Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Neléčené hemoroidy můžou vést až k chudokrevnosti

Mnoho lidí se stydí přiznat svůj problém s hemoroidy.
15. srpna 2014 | 06:00

Onemocnění, které patří k jedněm z nejvíce zapíraných. Málokdo přizná, že má problémy týkající se jejich intimních partií, a jinak tomu není ani v případě hemoroidů. Jde o cévní spletence, které se nacházejí v oblasti našeho konečníku. Ačkoliv je máme všichni, jen některým z nás ale během života způsobí problémy v podobě otoku, nebo zánětu. 

Jestliže jste někdy slyšeli někoho mluvit, že má zlatou žílu, neznamená to, že narazil na záhadný zdroj bohatství. To si akorát stěžuje, že ho trápí hemoroidy, nebo jak říká většina lidí, hemeroidy. Jestliže se jim člověk začne věnovat včas, mohou být snadno léčitelné. V druhé řadě ale můžou vést k opravdu závažným problémům, dokonce až k anémii.

Hemoroidům můžete předejít i používáním kvalitního toaletního papíru.
Autor: Shutterstock.com

Chudokrevnost může nastat, jestliže nebudete své hemoroidy léčit, ty budou skrytě krvácet, aniž byste o tom věděli. Pokud máte bolesti břicha a křeče, trápí vás nadýmání, kručení v břiše a krkání, trpíte střevními potížemi, či dokonce zvracením, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Tabu skryté v kalhotech 

Problémem je, že spousta pacientů o tom vůbec nechce hovořit, protože se za svoji nemoc stydí. Není ale proč, hemoroidy trpí spousta lidí, u těch nad padesát let je to prý každý druhý. To, že nikoho takového neznáte, ještě neznamená, že třeba váš kolega v práci toto neřeší. Proto pokud u sebe vypozorujete některý z příznaků, neváhejte, a ihned se vydejte k lékaři. V první fázi vám to zaléčí pouze nějakou mastí, čípky, nebo bylinnou koupelí. V té nejhorší fázi, ve čtvrté, se člověk nevyhne operaci.

První stádium je nejmírnější, projevuje se krvácením, hlavně při sezení na záchodě. Dalším přízemek jsou také tlaky v konečníku, člověk může mít pocit, jako kdyby tam měl něco vloženého. Jak je výše zmíněno, to se dá jednoduše odstranit pomocí mastiček a čípků. Je nutné se taky vzdát jídel, která můžou způsobovat zácpu, jako jsou mléko, vejce, teplé pečivo.

Častá jízda na kole může vést až k hemoroidům.
Autor: Shutterstock.com

Ve druhém stádiu začínají být hemoroidy už trochu více vyhřezlé a bolí mnohem více. Do této fáze ale nemusí vůbec dojít, pokud si člověk bude kontrolovat stolici. Jestliže v záchodu uvidí krev, ihned by měl pádit k lékaři. V každém případě to znamená problém. Lepší variantou jsou hemoroidy, ale v té horší by mohlo jít o rakovinu tlustého střeva, či konečníku. Jako u každé choroby platí, že čím déle to budete oddalovat, tím hůře.

Třetí stádium je mnohem horší. Hemoroidy vyhřezávají ven z konečníku, ale zpátky už se samy vrátit nedokážou, člověk si je tak musí zastrčit sám. Jako léčba se používá Barronova metoda, kdy lékař hemoroid „nasaje“, podváže gumičkou, takže se do něj nedostane už další krev. On odumře a odpadne. Ve čtvrtém stádiu už zpátky nejdou. V takovou chvíli nepomůže nic jiného, než operace.

Zapomeňte na kolo, raději obujte brusle

luštěniny
Autor: Shutterstock.com

Hemoroidy ale nejsou věc nezbytná. Lze jim účinně předcházet. I v tomto případě platí, že se zdravou stravou nešlápnete vedle. Zvláště pokud si do jídelníčku zařadíte dostatek vlákniny v čerstvém ovoci a zelenině, luštěninách, atp. Vláknina totiž chrání naše střeva, která čistí a osvěžuje. Naopak vynechat byste měli kořeněná, tučná, mastná jídla a moc sladkostí. Účinná obrana proti hemeroidům je dostatek vody, nejlépe čisté, případně s pár kapkami citrónu.

Pokud se k tomu budete dostatečně hýbat, hemoroidy se vám pravděpodobně vyhnou. Ideálními sporty, kterými nijak svoje tělo a konečník zatěžovat, je plavání, jízda na kolečkových bruslích, tenis, nebo běh. Ale pozor, pokud jako způsob pohybu zvolíte jízdu na kole, akorát si přitížíte. Svému pozadí také uděláte dobře, pokud budete používat měkký toaletní papír, omezíte alkohol a cigarety a na záchodě nebudete příliš tlačit. To totiž velmi zatěžuje váš konečník.