Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Padají vám vlasy? Zázraky neexistují, pomůže vám lékař

Řídnoucí vlasy jsou noční můrou mnoha žen.
12. září 2014 | 06:00

Ve sprše se krčí chomáček vlasů a v koupelně je cítit strach z každého dalšího česání vlasů, kdy nedávno ještě bujná kštice přijde o dalšího zástupců. Stále se zvětšující kouty se snažíte maskovat vhodným účesem a z přípravků na růst vlasů jste vyzkoušeli snad už všechno. Jestliže nic nezabírá a vaše kštice stále řídne, možná je nejvyšší čas svěřit se se svým problémem odborníkovi. 

Bez nadsázky lze říci, že toto je věc, která děsí většinu z nás. Strach z plešatosti. Někteří se děsí při jednom vypadlém vlase, který spatří v umyvadle, přitom vlastně nejde o nic nepřirozeného. Naopak. Denně nám vypadne osmdesát až sto vlasů, při mytí až tři sta. Problém ale nastává, pokud přijdeme o více. V takovou chvíli je dobré začít to řešit. Varovnými znaky můžou být vznikající holá místa a rychlé zhoršení kvality vlasů.

Za plešatost můžou hormony

Hlavními viníky, kteří jsou zodpovědný za vypadávání vlasů, jsou hormony a jejich změny, jako například u štítné žlázy. Pokrývce hlavy také příliš neprospívá, pokud tělo produkuje více, nebo méně hormonů, než na kolik je zvyklé. V takovém případě není schopen to člověk sám ovlivnit a musí navštívit lékaře, který zahájí hormonální léčbu.

Dlouhé a zdravé vlasy je snem mnoha žen.
Autor: Shutterstock.com

Ačkoliv mnohem náchylnější k vypadávání vlasů jsou muži, než ženy, i něžné pohlaví tento problém trápí. Nejčastější příčinou bývají problémy se štítnou žlázou, ať už jde o zvýšení, nebo snížení její funkce. Ke ztrátě pokrývky hlavy může dojít i v těhotenství a po porodu, kdy se sníží hladina estrogenu v ženském těle. Je to přirozená reakce, kdy vlasy řídnou a slábnou. Zhruba do roka by se ale mělo vše, alespoň v tomto směru, vrátit do normálu.

Pomůže hormonální léčba

Ze stejného důvodu, tedy kvůli úbytku estrogenu, začínají vlasy řídnout i v klimakteriu. Hladina ženského hormonu se snižuje a nadvládou nad vlasovými kořínky se ujme mužský hormon testosteron, který je oslabuje. V některých případech stačí brát doplňky stravy. Při nadměrném vypadávání je nutné navštívit lékaře a začít s ním řešit případnou léčbu. V některých případech může za vypadávání vlasů u žen i hormonální antikoncepce.

Vypadávání vlasů zamezíte i správnou péčí o ně.
Autor: Shutterstock.com

Větší problém s řídnutím vlasů mají muži, kterým se kolem třicátého roku života začne testosteron měnit na DHT neboli dihydrotestosteron. Ten oslabuje vlasové kořínky, které pak nemají vůli udržet se v pokožce a vypadávají. Tento proces nastává kolem třicátého roku života, ale měl by jít pozvolnou cestou, celý proces trvá skutečně dlouho. Člověk by měl zbystřit, pokud začnou vypadávat ve větší míře a rychle. V takové chvíli by měl vyhledat dermatologa, který může odhalit pravou příčinu ztráty vlasů a dle diagnózy pak zvolí léčbu, případně pošle pacienta k jinému odborníkovi.

Za řídnutím se může skrývat choroba

Jsou však příčiny, které jsou stejné jak pro mužské pokolení, tak pro to dámské. Neblahý vliv na kvalitu vlasů má stres. V takové situaci je totiž tělo oslabeno a metabolismus začne pracovat trochu jinak, než jak je normálně zvyklý. Ve chvíli, kdy se dostane člověk do pohody, tento proces ještě chvíli trvá, ale po několika týdnech se zcela zastaví a vlasy opět začnou růst a padat tak, jak mají. Vlasy ale také mohou být jedním z příznaků některých nemocí, jako je cukrovka, nízký tlak, akutní onemocnění, nebo nějaké kožní choroby.

Padání vlasů ale jde předejít. Pokud člověk ví, že k slábnutí vlasů a jejich řídnutí má predispozice, může se snažit proti tomu bojovat. V první řadě by je neměl přetěžovat, tedy nebarvit, a používat co nejšetrnější vlasové přípravky. Svůj podíl v prevenci má i dobrý životní styl a zdravá výživa. Ta by měla obsahovat dostatek vitamínů, hlavně vitamínu B, zinku, železa, bílkovin.