Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Víme, které boty vám zaručeně zničí nohy

13. září 2011 | 06:00

Nohy nás nosí celý život, a proto je také obouváme do bot, které je mají chránit. Často to s tou ochranou je ale naopak. Většina módních výstřelků totiž dává našim chodidlům pěkně zabrat.

Vysoké podpatky jsou sexy, balerínky či žabky jsou skvělé a pohodlné na léto. Milujeme boty na platformě, protože nás dělají větší a štíhlejší. Pak taky hit posledních let gumové crocsy, které jsou skvělé na výlety. Nabraly nejen mnoha podob, ale mají ještě víc výrobců, hlavně dodavatelů vietnamských tržnic.

Laciné boty jsou vždy podezřelé a málokdy si se zdravím našich chodidel rozumí. Ale i ty luxusní nemusí být pro naše nohy vždy výhra. Podívejme se na to obecně, podle těch nejoblíbenějších vzorů:

Které boty nám ničí nohy i zdraví?

Vysoké podpatky

Vysoké pospatky jsou sexy, ale ničí nohy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Na jehlách jsme všechny sexy, pokud je ale budete nosit dlouhodobě, „odmění“ se vám bolestí lýtek, kotníků, nebo dokonce vznikem osteoartrózy. Nošením vysokých podpatků zatěžujete totiž kolenní klouby. Jehly také přetěžují přední část chodidla, posouvají těžiště těla dopředu a ztěžují záda.

Úzké špičaté boty

Momentálně už nejsou příliš trendy, přesto úzké a špičaté boty nosí mnoho žen. Jenže tento tvar bot brání volnému pohybu prstů, které se pak nedokrvují, a navíc se deformuje chodidlo. Úzké špičky způsobují tlak na kloub palce u nohy, což má za následek vybočení palce (halux). Kromě toho, že to špatně vypadá, může být tato deformace i velmi bolestivá.

Levné crocsy

V posledních letech gumové boty doslova zaplavily naše šatníky. Co na tom, že nevypadají nic moc, hlavně že jsou pohodlné. Jenže pokud si koupíte jejich levnou napodobeninu z tržnice, riskujete, že vám na nohou začnou množit bakterie a plísně.

Falešné crocsy jen ničí nohy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Balerínky

Vypadají nádherně, prodávají se v různých variantách a hodí se snad ke všemu. Jenže naše nadšení pro pohodlné botky bez podpatku nesdílí ortopedi. Ti tvrdí, že dlouhodobé nošení těchto bot má negativní vliv na klenbu i držení těla. Ploché podrážky můžou způsobit kuří oka, bolesti zad i artritidu.

Žabky jsou skvělé na pláž, ale na delší procházky nepohodlné
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Žabky

Pokud je celé léto nesundáte z nohy, riskujete bolesti nohou a lýtek, ale i deformaci kloubového spojení palce a kosti nebo bolest zad. Pokud se jich přesto nechcete vzdát, kupte si je s tří až čtyřcentimetrovým podpatkem.

Pozor:

Na chodidlech jsou akupresurní body, které ovlivňují všechny tělesné orgány. Pokud se budete pravidelně trápit v úzkých botách nebo na vysokých podpatcích, budou vás z toho bolet nejen nohy, ale i hlava, a cítit můžete celkovou únavu nebo se budete špatně soustředit.

Tipy jak hýčkat své nohy se dočtete ZDE >>

Autor: Majka Vinická, Kbak