Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Klíšťata útočí, letos je nejhorší rok!

Klíště je nebezpečný soupeř a v boji s ním není člověk pokaždé vítězem. Bohužel.
27. července 2011 | 07:59

Pozor na klíšťata! Varování lékařů před těmito parazity není obzvlášť v letošní sezoně dobré brát na lehkou váhu. Na Ostravsku klíšťata nakazila už desítky lidí a jejich agresivita nebývale roste. A nemusíte ani do lesa! Annu Pařízkovou (62) z Ostravy kouslo klíště na její zahradě. Dostala encefalitidu, na dlouhé týdny jí ochrnuly nohy a musela odejít předčasně do důchodu. Chodí jen o berlích.

Infekční oddělení nemocnic na severní Moravě se plní lidmi nakaženými encefalitidou a lymeskou boreliózou, tedy nemocemi, které přenášejí klíšťata. Nejvyšší počet infikovaných je na Bruntálsku, o druhé místo se dělí Opavsko a Ostravsko.

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu míní, že letošek je jeden z nejhorších roků. Nakažených je nejvíce za posledních dvacet let, a to kvůli teplému, ale vlhkému jaru. Nejhorším měsícem bývá právě červenec.

Kdo si myslí, že ho klíště může nakazit jen v lese, je na omylu. „Nikdy by mě nenapadlo, že mě kousne přímo v Ostravě a že mohu skončit na vozíku. Chytla jsem ho předloni na zahrádce,“ svěřila se Blesku Anna Pařízková (62). Když ji až za čtrnáct dní začalo bolet celé tělo, ani ve snu ji nenapadlo, že to způsobilo právě kousnutí klíštěte. „Nakonec jsem ochrnula a skončila v nemocnici,“ vzpomíná žena. Než se postavila na nohy, trvalo to týdny. Dnes chodí jen o berlích a je v invalidním důchodu.

Jak klíště vyndat, kde útočí a čeho se vyvarovat

Když se klíště přisaje, je nejlepší ho vyviklat a mechanicky vytáhnout. Je třeba ho uchopit za hlavičku, aby nedošlo k přetržení. „Zásadně se nedoporučuje klíště jakkoliv traumatizovat, tedy zakapávat ho olejem, dezinfekcí, pálit ho a jinak dráždit. To má za následek zpravidla uvolnění většího množství virů a zvyšuje se riziko nákazy,“ tvrdí epidemiolog Roman Prymula.

Rozhodně klíště neodstraňujte holou rukou, protože se můžete sami nakazit. „Pokud dojde k přetržení hlavičky, názory se poněkud liší,“ vysvětluje Prymula a dodává: „Někdo doporučuje okamžité odstranění, někdo tvrdí, že hlavičky se tělo zbaví postupně běžným přirozeným obranným procesem. Infekčnost vlastní hlavičky je poměrně malá, neboť slinné žlázy, kde se virus masivně vyskytuje, nejsou překvapivě v hlavičce, ale v odtržené části.“ Pokud klíště přetrhnete, nejlepší je zajít na chirurgii. „Jedná se ale o naprosto drobný zákrok, takže by ho měli zvládnout i praktičtí lékaři nebo na kožním,“ radí Prymula.

Co klíště přenáší

Pro člověka je nebezpečný virus klíšťové encefalitidy a bakterie lymeské boreliózy. Po kousnutí nakaženým klíštětem dochází k zápalu mozkových blan, nervů i míchy. Čím déle je klíště přisáté, tím je nebezpečí větší.

Jak se nákaza léčí

Pokud pacient zachytí včas příznaky počínající lymeské boreliózy, dá se nemoc vyléčit antibiotiky. Proti viru lymeské boreliózy neočkovaný člověk nemá šanci. Dají se jen zmírňovat následky choroby. Příznaky onemocnění Při encefalitidě se objevuje po pár hodinách bolest hlavy, svalů, horečka a nevolnost. Nemocný už asi dávno zapomněl, že ho kouslo klíště. Virus tak už mohl napadnout nervový systém. Borelióza se v místě kousnutí projeví červeným flíčkem, který se zvětšuje a flíčky se mohou objevit i na dalších místech těla. Až po letech nastoupí závažné zdravotní problémy souvisící s porušením nervového systému.

Jak se chránit

Nejlepší a jedinou jistou ochranou je očkování proti klíšťové encefalitidě. Skládá se ze tří injekcí. První dvě dávky ochrání po dobu roku. Po třetí dávce je organismus chráněn nejméně tři roky. Očkovat se dá v průběhu celého roku.

Autor: Ivana Žáková, evakk