Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chci jinou antikoncepci! Jak poznáte, kdy je dobré ji vyměnit?

  • Kdy je nejlepší čas změnit antikoncepci?
    3. prosince 2014 | 06:00

    Vynález antikoncepce považuje většina lidí za jeden z nejlepších počinů vůbec. A je jedno, jestli jde o kondom, nitroděložní tělísko nebo pilulky. Poslední zmíněná je snad nejdiskutovanějším druhem, který je k dostání. Proti sobě stojí dva tábory zapřísáhlých zastánců a odpůrců. Každá žena tomu rozumí samozřejmě nejlépe a své problémy, ať už zdravotní či duševní, svádí na ten jeden malý prášek. Ano, může se stát, že si hormonální antikoncepce s naším tělem neporozumí, ale v takovou chvíli není nutné na antikoncepci nadobro zanevřít. Stačí změnit druh. Prášky nejsou jedinou ochranou! V jaké chvíli byste se ale nad změnou měla zamyslet? 

  • Pokud jste nedůsledná

    Jedním z hlavních důvodů, proč jsou ženy s prášky nespokojené, je ten, že na ně musí každý den myslet a občas se stane, že prostě zapomenou. Není nutné ji brát každý den ve stejnou hodinu, ale v rozmezí dvanácti hodin. I tak ale podle průzkumů na prášek zapomene žena v průměru třikrát, čtyřikrát do měsíce. Problém je v tom, že častá zapomínání a polykání se zpožděním vedou k tomu, že účinnost antikoncepce není tak vysoká. Což samozřejmě vede k nechtěnému těhotenství. Pokud i vy patříte mezi ty, které můžou mít nastavena tři upozornění, a přesto zapomínají, poraďte se s gynekologem o jiné variantě. Třeba nitroděložním tělísku. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Prášky není nutné brát každý den ve stejnou hodinu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Pokud krvácíte mimo cyklus

    Jestliže vás menstruace překvapí dříve, než obvykle, je na čase uvažovat nad její změnou.
    Autor: Shutterstock.com
    To se může objevit během prvního měsíce, co užíváte novou antikoncepci, poté by mělo přestat. Jestliže se opakuje, pak to může znamenat, že vaše prášky obsahují málo hormonů a vy očividně potřebujete dávku zvýšit. Při krvácení nejde o nic zvláštního. Akorát je ve vašem těle příliš mnoho estrogenu, který urychluje cyklus. Hladinu lze srovnat zvýšením příjmu progesteronu. Jestliže vás tato nečekaná událost v půlce měsíce překvapí znovu, s jiným druhem prášků, je vhodné zvážit, zda nevyměnit druh antikoncepce. 
  • Pokud máte časté výkyvy nálad

    Veliké a znatelné změny nálad můžou samozřejmě souviset s hormonální antikoncepcí. Tyto šílené stavy má na svědomí progesteron, ačkoliv vědci nedokážou přesně popsat jeho vliv na mozek a naše myšlení. Navíc na každou ženu působí trochu jinak a každá snáší rozličnou míru tohoto hormonu. Pokud sama na sobě cítíte – nebo vám to řeklo okolí – že jste podrážděnější než obvykle, proberte se svým gynekologem případnou změnu. Nemusíte ihned měnit druh antikoncepce, stačí pro začátek zkusit jinou značku prášků, pokud vám jinak tato forma vyhovuje.
    Hormon progesteron může mít na svědomí naše výkyvy nálad.
    Autor: Shutterstock.com
  • Pokud jste stále nafouklá

    Všechny pilulky hormonální antikoncepce obsahují estrogen, který v těle zadržuje vodu. To může vést k tomu, že se cítíme nafouklé. Jestli máte tedy pocit, že to břicho už prostě zatáhnout víc nejde, zkuste si promluvit s lékařem, aby vám předepsal léky s jiným hormonálním složením. Opět zde celou situaci zachrání progesteron, který neposedný estrogen zmírní.
    Nafouklé břicho způsobuje voda, kterou v těle zadržuje estrogen.
    Autor: Shutterstock.com
  • Pokud vás přešla chuť na sex

    Tady končí sranda, alespoň pro vašeho muže. Hormonální antikoncepce sice potlačuje ovulaci, ale zároveň naše tělo neprodukuje dostatek testosteronu, který normálně naše libido zvyšuje. Samozřejmě ne vždycky je chuť k sexu snížená pouze hormonální antikoncepcí, může to být také důsledek stresu nebo únavy. Ale pokud cítíte, že váš problém je jinde, měla byste zvážit užívání hormonální antikoncepce, případně nejprve zkusit přejít na prášky s vyšším obsahem progesteronu, který se může chovat podobně jako testosteron. 
    Hormony také mohou ovlivnit naše libido.
    Autor: shutterstock
  • Pokud máte tvář jako puberťák

    A to není myšleno v dobrém slova smyslu. Téměř všechny antikoncepce sice pomáhají proti akné, protože blokují ovulaci a tvorbu testosteronu, ale v některých případech přetrvají problémy déle. Jestliže se tedy vaše pleť nezlepší ani po pár měsících zobání hormonální antikoncepce, je načase ji vyměnit. Někdy stačí pouze zvolit přípravek s vyšším obsahem progesteronu.
    Trápí vás kožní problémy? Ptejte se na radu v našem chatu s dermatoložkou!
    Autor: shutterstock.com
  • Pokud jste začala trpět migrénami

    U některých žen se společně s užíváním antikoncepce objeví i migrény. Pokud jste i vy tím případem, navíc máte před začátkem bolestí auru, okamžitě navštivte svého gynekologa. Podle průzkumů mají ženy s migrénou větší riziko vzniku krevních sraženin a mrtvice. Je vhodné změnit antikoncepci, nejlépe na hormonální tělísko, nebo užívat jinou, nehormonální ochranu.
    Potřebujete zamaskovat probdělou noc? Máme pro vás pár triků.
    Autor: Shutterstock.com

Autor: Marie Šilhová, Marie Šilhová
Diskuse ke článku
.