Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bráníte se potu? Nedělejte to, je pro nás životně důležitý!

Pocení slouží jako termoregulace tělesné teploty, neměli bychom se mu tedy příliš bránit.
9. srpna 2014 | 06:00

V horkých letních dnech občas stačí skutečně nepatrný pohyb, a už z nás teče pot. Moderní společnost tomuto tělesnému projevu není příliš pozitivně nakloněna, tak se snažíme pocení regulovat všemožnými deodoranty, antiperspiranty. Paradoxně si tím ale škodíme, pocení má totiž několik skutečně důležitých funkcí, bez kterých bychom se neobešli.

Asi by se nenašel člověk, kterému by byl pot příjemný. Zvláště když jedeme v přeplněném autobuse, kde se dostaneme do kritické zóny někoho podpaží. Někteří z nás se snaží s touto zákeřností bojovat a pocení zastavit pomocí antiperspirantů, deodorantů a jiných kosmetických přípravků. Ale pokud by tato tělesná funkce přestala fungovat, nastal by závažný zdravotní problém.

Účinná klimatizace a čistička
Tělo potřebuje termoregulaci i při sportu.
Autor: Profimedia.cz

Když se potíme, tělo začíná pracovat trochu jinak, samozřejmě ale v náš prospěch. Aniž bychom to nějak zásadně pociťovali, zrychlí se nám dýchání, srdce začne více pracovat, zlepší se krevní oběh, nastartuje se metabolismus, reguluje se tělesná teplota, tělo se očistí od toxinů a škodlivých látek.

Tělo začíná vylučovat tekutinu z potních žláz v různých situacích, vždy je ale tím pomyslným spínačem chvíle, kdy se naše tělo začne přehřívat. Bývá to při zvýšené námaze, horku, změně emocí, při nemoci, nebo při konzumaci kořeněného jídla.

Ovšem jednou z nejpodstatnějších funkcí, je právě ona termoregulace. Pokud bychom se nepotili, organismus by se přehřál, což by mohlo mít fatální následky. Dalo by se říct, že působí jako taková tělesná klimatizace. A to je vlastně hlavní příčina pocení.

Pot obsahuje mimo jiné i malé množství toxických kovů, jako je kadmium, hliník a mangan. A ty se z těla vylučují právě při pocení. Mimo klimatizace tak zastupuje funkci čistící jednotky. To, že se zbavíme těchto a jiných toxinů má příznivý vliv na naší pokožce, kterou zbaví nečistot.

Máte astma? Pak se nejspíše moc nepotíte
Sauna nabízí příjemné odregování.
Autor: Profimedia.cz

Potní žlázy, kterých máme v těle kolem dvou milionů, se nachází poblíž krevních cév. Proto když se začneme potit a žlázy pracují, zvýší se tím průtok krve v kůži, což pomáhá urychlit oběhový systém. Pravidelné cvičení a návštěva sauny tak může zlepšit krevní oběh v našem těle.

Pocení při sportovní aktivitě nám také může být velmi nápomocno. Podle výzkumů vědců z Michiganské univerzity může pocení pomáhat před problémy s dýcháním během sportu. Čím více se potíme, tím méně se zadýcháváme. Potvrzeno však je to, že lidé s astmatem mají tendence produkovat méně potu, slz a slin.

Podobný proces, jako při sportu, se v těle odehrává, i když jsme nemocní a máme horečku. Tělo se s přehřátím organismu snaží bojovat právě pocením. Dá se říct, že se takto snaží tělo nemoc vyléčit samo, když se instinktivně snaží srazit horečku samo pomocí vylučování potu.

Ať žije deodorant!
Používejte deodoranty, pomáhají účinně zabraňovat zápachu.
Autor: Shutterstock.com

Ačkoliv by se pocení nikdo neměl přehnaně bránit, neměli bychom zapomínat na zásadní hygienická pravidla. Regulovat nevalnou vůni potu lze několika způsoby. V prvé řadě volbou správného oblečení. Vyhněte se přiléhavým oděvům a neprodyšným látkám. Co se týče tělesné hygieny, ideální je používat deodoranty, které nebrání vzniku potu, přitom ale účinně ničí bakterie, které způsobují zápach.

Během zvýšené námahy, kdy se člověk potí, by neměl zapomínat doplňovat tekutiny. Je třeba si uvědomit, že ze sebe dostáváme vodu, která nám pak bude samozřejmě někde jinde chybět.

Autor: maš