Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dojezte a vyhoďte! Jaké jídlo není dobré skladovat delší dobu v lednici?

Uchovávejte přes Vánoce jídlo v lednici zodpovědně.
27. prosince 2014 | 06:00

Lednice praská ve švech, vy po tom všem přejídání ostatně skoro také. Přesto ale potřebujete schovat ještě tu krabici s chlebíčky, které jste dostali od příbuzných, kteří se tím pokusili chytře vyřešit svůj problém s plnou lednicí. Dáme vám radu – místo uchování je raději vyhoďte. Mohly by vám další den způsobit nemilé trávicí potíže. 

Přežili jste vánoční svátky bez větších potíží, žádná žlučníková kolika, žádné pálení žáhy. Když už se zdá, že máte všechny tyto pohromy za sebou, ouha. Najednou přijdou podivné pohyby v dutině břišní a vy máte co dělat, abyste to stihli na záchod. Čím to jen může být? Dost možná jídlem uskladněným v lednici, které jste si schovali na později, abyste se nepřejedli. Některé jídlo ale nevydrží uschované tak dlouho, jak byste mohli předpokládat. 

S bramborovým salátem neotálejte

Nejčastěji skladovanou potravinou je bezesporu bramborový salát. Spousta rodin ho doma vyrábí ve velkém, dopřeje si ho ke štědrovečerní večeři, poté na chlebíčky, pětadvacátého na večeři a šestadvacátého se zbytečky ještě zrecyklují k obědu. Jestliže do něj dáváte doma vyrobenou majonézu, vůbec byste ho neměli skladovat déle, než trvá den, kdy byl vyroben. Pokud máte majolku z obchodu, pak ho snězte určitě do druhého dne, ne déle! Tato dochucovací omáčka je totiž vyráběna z čerstvých vajec, která se rychle kazí, a tak by po pár dnech – schovaný v lednici – mohl mít na vás neblahý projímavý účinek.

bramborový salát
Autor: Shutterstock

Podobně na tom jsou i chlebíčky rozličných druhů. Při jejich výrobě máme často velké oči, a tak jich na tác nakonec naskládáme více, než jsme vůbec schopni sníst. Spousta lidí říká, že nejlepší jsou druhý den, pořádně okoralé. To je v pořádku, pokud jsou uloženy řádně v lednici, přikryté ideálně potravinovou fólií. Déle se nedoporučuje, pomazánky jsou, podobně jako bramborový salát, vyráběny s majonézou, jejíž životnost není příliš dlouhodobá.

Prodlužte si vůni Vánoc polévkou

Lépe jsou na tom smažený kapr a rybí polévka. Filety, i když už osmažené, můžete v lednici uchovávat dva dny. Zavřete je do plastové krabičky s větracím ventilem, a můžete si tak prodloužit atmosféru Vánoc. Polévka vám vydrží v chladu i několik dnů, případně pokud víte, že ani během té doby ji nestihnete zkonzumovat, můžete ji zamrazit. Případně pokud již při vaření polévky zjistíte, že jste to s jejím množstvím skutečně přehnali, zamražte ji ještě před dochucením. To můžete provést poté, co tuto rybí pochoutku znovu rozmrazíte.

Už víte, co bude na vaší štědrovečerní tabuli? Pokud ne, poradí vám šéfkuchař!
Autor: Profimedia.cz

Pokud na Boží hod připravujete nějaké drůbeží maso a zbyde vám, pak ho oberte od kostí a uschovejte v lednici. Již tepelně zpracované vám vydrží dva dny. Vinná klobása, pokud jste ji ještě nestihli připravit k jídlu, na vás v klidu počká i 72 hodin. Vždy záleží samozřejmě na výrobci.

Pravidla pro zdravé uchování v chladu

Hlavním pravidlem pro uchování všech potravin je dostatečný prostor v lednici. Když budete mít nalepené všechno na sobě a nenecháte tam volný prostor, potraviny nebudou mít možnost se správně ochladit, aby vydržely déle. Nikdy nedávejte do lednice potraviny, které ještě nevychladly! Jejich teplo kolem může šířit bakterie, které by pak napadly další potraviny, které by pravděpodobně vydržely jinak mnohem déle. Myslete také na to, že uvařené jídlo by se do lednice mělo dostat nejpozději dvě hodiny poté, co bylo uvařeno. Po delší době se na něm mohou začít množit bakterie, a tak se zvyšuje riziko zdravotních problémů po jeho konzumaci.