Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kost v krku? Žlučníkový záchvat? Poznejte, kdy je potřeba vyrazit na pohotovost!

Užijte si krásné Vánoce bez zdravotních trablů!
24. prosince 2014 | 06:00

Tyhle ryby neměly by maso míti samou kost, říká táta vždy, když chvátá na pohotovost! Zpívá se v klasické vánoční koledě. I když se u té písničky všichni zasmějeme, realita už tolik vtipná nebývá. Navíc je mnohem více důvodů, proč si udělat noční výlet do nemocnice, než je pouze kost uvízlá v krku. Jedněmi z nejrizikovějších skupin jsou o Vánocích žlučníkáři, kteří patří k nejméně ukázněným pacientům.

Držíte na Štědrý den půst, abyste viděli večer zlaté prasátko? Pak patříte k jedněm z mála. Ve většině rodin jsou totiž Vánoce takovým malým svátkem obžerství. Začíná to ráno vánočkou, poté pokračuje zdánlivě lehkým obědem a finišuje večeří. Mezitím do sebe nasoukáme spousty cukroví, chlebíčky, brambůrky a tak podobně. A samozřejmě alkohol. 

Ačkoliv se to na první pohled vůbec nemusí zdát tak černé, každé sousto je pro nás potenciálně nebezpečné. A je jedno, o co jde. V případě štědrovečerní večeře, konkrétně kapra, však toto riziko mnohonásobně roste. Pořádně rozžvýkat, vyndat kostičky a spolknout. Hlavně nehltat! Ale ouha, přes všechnu snahu se v krku zadrhla kost. Zřejmě pomsta kapra za násilnou smrt! Jako první pomoc každý intuitivně sáhne po kousku pečiva a doufá, že se ta malá zbraň zasekne do pečiva a spolu s chlebem proklouzne do žaludku, kde si s tím šťávy poradí. 

http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
Autor: Archiv online Blesk pro ženy

Co když ale zůstane na místě a nechce se hnout? Pak je třeba na nic nečekat a co nejrychleji vyrazit na pohotovost! Pokud se kost zasekne v oblasti mandlí nebo na kořeni jazyka, lékař ji bez větších problémů vyndá, ovšem pokud se dostala hlouběji do polykacích cest nebo jícnu, je nutné endoskopické vyšetření. Ve chvíli, kdy byste zůstali nečinně sedět doma a doufali, že si tělo s cizím tělesem poradí, mohli byste si přivodit vážnější problémy. Kost může porušit stěnu jícnu, což dále může vést ke krvácení a případným zánětům. Komplikace s tím spojené mohou být smrtelné.

Žlučníkáři jsou nezodpovědní 
Tradiční štědrovečerní večeře vydá téměř za celodenní příjem energie.
Autor: Profimedia.cz

Na pohotovosti se ale můžete ocitnout i z úplně jiného důvodu. Pokud jste někdy měli problémy se žlučníkem nebo trpíte dlouhodobými potížemi s ním, není radno to brát na lehkou váhu! "Během vánočních svátků v ambulanci očekáváme nárůst pacientů s typickými žlučníkovými kolikami či zánětem žlučníku. Naštěstí se většina případů vyřeší doma přísnou dietou a užitím léků na bolest," hovoří Milan Čech, primář interního oddělení Nemocnice Na Homolce o neukázněných pacientech. 

Pokud pacient ví o svých problémech se žlučníkovými kameny, měl by na to dbát během svátků a dodržovat dietu, při které si odepře příliš mnoho tučného a smaženého jídla, česneku a dalších potravin, u kterých ví, že mu nedělají příliš dobře. Jenže pacienti rádi nedbají doporučení svých lékařů a říkají si, že pár dnů je přece nezabije. No, jenže bohužel je zabít skutečně může. Zanedbaný žlučníkový záchvat může vést k poměrně závažnému onemocnění, u kterého je hospitalizace naprosto nezbytná. Nesnažte se tedy být hrdiny se slovy, že to přejde. Nepřejde.

Pozor na popáleniny
Na Vánoce manipulujte opatrně s veškerým ohněm.
Autor: Profimedia.cz

O Vánocích jsou pořádně zaměstnáni i hasiči a lékaři na oddělení popálenin. Všude je to samá svíčka, prskavka, horký olej. V tomto případě předejít tragédii je mnohem jednodušší. Stačí mít na paměti několik jednoduchých pravidel, jako že do kontaktu s vařícím olejem nesmí přijít voda, když smažíte na pánvi, snažte se mít její madlo otočené směrem ke zbytku plotny, nikoliv do prostoru, aby o ně někdo omylem nezavadil. Když máte dovařeno, horké nádoby dejte dostatečně daleko od rukou nenechavých dětiček a zvířat. 

Když si chcete zpříjemnit atmosféru prskavkami, umístěte je tam, kde od nich nemůže nic chytit. Ideální je to třeba někde v kuchyni. Pokud chcete mít romantiku u stromečku, pak je na něj zavěšte, ale nejdříve odstraňte dárky pod prskavkami, papír totiž hoří rychleji, než byste čekali. Od prskavek rozhodně nikdy neodcházejte! 

Pokud se však stane něco nepředpokládaného a vy se skutečně popálíte, zkontrolujte v první řadě rozsah a závažnost zranění. U prvního stupně kůže pouze zarudne a silně pálí. Při druhém stupni se na kůži objeví malé puchýřky a u třetího stupně dochází ke zčernání pokožky.

První a druhý stupeň chlaďte, třetí ne!
Zacházejte s prskavkami opatrně.
Autor: Profimedia.cz

U prvních dvou stupňů postižené místo alespoň dvacet minut chlaďte, ideálně pod tekoucí ledovou vodou. Puchýřky nikdy nepropichujte a u druhého stupně se také vyvarujte používání jakýchkoliv mastí! Jestliže je popálení rozsáhlejší, nečekejte a vyrazte na pohotovost. 

V případě toho nejzávažnějšího popálení na nic nečekejte a okamžitě volejte sanitku. Postiženého zbavte oblečení a prstenů, náramků, které se nacházejí poblíž zasaženého místa. To z důvodu následných otoků. Rozhodně ale zranění nechlaďte studenou vodou, pouze ho překryjte sterilní látkou, která ale nepouští vlákna. 

Doufám, že si Štědrý den a ostatní vánoční svátky užijete v klidu a pohodě, aniž byste si museli udělat výlet na pohotovost.