování cukru na zubech a v mezizubních prostorech je přímou cestou ke kazu, a tudíž i na zubařské křeslo. Takže když si ve stresu rády a pravidelně uvolňujete napětí právě těmito sladkostmi, svému chrupu rozhodně neposloužíte.
  • Hrátky s vlasy

    Kroucení vlasů
    Autor: Shutterstock.com
    Ani to není nijak neobvyklý zlozvyk. Mnohé z nás to dělají, když jim "lítají nervy". Ať už si je tedy kroutíte, namotáváte na prsty nebo za ně taháte, výsledkem jsou pak poničené a polámané vlasové konečky a kštice se také daleko rychleji mastí. Nehledě na to, že si většinou zároveň kazíte účes. Ani vašemu okolí nemusí být příjemné, když vás vidí s pramínky vlasů v puse.
  • Kousání se do tváří

    Pozor na kousání do tváří!
    Autor: Shutterstock.com
    Lékaři z ORL před tímto zlozvykem varují se vztyčeným prstem. Neustálým a opakovaným okusováním vnitřní sliznice v ústech si vytváříte prasklinky, trhliny, puchýřky, a může se tak stát, že se neustálým drážděním vyvine v ústech zhoubný nádor. A rakovina lokalizovaná v ústech nemívá právě nejideálnější vyhlídky.
  • Mnutí očí a sahání si do nich

    Nesahejte si do očí!
    Autor: Shutterstock.com
    Některé z nás si při napětí mnou oči nebo si do očí nějak sahají (zejména do koutků očí). Tento zlozvyk je velmi nebezpečný, protože různé patogeny se právě přes oči dostanou do organismu velice rychle. Jen málokdy máme ruce tak čisté, aby při takovém „uvolňování“ stresu nehrozily infekce různého druhu, přenos různých nakažlivých chorob, zkrátka nejrůznější zdravotní potíže.
  • Okusování tužek nebo propisek

    Také ve stresu okusujete tužky a propisky?
    Autor: Shutterstock.com
    Tužky ani jiné psací potřeby, které máme tendenci okusovat, nebývají moc čisté, a tak tím dobrovolně zvyšujeme riziko, že se nakazíme nějakým bacilem. Zejména v práci vám přece nikdo nemůže zaručit, že stoly, na které své psací potřeby pokládáte, jsou perfektně dezinfikované a nikdo jiný než vy na ně nesahá…
  • Šťourání se v nose

    Dloubání v nose není jen záležitostí dětí.
    Autor: Shutterstock.com
    Jako malé děti! Nejde ani tak o – decentně řečeno – klasické „čištění nosu prsty“. To mnohé z nás nervozita nebo stres nutí do nosu či k nosním dírkám sahat a mnout si je. I v tomto případě hrozí různé infekce, virózy a podobně. Takže i tohoto infantilního zlozvyku je záhodno se zbavit.

     

     

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...