Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vyplázněte jazyk! Poznejte z úst, jaké nemoci vám hrozí

  • Jednotlivé části jazyka představují části těla.
    5. dubna 2016 | 11:36

    Ukaž mi svůj jazyk a já ti povím, co tě trápí. Skutečně – z úst, konkrétně tedy z jazyka, se dá vyčíst spousta zdravotních problémů, aniž byste si to sami třeba uvědomovali. To je důvod, proč po vás chce lékař, abyste otevřeli ústa, a pomocí špachtle vám jej řádně zkontroluje. Co všechno tak dokáže odhalit? 

  • Tradice stará tisíce let

    Kromě zubů bychom si denně měli pořádně čistit i jazyk.
    Autor: Shutterstock.com
    V tradiční čínské medicíně je diagnostika podle jazyka stará tisíce let. My jsme ji od Číňanů do velké míry přijali. Jazyk skutečně neslouží jen k vyslovování slov nebo při polykání potravy, ale velmi často je dobrým ukazatelem našeho zdraví. Podle jeho barvy nebo povlaku se dá poznat, jaká nemoc nás postihla nebo nám hrozí. Jazyk je zároveň orgánem, kterým se tělo zbavuje škodlivých látek, vylučovaných během celého dne. Na jeho povrchu se každou sekundu shromažďuje obrovské množství bakterií, které způsobují například zubní kaz a také se při polykání jídla dostávají do zažívacího ústrojí. Obojí je pro organismus zátěží. Jedinou možností, jak se jí vyhnout, je každodenní čištění jazyka.
  • K čemu slouží špachtle?

    Autor: Profimedia.cz
    Aby si lékař, který považuje stav a vzhled vašeho jazyka za důležitý, mohl tento orgán pořádně prohlédnout, často používá i známou dřevěnou špachtličku. Tou si pomáhá k tomu, aby se podíval až k jeho kořeni. Specialisté na otorinolaryngologii (ORL) mají na tento „průzkum“ i jiné nástroje a speciální zrcadla, která nosí na čele. Kontrola jazykového kořene sice nemusí být pro někoho příjemná, a může dokonce vyvolávat pocity na zvracení, ale při celkovém posouzení jazyka je důležitá.
  • Co z jazyka vyčtete?

    Sliny pomáhají chránit naši dutinu ústní také před žaludečními kyselinami při zvracení.
    Autor: Shutterstock.com
    Opravdu leccos. Od stavu vnitřních orgánů až po akutní infekci nebo oslabený imunitní systém. Důležité je všechno: barva jazyka, to, zda je suchý nebo vlhký, hladký nebo rýhovaný, jak vypadá po stranách a jak uprostřed. „Diagnostiku se musíte učit nejen teoreticky, ale i prakticky. Proto ani pacientům neradím, aby se vyšetřovali sami. Těm jen doporučuju, aby si všímali případných zásadnějších změn na jazyku i v celé ústní dutině. K tomu by ovšem měli znát základní kriteria hodnocení a jejich význam,“ říká otorinolaryngolog Pavel Frydrich, který studuje i tradiční čínskou medicínu a mnoho poznatků využívá při léčbě svých pacientů.
  • Jazyk dočista

    Vyplázněte na svého lékaře jazyk.
    Autor: Shutterstock.com
    Co pro sebe můžete udělat hned dnes? Důležitá je hygiena jazyka a jeho každodenní čištění. Dá se tak předejít spoustě zdravotních potíží, například zkaženým zubům, infekcím v ústní dutině, zánětu žaludku... Hygiena jazyka pomáhá i při zápachu z úst. Když si jen čistíte zuby, snížíte tento handicap o 30 %, zatímco když k tomu přidáte i hygienu jazyka, počet mikrobiálních usazenin se výrazně sníží a nepříjemný odér omezíte až o 75 %. Když si na očistu jazyka zvyknete jako na rituál při čištění zubů, nebude to pro vás určitě žádný problém. Očistu je nejlepší provádět speciální škrabkou, která je k dostání v drogeriích, ale vhodná je i obyčejná lžička.
  • Anatomie jazyka

    Každá část jazyka představuje část těla.
    Autor: Shutterstock.com
    Každá část jazyka odpovídá podle tradiční čínské medicíny nějakému orgánu v těle:

    - špička srdci

    - část mezi špičkou a středem plicím

    - střed jazyka žaludku a slezině

    - strany játrům a žlučníku

    - kořen ledvinám, střevům a močovému měchýři

  • Co o vás prozradí jazyk?

    Nechte svého lékaře, ať se vám podívá na jazyk.
    Autor: Shutterstock.com
    - Povlak na jazyku je normální jev, ale když je hrubý a má nepříjemný odér, může to signalizovat zánět žaludku nebo žaludeční vředy.

    - Praskliny a trhliny na jazyku svědčí o nedostatku tekutin v těle.

    - Viditelně zvětšený, jakoby opuchlý jazyk bývá příznakem hormonálních poruch nebo infekcí vnitřních orgánů.

    - Malinově červený, lesklý jazyk může být známkou nějaké infekční nemoci.

    - Když má jazyk namodralou barvu, svědčí to pravděpodobně o onemocnění srdce nebo plic.

    - Jazyk, který je suchý a v ústech jakoby překáží, je také příznakem, že máme málo tekutin. Jestli tento stav trvá déle, je třeba zajít k lékaři.

    - Když je jazyk hodně hladký a v ústech se dělají koutky, svědčí to o nedostatku železa.

    - Jazyk s bílým povlakem, na kterém se objeví červené skvrny, nasvědčuje nemoci v oblasti malé pánve. U žen může jít například o potíže s dělohou, vaječníky, u mužů s prostatou.

    - Bílá špička na jazyku, který je jinak normálně zabarvený, často ohlašuje zánět žaludku. Když jsou bílé povlaky po stranách jazyka, může jít o chorobu střev.

    - Pálení jazyka, suchost a zároveň zarudlost bývá známkou začínající cukrovky.

    - Nažloutlý povlak napovídá nesprávnou funkci jater, také může jít o onemocnění žlučníku nebo vysoký cholesterol.

    - Velmi tmavý povlak zase signalizuje nedostatek vitaminu B3 známého jako niacin (PP). Najdete ho například v pivovarském droždí, mase, brokolici, listové zelenině, fazolích, vejcích a podobně.

    - Hodně bledý jazyk svědčí o chudokrevnosti.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...