Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 věcí, které by každá žena měla vědět o oparu

  • Víte, že opar může způsobit až zánět spojivek?
    6. května 2015 | 06:00

    Šťastní jedinci, kteří se mohou líbat, s kým chtějí, pít ze stejné sklenice s kýmkoliv, a přesto jim na rtu opar nikdy nevyraší! Zatímco na některé chudáky stačí vybafnout, a už jim to na několik dnů znepříjemní život. 

  • Není opar jako opar

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Mysleli jste si, že pokud máte opar na rtu, můžete ten samý přenést na partnerovy genitálie? Ne tak úplně. Jde totiž o dva různé typy viru, které způsobují opar, a to HSV 1 a HSV 2. První typ se běžně vyskytuje na obličeji, druhý typ zase v oblasti genitálií. V některých případech to ale může být i naopak. Pokud mluvíme o genitálním oparu, jde už o pohlavní chorobu, která je v podstatě nevyléčitelná. U obou typů totiž platí, že pokud virus jednou chytíte, navždy ve vás zůstane.
  • Můžete ho přenést na oko

    Otoky víček můžou být skutečně nepříjemné. Příčin je hned několik. Proto je důležité včas odhalit viníka.
    Autor: Shutterstock.com
    Opar je sám o sobě skutečně bolestivá záležitost. A jak musí bolet to, když se vám udělá herpes na oku! Virus totiž můžete bez problémů přenést i na oči. Stačí se postiženého místa dotknout. V tu chvíli jde už o mnohem závažnější problém, protože herpes může způsobit třeba zánět spojivek nebo infekci rohovky.
  • Týká se to nás všech

    Děti se nakazí virem herpex sipmlex už v dětství, kdy objevují svět tak, že si strkají do pusy různé předměty.
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, skutečně! Podle odborníků má v sobě virus herpes simplex naprostá většina lidí. Nakazí se většinou už v brzkém věku, kdy mají jako malé děti tendence strkat si do pusy vše možné. Případně mohou herpes simplex chytit z nádobí sdíleného s dalším členem rodiny, který virus v sobě má. U někoho se ale nemusí nikdy projevit, jiní jsou zase náchylnější na různé spouštěče, a tak stačí někdy skutečně málo a pupínek na rtu se rázem objeví.
  • Šestkrát a dost

    Před sluncem je dobré se chránit i slunečníkem
    Autor: profimedia.cz
    Takže jakmile máte virus v sobě, roste vám a čeká na tu vhodnou chvíli, kdy by měl zaútočit. Tou bývá většinou období, kdy je vaše imunita oslabená. Proto se pupínky objevují často při nemoci nebo na dovolené, kde trávíte většinu času na sluníčku, a kůže je tak oslabována. Nejde tedy o nic neobvyklého. Jestliže ale na opary trpíte a objeví se víckrát než šestkrát do roka, měli byste navštívit lékaře. Virus lze léčit pomocí antivirotik.
  • Vypadají jako pupínky, ale...

    Opar, nebo jen pupínek?
    Autor: Shutterstock.com
    Kde se vzal, tu se vzal na rtu pupínek! Nemusí hned jít o opar, může jít třeba o akné. V takovém případě ale půjde jen o červený flíček, který nevypadá jako puchýř. Jestli ale zkoumáte, co to je, pupínek praskne a vyteče z něj krev, trocha hnisu a objeví se strup, můžete si být oparem jisti. Hlavně pupínek vám po pár dnech zmizí, opar přetrvá o něco déle. Jestli si ale nejste jisti tím, o co jde, pak návštěvou lékaře neuděláte rozhodně chybu.
  • Pozor na kosmetické zákroky!

    Pozor na kosmetické zákroky, pokud trpíte na opary často!
    Autor: Shutterstock.com
    "Trpíte často na opary?" Obvykle by se na to dermatologové měli ptát ve chvíli, kdy si necháváte laserem odstranit chloupky pod nosem, nebo kosmetička tehdy, pokud si chcete užít kosmetiku s pořádným, důkladným hlubším čištěním nebo peeling. V případě, že vám pod kůží dřímá herpes simplex, byste ho takovým zákrokem mohly akorát rozdráždit, a on by tak "vylezl na povrch". A nejen v oblasti rtů, ale i jinde na obličeji. Pozor si dejte i při odstraňování chloupků voskem. 
  • Může poškodit plod

    Sabina s Mirkem se na miminko těšili. Bohužel ve čtvrtém měsíci o dítě přišli.
    Autor: Shutterstock.com
    To se týká hlavně typu HSV 2, který se objevuje na intimních partiích. Během prvních pěti měsíců se totiž může plod nakazit skrze placentu. V extrémních případech pak může dojít k potratu nebo předčasnému porodu. Mnohem větší riziko nákazy hrozí při porodu, kdy dítě ještě nemá pořádnou imunitu a obranné látky, a může se tak nakazit přes sliznice. Pokud se během těhotenství neobjeví pupínky na genitáliích, ale v ženě "pouze" dřímá virus, není během porodu nebezpečný. Jestliže se ale v těchto partiích objeví opar, těhotenství je zakončeno císařským řezem.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...