Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázračné vánoční koření: Vanilka uklidní nervy, skořice podpoří zažívání

Voňavé koření nepatří jen do vánočních dobrot. Má také doslova zázračné účinky na vaše zdraví.
21. prosince 2013 | 10:00

Až budete přidávat vanilku do rohlíčků a skořici do svařáků, může vás hřát pocit, že tím vylepšuje nejen oblíbené dobroty, ale i tělo. KOŘENÍ MÁ TOTIŽ ZÁZRAČNÉ ÚČINKY I NA ZDRAVÍ.

Vanilka

Bez ní si Vánoce prostě vůbec neumíme představit. Její sladce teplá vůně dělá z rohlíčků hvězdu mezi cukrovím, ale navíc pomáhá uklidňovat rozbouřenou psychiku a napnuté nervy. V aromaterapii se používá při depresích, pro zlepšení trávení, ale také ve chvíli, kdy nemůžete usnout. O vanilce se říká, že je to silné afrodiziakum.

Hřebíček

Umí dezinfikovat, je skvělý na parodontózu, proti tvorbě zubního kazu a pomáhá tvořit bílé krvinky. Na bolavý zub se doporučuje rozkousnout dva tři hřebíčky, protože otupuje citlivost zubního nervu. V přírodní medicíně se používá při léčení zhoubných nádorů.

skořince
Autor: Profimedia.cz
Skořice

O tom, že zvýrazňuje každé jídlo, do kterého jí přidáte aspoň špetku, není debat. Kromě toho ale podporuje zažívání a krevní oběh. Říká se o ní také, že funguje jako prevence rakoviny. V každém případě skořice zahřívá celý organismus, takže je skvělá v mrazech a při prochladnutí. Silice se pak používá k masážím bolavých svalů a kloubů.

Kardamom

Ne nadarmo si ho Arabky přidávají do kávy. Tahle zvláštně aromatická rostlina totiž snižuje škodlivé účinky kofeinu, zahřívá organismus, podporuje zažívání, působí proti průjmu a mírní bolest žaludku. K důvodům, proč ji zařadit do seznamu oblíbeného koření, přidejte i to, že ulevuje při bolestech v krku, léčí srdeční slabost a zklidňuje nervy.

Jakmile se bytem začne linout vůně vanilky a anýzu, zvedne se nám nálada.
Autor: Dušan Křístek
Badyán

Funguje jako přírodní antibiotikum, takže je skvělý při chřipkách a virových onemocněních. Do jídla ho přidávejte sobě i dětem při nachlazení, rýmě a kašli. Podporuje také dobrý spánek, pomáhá při svalových křečích a zmírňuje nadýmání a zácpu.

Anýz

Má ještě o něco silnější účinky než klasický fenykl. Působí proti bolestem břicha, nadýmání a plynatosti. Umí ale také osvěžit dech, podporuje tvorbu mateřského mléka a omlazuje pokožku.

Zázvor je téměř zázračný všelék.
Autor: Profimedia.cz
Zázvor

Odborníci na čínskou medicínu ho doporučují na celkové prohřátí těla, ale zabírá také při problémech s trávením a zažíváním. Pokud máte žaludek „na vodě“ a vypadá to, že v něm nic neudržíte, uvařte si zázvorový čaj nebo rozžvýkejte kousek kořene. Je to také skvělé afrodiziakum, které dodá sexuální, ale i životní energii. Podává se také pacientům s artritidou, protože ulevuje od bolesti.

Autor: sim