Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

90% lidí trpí plísněmi nohou: Pomůže domácí léčba i prevence

Z koupališť si můžete bohužel odnést i nepříjemnou plíseň nohu.
22. června 2014 | 06:00

Léto je nejen obdobím krátkých sukní a sandálů, ale bohužel také nepříjemného plísňového onemocnění nohou. Tím někdy onemocnělo celých 90% Čechů a někteří o tom ani nevěděli.

Nejrizikovějším obdobím pro vznik plísňových onemocnění je právě léto a teplé počasí. V tomto období často nosíme nevhodnou obuv, ve které se naše nohy potí, ale také se pohybujeme v místech, kde je riziko nákazy velmi vysoké. Takovými místo jsou koupaliště, sauny, fitcentra nebo sprchové rohože v hotelích, kde se neuváženě pohybujeme bez bot. A právě naše neuváženost často může za to, že si z dovolené společně se zážitky dovezeme také svědivé a mokvající onemocnění, kterého se jen tak nezbavíme.

...
Autor: Profimedia
Jak se plíseň nohou projevuje

Plísňová onemocnění nohou se nejčastěji objevují mezi prsty, ale může také za ztvrdlé a rozpraskané paty. Zpočátku nohy svědí, rozpraskávají, začínají pálit a šupinatět. Někdy plísňová onemocnění mokvají a nakonec velice bolí. Co se týká plísně nehtů, ta se projevuje zahnědnutím nehtu, jeho ztuštěním, lámáním a drolením.

Prevence proti nákaze

I ta největší opatrnost může být málo platná, pokud máte narušenou obranyschopnost, přesto je se díky ní dají rizika minimalizovat.

  • Choďte v kvalitních bavlněných ponožkách a pokud se vám nohy nadměrně potí, během dne si ponožky převlékněte.

  • Noste obuv, která je adekvátní počasí. Ve velkých vedrech zapomeňte na uzavřené boty, ve kterých se nohy potí a raději obujte sandále. Vyhýbejte se obuvi z nekvalitních a neprodyšných materiálů, které neodvádějí vodu a raději investujte do kožených bot. Věřte, že se to vyplatí.

  • Nikdy nechoďte naboso. Do bazénu, do sauny i do fitka si noste pantofle nebo žabky. Stejně tak pokud jdete na návštěvu nebo jste na dovolené v hotelu, nechoďte naboso. Nikdy totiž nevíte, jestli někdo před vámi neměl na nohou plísňové onemocnění.

  • Nepůjčujte si boty navzájem ani s kamarádkou a ani s partnerem nebo s dětmi. Stejně tak byste neměli používat stejné pilníky na nehty a nůžtičky, nebo je alespoň po každém použití dezinfikujte.

  • ...
    Autor: Profimedia
    Boty nechejte každý večer vyvětrat a vysušit, popřípadě je vystříkejte speciálním antibakteriálním sprejem hubícím zárodky plísní. Plastové a plátěné boty čas od času vyperte, ty kožené můžete nechat speciální metodou vyčistit u obuvníka.

  • Obuv byste také měli střídat a ne nosit každý den jednu a tu samou.

  • Každý člen rodiny by měl mít na nohy speciální ručník, kterým si nebude utírat zbytek těla.

  • Proti pocení používejte speciální antiperspirant na nohy. Dobré také je si je během dne omýt.

  • Jako prevence působí také pravidelná péče. Proto si alespoň jednou za tři měsíce dojděte na pedikúru a mezi těmito návštěvami o nohy pečujte doma. Jen dbejte na to, aby salon, který jste si vybrali, dbal na dostatečnou hygienu.

Těžké nohy
Autor: Shutterstock.com
Když už plíseň máte

Pokud jste již plísní nohou onemocněli, nic nepodceňujte a navštivte kožního lékaře. Plísňová onemocnění mají totiž tu vlastnost, že se rychle šíří a to nejen na ostatní obyvatele vašeho bytu, ale také na jiné části těla. Snadno by se vám tak mohlo stát, že začnete trpět tímto onemocněním také podpaží, pod prsy nebo v oblasti hlavy, což sebou přináší například vypadávání vlasů. Prvotními znaky by pro vás mělo být blednutí kůže, bílé nebo zažloutlé skvrny na nehtech či nezvyklý zápach nohou. V začátcích nákazy vám mohou pomoci volně prodejné masti nebo koupele, které seženete v lékárně. Pokud je ale postižen více než jeden nehet nebo velká plocha nohy, bude muset lékař nasadit dlouhodobější léčbu.

3 babské rady proti plísním nohou

Jablečný ocet: Mezi ověřené domácí recepty patří použití jablečného octa, který je účinným přírodním antimykotikem. Z něj si vytvořte lázeň pro nohy, a to v poměru 1:1 s teplou vodou. Do ní ponořte nohy na 15 minut a pak důkladně osušte. Opakujte denně, minimálně jeden týden.

olej
Autor: Profimedia.cz
Oregano a olivový olej: Dalším domácím prostředkem je použití oregána a panenského olivového oleje. Připravte si 100 ml olivového oleje a v něm nechte přes noc vylouhovat 2 lžíce oregána. Směs přeceďte a 2x denně po dobu minimálně 14 dní nanášejte na místa postižená plísní.

Ústní voda, citron a jablečný ocet: Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale na mykózu nohou účinně působí ústní voda. Využívá se ústní voda Listerine nebo jiná s podobným složením. Jednu lžíci vody smíchejte se stejným množstvím jablečného octa a také citronové šťávy. Do směsi namočte vatový tampon který přiložte na postižené místo, upevněte náplastí a nechte 40 minut působit. Opakujte denně po dobu 2 týdnů.