Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pupínky, zarudlá pleť, akné? Víme, co na to zabírá!

Pupínky a fleky na kůži nejsou jen kosmetickým problémem.
29. září 2014 | 06:00

Ačkoliv žijete dojmem, že pubertu už máte dávno za sebou, stejně se u vás sem tam objeví nějaký ten pupínek, nebo akné. Vás to samozřejmě přihání k stavům blízkým šílenství, ale stejně s tím nedokážete nic udělat, protože žádná z vaší super drahé kosmetiky na to nepomáhá? Zkuste naše rady. nejde totiž o problém kosmetický, ale zdravotní.

Atopický ekzém se projevuje suchou zarudlou kůží s šupinatými fleky, které svědí. Jde o dědičné onemocnění, které je spojeno s imunitním systémem a jedinci, kteří jim trpí, mají dost často také sennou rýmu, nebo astma. V některých případech se tak může ekzém objevit i jako alergická reakce a některé podněty, jako jsou barvy na vlasy, nebo šperky.

Zjemňujte a změkčujte!
Nemůžete přijít na příčinu nepříjemné vyrážky?
Autor: Shutterstock.com

Nejlepší lék na svědivé části těla se zdá být škrábání. To přináší pocit naprosté úlevy, alespoň tedy na chvíli. Bohužel tímto úkonem si pacient akorát přitíží. Svědění je způsobeno uvolňováním histaminu, který se vytváří v reakci na zánět, který na kůži vznikl. Není nutné ale propadat panice, zbavit se tohoto nepříjemného pocitu není úplně taková věda. V prvé řadě je důležité minimalizovat vznik a rozvoj ekzému. Kůži je nutné co nejvíce změkčit a zvláčnit. Na to jsou vhodné různé hydratační oleje, krémy a masti. Neměly by však být parfemované, protože voňavé látky můžou způsobit onu alergickou reakci, která podpoří šíření ekzému.

Změkčení kůže je však pouze prvním krokem, pacient musí také utlumit reakce imunitního systému na vnější vlivy, a to krémů se steroidy. Ty by se ale neměly užívat příliš často, narušují přirozenou kožní bariéru a snižují tvorbu kolagenu. Lékaři tedy doporučují užívat tyto masti pouze „víkendově“, tedy v sobotu a v neděli.

Zbavte se testosteronu

Pupínky není radno vymačkávat
Autor: profimedia.cz
Stejně jako s ekzémem si spousta žen láme hlavu s akné. Mnohé z nás běhá hlavou ta stejná otázka, proč naše pleť vypadá hůř než kdejaké puberťačky? Za nevzhledné pupínky může vysoká hladina hormonu testosteron, který způsobuje zablokování žláz, které blokují póry a způsobují tak akné. Abychom se jich jednou pro vždy zbavily, musíme se tedy vyrovnat se zablokovanými póry. Jednou z účinných přípravků jsou masti, které obsahují nízký podíl benzoyl peroxidu, jenž odstraní horní část pokožky tak, aby póry byly schopné se odblokovat.

Nesmírně důležité je udržovat pokožku co nejčistší, proto používejte krémy a mýdla s obsahem kyseliny salicylové, která zpomaluje vylučování buněk uvnitř pórů, které způsobují ucpávání a pupínky. Pro skutečnou jistotu omezení tvorby akné se doporučuje i hormonální antikoncepce, která snižuje hladinu testosteronu v ženském těle. To ovšem s sebou může vést i jiné vedlejší účinky, které jsou spojeny s užíváním těchto prášků.

Zkuste rybí tuk!
Vyrobte si domácí krém z přírodních produktů, který bude vyhovovat vašemu typu pleti
Autor: Shutterstock.com

Pokud však trpíte skutečně vážnou formou akné, není nic lepšího, než navštívit dermatologa, který může použít buď světelnou terapii, nebo předepíše léky s isotretinoinem, který snižuje působení žláz, které produkují maz, a také může pomáhat snížit riziko následných jizviček na obličeji. Tyto prášky mají však velmi nežádoucí vedlejší účinky, proto se příliš nepoužívají. Lékaři ale tvrdí, že pokud se nebudou užívat déle, než půl roku, se nemusí obávat. Akné se lze zbavit také změnou jídelníčku tím, že z něj vyřadíme potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Existuje však stejný lék jak na akné, tak i na ekzém, a to je rybí tuk. Dnes už se naštěstí nemusí polykat po lžičkách, jako za dob našeho dětství, ale lze ho koupit i v kapslích. Omega 3 mastné kyseliny, které jsou v tuku obsaženy, mají blahodárný vliv na regeneraci pleti.

S postupujícím věkem se začnou objevovat i další kožní problémy. Jedním z těch častějších u žen ve středních letech, jsou rudé fleky. Ty jsou způsobeny rozšiřováním žilek v obličeji, které jsou jako relikvie znárodňující špatný životní styl. Cévy tak do sebe absorbují mnohem více krve do určité oblasti. Někteří odborníci doporučují předepsat steroidní mastičky, ale je zde opět problém s dlouhodobým užíváním. Proto se nyní častěji používá gel s obsahem brimonidinů.